Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
32
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
955.39 Кб
Скачать

4. Контроль за справлянням непрямих податків (пдв)

Відділ непрямих податків управління оподаткування юридичних осіб є структурним підрозділом Камінь-Каширської МДПІ і безпосередньо підпорядковується начальнику ДПІ.

Функціональними обов’язками відділу непрямих податків є: контроль за дотриманням юридичними особами, законодавства про податки; організація та контроль за справлянням податку на додану вартість; забезпечення надходжень до бюджету податку на додану вартість; підготовка та вжиття заходів по розширенню бази оподаткування та кола платників; здійснення заходів по упередженню росту податкового боргу, робота з ним на першому етапі виникнення; проведення моніторингу якісного складу платників податку на додану вартість; участь у тематичних документальних перевірках та проведенні аналізу фінансово-господарського стану платників; формування аналітичної інформації для передачі до податкового органу вищого рівня тощо.

У своїй роботі відділ керується Законом України „Про податок на додану вартість”, із змінами та доповненнями.[11]

З метою забезпечення працівників відділу непрямих податків, зокрема по роботі з платниками податку на додану вартість, інформацією та здійснення контролю за сплатою ПДВ створено Реєстр платників податку на додану вартість.

При включенні до цього реєстру кожному платнику податків присвоюється індивідуальний податковий номер, який складається з дванадцяти знаків: перші сім знаків – індифікаційний код, 8 і 9 – код області, 10 та 11 – код району, 12 – контрольний розряд.

Реєстрація платників ПДВ здійснюється за Реєстраційною заявою Форми №1 – ПДВ , до якої додається платіжний документ (в сумі 17 грн.) про сплату суми за Свідоцтво платника ПДВ. Видається таке свідоцтво протягом десяти календарних днів директору підприємства за наявності паспорта, про що реєструється у Книзі виданих свідоцтв платників ПДВ. Заява та корінець свідоцтва зберігається в обліковій справі платника податків. Аналогічно здійснюється реєстрація фізичних осіб платників ПДВ.[11]

Для виключення з Реєстру платника ПДВ, подається Заява про виключення з реєстру ПДВ Форма №3 – ПДВ ,свідоцтво про реєстрацію та його копії.

Виключення платника податку з Реєстру відбувається в таких випадках: якщо законодавчим актом встановлено, що особа, яка має свідоцтво не є платником ПДВ; при рішенні суду про ліквідацію підприємства або визнання його банкрутом; при скасуванні судом рішення про державну реєстрацію; в разі смерті фізичної особи.

Податок на додану вартість є основним непрямим податком, який забезпечує стабільні надходження коштів до бюджету. Згідно із Законом України "Про податок на додану вартість" платником податку на додану вартість в Камінь-Каширській МДПІ є перелік осіб-платників.[11]

Продавець товару (робіт, послуг), який зареєстрований як платник податку на додану вартість, зобов’язаний надати покупцю податкову накладну , яка повинна містити зазначені окремими рядками: порядковий номер податкової накладної; дату виписування податкової накладної; назву юридичної особи або прізвище особи, зареєстрованої як платник податку на додану вартість; податковий номер платника податку; місце розташування платника податку; опис товарів та їх кількість; повна назва отримувача; ціну продажу без урахування податку; ставку податку і відповідну суму податку у цифровому значенні; загальну суму коштів, які підлягають сплаті з урахуванням податку. У разі звільнення від оподаткування у податковій накладній робиться запис «Без ПДВ» з посиланням на відповідний підпункт пункту 5.1 або пункт статті 5.. Податкова накладна складається у момент виникнення податкових зобов’язань продавця у двох примірниках. Оригінал податкової накладної надається покупцеві, копія залишається у продавця товарів (робіт, послуг).[11]

На підставі виданих і отриманих податкових накладних здійснюються відповідні записи в Книзі обліку продаж і в Книзі обліку придбання. В кінці звітного періоду на основі даних книг проводиться розрахунок сум, які потім будуть занесені у відповідні рядки «Податкове зобов’язання» і «Податковий кредит» декларації про податок на додану вартість. Додаток 3

Згідно із даними К-Каширської МДПІ можна зробити висновок, що рівень сплати ПДВ у районі зростає. Таблиця 4.1. у 2009 році приріст надходжень становив – 109% порівняно 2008, у 2010 – 100,05% порівняно із 2009 роком.

Таблиця 4.1.

Динаміка обсягів сплати ПДВ за 2008-2010 роки.

Роки

Значення

2008 рік

2009 рік

2010 рік

План

5499600

4161000

4537000

Фактично

3584789

3914996

3916999

При цьому план не виконувався повністю. Показники виконання плану можна проаналізувати за даними Діаграми 4.1..

Діаграма 4.1.

З діангами можна зробити висновок що відсоток виконання плану у 2009 році становив 94%, а в 2010 році – 86%, що є не досить позитивним моментом.

Таблиця 4.2.

Частка бюджетного відшкодування у загальній частці ПДВ

Роки

2008 рік

2009 рік

2010 рік

ПДВ (+)

3584789

3914996

3916999

ПДВ (-)

271310

268322

269325

Відношення

7,5%

6,9%

6,8%

Частка бюджетного відшкодування у загальній частці ПДВ становить у 2008 році – 7,5%, у 2009 році 6,9% ,у 2010 – 6,8%, це досить не великий обсяг повернення, на загальнодержавному рівні цей показник набагато більший. Ревень бюджетного відшкодування біль детально можна побачити на діаграмі 4.2.

Діаграма 4.2.

Під час адміністрування податку на додану вартість здійснюється оцінювання кожної декларації та уточненого розрахунку щодо. правильності задекларованих сум податку. Періодичність оцінювання визначається періодичністю подання декларацій, визначеною для кожного окремого СГД на підставі діючих нормативних актів (місяць, квартал).[11]

Соседние файлы в папке Звіт камінь-каширськ