Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Regionalna.doc
Скачиваний:
162
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
838.66 Кб
Скачать

2.Об’єкт, суб’єкти та предмет дослідження регіональної економіки.

Ознакою, за якою ту або іншу територію можна представити як відносно самостійну одиницю, служить її соціально-економічна єдність із усією національною економікою, тобто економічні процеси, що протікають на ній, повинні відображати певні закономірності суспільного відтворення, які формуються під впливом взаємозалежних економічних, соціальних і природних факторів. Цьому розумінню відповідає таке визначення регіону: під регіоном варто розуміти територіально-спеціалізовану частину народного господарства країни, що характеризується єдністю та цілісністю відтворювального процесу.

Метою управління регіоном є забезпечення раціонального використання матеріальних, трудових, фінансових та інформаційних ресурсів, а також природних багатств.

З поняттям “регіон” пов’язується термін “регіональна економіка” як важливий напрямок економічної науки, що займається загально-регіональними проблемами розвитку.

До ознак функціонування регіональної економіки належать:

1) комплексність економічного, соціального і екологічного розвитку;

2) єдність процесів природокористування та охорони навколишнього середовища;

3) територіальна спільність виробництва;

4) відповідність системи розселення демографічній ситуації та розміщенню виробництва;

5) цілісність системи соціальної інфраструктури;

6) поєднання територіального та галузевого управління об’єктами.

Отже, об’єктом дослідження регіональної економіки є регіон як територіальна економічна система, що вивчає економічні та соціальні явища, фактори і процеси, які обумовлюють формування і розвиток економіки регіону; територіально-економічні пропорції; регіональна пропорційність.

Суб’єктами регіональної економіки є різні юридичні особи (організації, підприємства), фізичні особи, окремо взята людина.

Предмет регіональної економіки:

- економіка окремого регіону;

- економічні зв’язки між регіонами країни і окремими державами;

- розміщення продуктивних сил;

- соціальна сфера і регіональні аспекти життя населення і побуту;

- природно-ресурсні фактори і охорона навколишнього середовища.

Регіон представляє собою складний комплекс взаємопов’язаних складових. При цьому підсистеми не можуть замінювати одна одну чи бути виокремленими із системи “регіон”. Вони здатні лише підсилювати чи послаблювати одна одну, але не невілювати цих впливів. Так, наприклад, якщо матеріально-технічну базу охорони здоров’я, його кадрове забезпечення (підсистема “невиробнича сфера”) привести у відповідність із світовими стандартами, а техніку, технологію та організацію виробництва й рівень охорони навколишнього середовища залишити на колишньому рівні, то вся діяльність системи охорони здоров’я буде спрямованою виключно на усунення наслідків екологічно шкідливих виробництв, економіка стане руйнівною, а соціальна політика – збитковою.

3.Місце регіональної економіки в системі наук.

Складність питання про місце регіональної економіки в системі економічних наук полягає в тому, що регіональна економіка має не тільки власний предмет і власний об'єкт вивчення, вона займається ще і регіональними аспектами економічного життя. Тому її "течії" проникають у ґрунт інших областей економічної науки.

Більш специфічне питання — це співвідношення між регіональною економікою і просторовою економікою (spatialeconomics). У спеціальній літературі проводиться розходження між цими науками, що бере початок від фіксування розходжень між системами регіонів (як дискретними об'єктами) і простором (у термінах безперервності).

Відомо, що в структурі сучасної економічної науки і сучасного економічного утворення є два визнаних центри притягання, чи полюси: макроекономіка і мікроекономіка. Однак сполучення цих базисних наук і навчальних дисциплін не охоплює істотну область регіональної (і просторової) економіки. Двухполюсна система не утворить замкнутого ядра наукових знань. Регіональна економіка може стати третім полюсом. Тоді ядро економічної науки буде будуватися як трьохполюсна система: макроекономіка, мікроекономіка, регіональна (просторова) економіка

Помітимо, що неправильно було б сприймати регіональну економіку як деяку мезоекономіку, тобто таку, що стоїть поміж макро- і мікроекономікою. Це неприйнятно вже остільки, оскільки предмет регіональної економіки – не комбінація предметів макро- і мікроекономіки, а цілком самостійний предмет.

^Завдання курсу полягає у наданні знань про комплексний, міждисциплінарний характер аналізу регіональних соціально-економічних процесів; одержанні базових знань з теорії та практики використання різноманітних інструментів управління економікою регіону; забезпеченні опанування методами та навичками аналізу та оцінки економічної політики за умов ринкової економіки для окремих регіонів держави враховуючи їхню специфіку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]