Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
18
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
108.03 Кб
Скачать

Тема 8. Процес управління підприємницькою діяльністю

Основні програмні питання

8.1. Функції процесу управління.

8.2. Планування у системі підприємницької діяльності.

8.3. Взаємозв’язок ринкових відносин та державного регу­лю­ван­ня підпри­єм­ництва.

8.4. Система планів підприємницької діяльності підприємства (фір­м­и­).

8.5. Тактичний план фірми, його типові розділи.

8.6. Оперативне планування діяльності фірми.

8.7. Бізнес-план у сферах підприємництва.

Рис. 8.1. Функції процесу управління

Пояснення термінів до рис. 8.1

Планування – процес визначення мети і передбачення май­бутнього розвитку підприємства. Воно є запорукою успішного здійснення всіх наступних рішень у сфері бізнесу.

Організація – специфічна діяльність щодо формування структури пев­но­го суб’єкта господарювання, координації внутрішніх підрозділів (від­­­­ді­лів, слу­жб, цехів, дільниць), розподіли повноважень і відпо­віда­ль­ності між кон­кретними керівниками і виконавцями.

Директирування належить до помітно інтегрованого виду діяль­но­сті, що охоплює три компоненти: мотивацію, лідерство, комуніка­цію.

Контроль – процес вимірювання досягнутих за певний про­міжок часу результатів діяльності, зіставлення фактично досягнуто­го із запла­но­ва­н­им, коригування оцінюваних показників

8.2. Планування у системі підприємницької діяльності

Поняття

Планування – це процес формування множинних цілей розвит­ку та засобів їх досягнення за певний період; зв’язує всі елемен­ти вироб­ни­цтва у цілісну виробничо-господарську систему і забез­печує її необ­хід­ний передбачуваний розвиток, узгоджує потенційні можливості фірми з потребами товарного ринку

Функції та принципи підприємницького планування рис. 8.2

Планування має виконувати дві основні функції – забезпечення узго­дже­ного розвитку підрозділів фірми; керівництво діяльністю всіх ланок вироб­ни­цтва з урахуванням дії чинників зовнішнього середо­ви­ща

– наукова обґрунтованість планів;

– орієнтація планів на зростання кін­це­вих позитивних результатів під­­при­є­мни­цької діяльності фірми;

– оптимізація планів як неодмінна умо­ва досягнення фірмових цілей у можливо короткі строки;

– забезпечення необхідної пропо­рцій­ності у розвитку виробничих ла­нок фірми;

– визначальна і пріоритетна роль персп­ективного питання (страте­гіч­ного менеджменту), порівняно з пото­чним (тактичним)

– безперервність процесу планування діяльності фірми;

– комплексний аналіз досягну­того рівня розвитку фірми;

– виявлення провідної ланки (об’єкта, напряму) планування діяльності фірми

Рис. 8.2. Загальні та методологічні принципи планування

8.3. Взаємозв’язок ринкових відносин та державного регулювання підприємництва

Поняття

Головний зміст індикативного макроекономічного планування становлять наукове обґрунтування і розробка множинних цілей, пріо­ри­тетів і пропорцій соціально-економічного розвитку країни на певний перспективний період. Індикативні плани розвитку народно­го господарства та його окремих галузей, на відміну від директивних, є орієнтовними: вони за своїм змістом охоплюють певну сукупність кількісних і якісних показників, які мають необо­в’язковий характер для суб’єктів господарювання, а також узгоджених за­со­бів опосе­редкованого і прямого впливу на певні сфери господарської діяль­но­сті через систему економічних важелів та стимулів і за допомогою дер­жавного під­при­ємництва

Структура індикативного плану (типові розділи)

  1. Природноекономічні особливості країни та окремих регіонів (галузей); поточний і перспективний стан.

  2. Структурні зміни в економіці, найважливіші пропорції та пріоритети. Перспективи розвитку окремих галузей.

  3. Основні напрями соціального розвитку суспільства та соціального захисту окремих верств населення.

  4. Перелік загальнодержавних, галузевих і регіональних цільових програм із зазначенням необхідних для їхньої реалізації ресурсів.

  5. Розвиток окремих видів ринків, характер їхньої кон’юнктури.

  6. Особливості формування та загальна характеристика фінансового плану і державного бюджету, економічні регулятори, що використовуються

Сутність державного контракту

Державний контракт – це письмовий документ, що засвідчує намір (бажан­ня) держави в особі вповноважених Кабінетом Міністрів України галузевих та функціональних міністерств, державних комі­тетів і прирівнених до них інших інституціональних утворень закупи­ти (придбати) на певних умовах конкретні обсяги продукції для по­повнення державних резервів і забез­пе­чен­ня потреб споживачів, діяльність яких фінансується за рахунок державного бюджету.

Будь-який державний контракт за своїм змістом визначає права і обов’язки кон­трагентів щодо здійснення поставок продукції (вико­нання робіт, надання послуг).

Державні контракти сьогодні укладаються: у промисловості – на кінцеві продукти споживання; у капітальному будівництві – на спо­рудження об’єктів виробничо-технічного та соціально-культурного призна­­чення; у сільському гос­­по­­дарстві – на продовольство. Державні контракти можуть укладатись і на конкурсній основі. Підпри­ємствам-монополістам заборонено відмовлятись від укладан­ня державного контра­кту на поставку відповідної продукції.

Соседние файлы в папке Гаєвська (практик)