Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
32
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
955.39 Кб
Скачать

6. Контроль за справлянням прямих податків. Податок на прибуток підприємств

Головним законодавчим актом, який регламентує податок на прибуток підприємств є Закон України "Про оподаткування прибутку підприємств". Існують також Закон України “Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами” від 21.12.2000 р. №2181-III, Указ Президента України "Про деякі заходи з дерегулювання підприємницької діяльності” від 23.07.98р.№817/98, Наказ ДПА України “Порядок складання декларації з податку на прибуток підприємств”, Наказ ДПА України “Порядок проведення камеральної перевірки декларації з податку на прибуток підприємств” від 11.12.2006 р. № 766, Методичні рекомендації “Щодо взаємодії між підрозділами органів ДПС України при адмініструванні податку на прибуток” від 14.07.2006 р. №470 та багато інших нормативних документів якими керуються при визначені та перевірки складу валових доходів та витрат.

Згідно Закону України "Про оподаткування прибутку підприємств" із змінами та доповненнями платниками такого податку виступають суб’єкти підприємницької діяльності, які здійснюють діяльність, спрямовану на отримання прибутку. [10]

Проведення документальної перевірки не може обмежуватися лише переглядом документів платника. Під час проведення документальних перевірок перевіряються всі показники декларації про прибуток підприємств та показники відповідних додатків. Особливу увагу слід приділити:

  • руху коштів у касі по рахунках платника в національній та іноземній валютах;

  • достовірності регулювання приросту (збитку) по залишках покупних товарів і звіряються з даними інвентаризації;

  • бартерним операціям за звичайними цінами та в цінах контракту, особливо бартерними операціями між пов'язаними особами.

  • правильності віднесення основних фондів та нематеріальних активів по групах, та правильність обчислення амортизаційних відрахувань;

  • визначенню прибутку по орендних та лізингових операціях;

  • довгостроковим контрактам та обгрунтованості виведення по них фінансових результатів;

  • правильності списання безнадійної заборгованості та заборгованості, термін позовної давності якої закінчився;

  • правильність зменшення нарахованої суми податку.[10]

Платники податку на прибуток здають таку звітність: податкова декларація з податку на прибуток (Додаток ); довідки та додатки до податкової декларації, подання яких передбачено нормативними актами. Також у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок платником подається уточнюючий розрахунок податкових зобов’язань та, наприклад, звіт про суми пільг в оподаткуванні, який використовується як юридичними, так і фізичними особами . Декларація разом із додатками та звітами подається платником податку у строки, визначені Законом, протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (півріччя). Повідомлення про результати розрахунку авансового внеску податку на при­буток (далі — повідомлення) подається протягом 20 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця. Податок на прибуток за звітний період сплачується його платником до відповідного бюджету протягом десяти календарних днів, наступ­них за останнім днем для подання декларації. Також платниками податків суб’єктами малого підприємництва – юридичними особами може подаватися розрахунок сплати єдиного податку (Додаток )

Перевірка декларації здійснюється у місячний термін. У процесі перевірки декларації виявляються арифметичні та методологічні помилки, які призвели до заниження або завищення суми податкового зобов’язання, а саме заниження або завищення суми валових доходів, валових витрат та амортизаційних відрахувань.

Працівники відділу отримують декларації про прибуток підприємств від платників податків, в присутності яких проводиться розноска декларацій до АРМу «Звіт», в кінці робочого дня дані з АРМу «Звіт» імпортуються до АРМу «ТАХ», в якому ведуться особові картки платників податків.

Аналізуючи роботу сектору за перше півріччя 2010 року порівняно з аналогічним періодом 2009 року можна зазначити, що в цілому по податкам, зборам та обов’язковим платежам спостерігається тенденція росту надходжень, як до Державного бюджету так і до Місцевого. Причиною такого росту є перш за все є поступовий вихід із кризи і покращення макроекономічної ситуації, що склалася в нашій країні. Кількість платників податку збільшилась, також зменшилась чисельність підприємств що не звітуються. Незважаючи на те, що кількість підприємств, які мають відємне значення зросла з 4 до 8, на загальну картину вони не вплинули. Таблиця 6.1.

Таблиця 6.1

Динаміка кількості платників податку на прибуток

на 01.06.09

на 01.06.10

Всього зареєстровано

134

170

Не мають об’єкту оподаткування

-

-

Мають від`ємне значення

4

8

Не звітується

12

3

Фактично сплачують

118

159

За 12 місяців 2010 року МДПІ мобілізовано 1061,1 тис.грн при планових показниках 1515,2 тис.грн., виконання плану склало 70%, але не завчаючи на це взагалі спостерігається позитивна динаміка, у 2010 році в порівняні із попереднім мобілізовано на 206,7 тис.грн. більше, тобто на 124% більше. Детальна інформація наведена у Діаграмі 6.1.. Як видно із діаграми негативна динаміка спостерігається лише у 2009 році.

Діаграма 6.1.

На протязі 2008 -2010 років спостерігається стрімкий приріст планових показників, фактичні ж показники відстають в рості. Схематично це відображено на графіку 6.1.

Графік 6.1.

Як видно з графіку у 2009 році відбувся незначний спад надходжень – 3,5%, а у 2010 році навпаки присутній приріст.

Соседние файлы в папке Звіт камінь-каширськ