Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
13
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
830.98 Кб
Скачать

12.2. Оподаткування доходів суб’єктами підприємницької діяльності (податок на промисел, на додану вартість, на послуги з туризму). Рис.12.6.

Рис. 12.6. Характеристика податку на промисел

Платниками податку на промисел є громадяни України, іноземні грома­дя­ни та особи без громадянства як ті, що мають, так і ті, що не мають пос­тій­но­го місця проживання в Україні, якщо вони не зареєстровані як су­б’єкти підпри­єм­ни­цтва і здійснюють несистематичний, не більше чотирьох ра­­зів протягом ка­лендарного року, продаж виробленої, переробленої та куп­ле­ної продукції, ре­чей, то­варів.

Туристичні послуги визначаються як послуги суб’єктів туристичної дія­ль­ності, діяльність яких пов’язана з наданням туристичних послуг з роз­мі­щенню інфор­маційно-рекламного обслуговування, а також послуги закладів ку­льтури, спо­рту, побуту, розваг, спрямовані на задоволення потреб туриста. За­кон виділяє три види туризму, зокрема іноземний (надання послуг іноземним туристам на те­ри­­торії України), внутрішній (надання послуг вітчизняним ту­ри­стам на території України) та зарубіжний (організація туристичних поїздок за ме­­жі Ук­ра­їни).

Відповідно до закону України “Про податок на додану вартість” за ну­льо­вою ставкою оподатковуються операції з надання послуг з туризму на те­ри­то­рії Укра­­їни в разі їх продажу за межами України безпосередньо або за по­се­ре­дни­цт­вом нерезидентів із застосуванням безготівкових розрахунків.

Операції з продажу і надання послуг з туризму на митній території України, тобто внутрішній туризм, підлягають оподаткуванню податком на до­да­ну вартість у за­гально­встановленому порядку.

Операції з надання транспортних послуг з перевезення пасажирів та ван­та­жів за ме­жами митного кордону України (здійснення міжнародних авіаре­йсів) опода­тко­вуєються податком на додану вартість за нульовою ставкою

12. 3. Спрощена система оподаткування суб’єктів малого бізнесу.

Сутнісна характеристика

Оскільки малий бізнес має пріоритетне значення сьгодні для нашої країни, для його підтримки держава запровадила спрощену систему опо­да­тку­вання для суб’єктів малого бізнесу.

Спрощена система включає в себе єдиний податок і фіксований сіль­сь­ко­гос­подарський податок

Єдиний податок

Платники цього податку звільняються від сплати таких по­датків і зборів, як:

– податок на прибуток;

– податок на доходи фізичних осіб;

– податок на землю;

– збори на спеціальне використання природних ресурсів;

– збори до фонду для здійснення заходів щодо ліквідації наслідків Чорно­би­ль­ської катастрофи та соціального захисту населення;

– до Державного інноваційного фонду;

– збір на обов’язкове страхування;

– комунального податку;

– податку на промисел;

– у Пенсійний фонд та інші.

Суб’єкти малого бізнесу (фізичні особи) повинні до 20-го числа місяця, що наступає за звітним періодом, представити до ДПА України розрахунок єдиного податку встановленої форми.

Ставка єдиного податку для фізичних осіб встановлюється місцевими органами влади незалежно від виду діяльності, а також не може бути менше 20 грн. і більше 200 грн. за календарний місяць, якщо відбувається вико­ри­стан­ня найманої праці і за участі членів сім’ї, розмір єдиного податку збі­ль­шується на 50 % за кожну особу.

Суб’єкти підприємницької діяльності (юридичні особи) протягом року ма­ють право вибрати єдиний спосіб опода­тку­вання доходів. Ставка єди­но­го податку для юридичних осіб встановлюється у розмірі 6 % обсягу ви­руч­ки від реалізації продукції, (товарів, робіт, послуг) без урахування ак­циз­ного збору у разі сплати ПДВ або у розмірі 10 % суми виручки від реалізації продукції за винятком акцизного збору у разі включення ПДВ до складу єдиного податку

Соседние файлы в папке Гаєвська (практик)