Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова.docx
Скачиваний:
161
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
212.21 Кб
Скачать

Висновки

В процесі виконання курсової роботи на тему "Управління ресурсним потенціалом підприємства" було дослідженотеоретичніпідходи до визначеннясуті і основнихскладових ресурсного потенціалупідприємства а такожметодидослідженняефективностівикористанняїх на підприємстві. В результаті можна узагальнити, щопідприємство самостійно формує свій власний ресурсний потенціал, що дозволяє йому закріпити специфічні його особливості і визначити перспективи розвитку на майбутнє.

Ресурсний потенціал підприємства - сукупність ресурсів, що є в розпорядженні підприємства, а також спроможність працівників і менеджерів використову­вати ресурси з метою виробництва товарів (послуг) та отримання максимального прибутку. Він характери­зує не весь запас конкретного ресурсу, а ту його час­тину, яка залучена у виробництво з урахуванням еко­номічної доцільності та досягнень науково-технічного прогресу і включає в себе не тільки сформовану сис­тему ресурсів, а й нові альтернативні ресурси та їхні джерела. Для того, щоб забезпечити стабільність діяльності підприємства необхідно оцінити ефективність управління ресурсним потенціалом. Врахування такої оцінки дозволить ефективно впливати на поточний стан та тенденції розвитку підприємства, встановлювати розміри та напрями змін, виявляти більш вагомі фактори такого зростання, складати прогнози й плани подальшого вдосконалення процесів відтворення, використання та управління ресурсним потенціалом. Тому, основною характеристикою ресурсного потенціалу в процесі такого оцінювання повинна бути його цінність для досягнення зазначених цілей, що може бути визначена за допомогою показників ефективності використання ресурсного потенціалу підприємства.

Дослідження було проведено на базі ДП "Ямпільводоканал" КП "Вінницяоблводоканал" основними видами діяльності якого є виробництво та реалізація питної води населенню, питної і технічної води підприємствам м. Ямпіль Вінницької області;приймання від організацій, підприємств та населення стічних вод, їх очистка;проведення досліджень якості води питної, стічної, поверхневої;діяльність у сфері архітектури;інженерна та технічна діяльність, пов’язана з будівництвом.В процесі проведеного дослідження було проаналізовано такі види ресурсного потенціалу як трудові, фінансові, матеріально-технічні, а саме, їх стан в динаміці за три роки та показники ефективності використання.

ДП "Ямпільводоканал" КП "Вінницяоблводоканал" ефективно використовує свій виробничий та трудовий потенціал. Керівництво підприємства при зниженні ресурсного потенціалу обрало активний шлях управління саме трудовим потенціалом, а саме: збільшується чисельність працівників а вартість основних засобів знижується, продуктивність праці та фондовіддача зростає, що і підтверджують проведені розрахунки у другому розділі. Зниження вартості основних засобів спричинило зниження надання послуг на 41,17 тис. грн.З метою підвищення ефективності використання трудових ресурсів необхідно звертати увагу на соціально-психологічні аспекти управління. В даному випадку необхідно більшу увагу приділяти підвищенню рівня кваліфікації працівників підприємства. Для цього ми пропонуємо запровадити оцінювання персоналу за допомогою якого ми зможемо виявити рівень вмінь, навичок, моральних якостей, творчих здібностей трудового колективу ДП "Ямпільводоканал" КП "Вінницяоблводоканал" та підвищити ефективність діяльності загалом, рівень конкуренції персоналу. В сучасних умовах господарювання та охоплення всього ресурсного потенціалу підприємства пропонуємо запровадити системний підхід до управління загалом. Безперечною перевагою системного підходу управління діяльністю підприємства є спрямування на слабо структуровані проблеми, пошук оптимального варіанта їх вирішення.Тому пропонуємо на підприємстві використати модель системного управління діяльністю, яка складається із певних послідовних модулів. Управління ресурсним потенціалом є одним із системних напрямків менеджменту ДП "Ямпільводоканал" КП "Вінницяоблводоканал".

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]