Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
32
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
955.39 Кб
Скачать

62

Вступ

В нинішній нестабільній економічній ситуації, що склалася в Україні, важливим чинником формування механізму функціонування державного апарату зокрема та держави в цілому є податкові інструменти, за допомогою яких держава здійснює прямий і непрямий вплив на господарські та суспільні процеси. Податки є джерелом мобілізації коштів для виконання державою покладених на неї функцій. Створення ефективно діючої податкової системи – одне із головних завдань, яке стоїть в даний період перед Україною.

Головним завданням державних податкових служб є забезпечення додержання законодавства про податки, повний облік всіх платників податків та інших обов'язкових платежів до бюджету, здійснення контролю, забезпечення правильності обчислення і сплати цих платежів.

Особливо зараз, коли наша країна знаходиться на складному шляху виходу з економічної кризи, є актуальною проблема своєчасного забезпечення грошовими ресурсами доходної частини державного бюджету.

Вирішення цієї вкрай важливої проблеми значною мірою залежить від ефективності діяльності податкової служби, а також розробки науково обгрунтованої системи оподаткування, яка б відповідала сьогоднішньому дню, забезпечувала б зростання податкових надходжень до бюджету та підвищувала рівень збору податкових платежів.

Актуальність проходження виробничої практики обумовлюється необхідністю забезпечення податкової служби новими, кваліфікованими кадрами, рівень яких значною мірою залежить як від теоретичного навчання, так і від практичного. Адже знання у будь-якій сфері діяльності складаються з двох елементів: теоретичні та практичні знання. Теоретичні знання є фундаментальними, проте без закріплення їх на практиці неможливо стати спеціалістом. А практика у ДПІ допомагає ознайомитися безпосередньо із застосуванням законодавчих актів у роботі, тобто розглянути діяльність податкової служби "зсередини".

Метою економічної практики є поглиблення та застосування на практиці теоретичних знань, набутих в процесі навчання в університеті; поповнити вивчене новим матеріалом чи знаннями, які не були передбачені програмою навчання або були випущені; оволодіння сучасними формами та методами податкової роботи; навчитись приймати рішення різного характеру виключно на підставі діючого законодавства на основі моральних норм за для формування відповідальності при прийнятті управлінського рішення; вміння орієнтуватися в сучасних умовах трансформації економіки України, протистояти різним політичним впливам та будувати здоровий політичний клімат в колективі.

Організація та процес проходження практики за плановою методикою на всіх її етапах забезпечить послідовне розширення обсягу знань і умінь, які формуються у студента, практичних навичок та їх ускладнення, розширення кругозору в процесі переходу від одного етапу практики до наступного, навчить гармонійно розуміти, поєднувати податкову сферу в податкову систему, і навпаки, розуміти окремі напрямки оподаткування та взагалі роботи податкового службовця; критичний підхід до діючого законодавства та необхідність його вдосконалення.

Завданням економічної практики є:

  • поглиблення та розширення теоретичних знань, набуття практичних навичок з усіх дисциплін навчального плану;

  • глибокий аналіз діючого законодавства щодо податків, виявлення проблемних питань;

  • опрацювання питань щодо вдосконалення податкової системи;

  • всебічно ознайомитися зі структурою та специфікою роботи Камінь-Каширської МДПІ; Додаток 1

  • отримати досвід самостійного вирішення певних питань професійного характеру;

  • виховання потреби систематично поновлювати свої знання та творчо їх застосовувати в практичній діяльності;

  • аналіз змін у податковому законодавстві, які внесені на час проходження практики;

  • набуття організаторських навичок в умовах роботи в трудовому колективі податкової інспекції, а також отримання практичної підготовки та досвіду, необхідних для виконання обов’язків податкового інспектора.

Об’єктом дослідження під час проходження економічної практики є К-Каширська МДПІ, її організація роботи і управління, правове регламентування встановлення і справляння податків, головні завдання та функції податкової служби. Також звернемо увагу на зміни та доповнення до діючого податкового законодавства. Дослідженню також підлягає і стан обліку та роз’яснювальна робота з платниками податків на базі практики.

В даному випадку джерелами інформації будуть Закони України, постанови КМУ, нормативно-правові акти сфери оподаткування, інструкції, пояснення, положення, листи, накази та роз’яснення ДПА, а також безпосередньо самі співробітники податкової служби з практичними навичками та знаннями.

Таким чином, написання звіту по економічній практиці дає можливість навчитися самостійно працювати з різними інформаційними джерелами, тлумачити матеріали періодичної літератури, глибше вивчати основні проблеми та особливості оподаткування та роботи з платниками податків; проводити дослідження механізму оподаткування в конкретній податковій інспекції; оцінити дослідження та внести пропозиції щодо удосконалення організації роботи в податковій інспекції.

1. Загальне ознайомлення із структурою державної податкової адміністрації районного (міського) рівня

Державна податкова інспекція забезпечує процес управлінської діяльності шляхом планування, видання організаційно-розпорядчих документів та контролю за їх реалізацією на підставі поєднання державних та регіональних інтересів, ефективної взаємодії з органами влади та органами місцевого самоврядування.

К-Каширська МДПІ координує свою діяльність з фінансовими органами, органами Державного казначейства України, органами служби безпеки, внутрішніх справ, прокуратури, статистики та контрольно-ревізійною службами, іншими контролюючими органами, установами банків , з податковими інспекціями інших районів та державною податковою адміністрацією.

Організаційна структура К-Каширської МДПІ зображена в Додатку 1. Згідно Наказу ДПА України "Про організаційну структуру органів державної податкової служби" № 207 від 20 квітня 2000 року до складу К-Каширської МДПІ входять певні структурні підрозділи, які виконують свої функції.

Дану МДПІ очолює начальник – Платонова І.О., якого призначає та звільняє з посади Голова Державної податкової адміністрації України за поданням голови ДПА у м. Луцьк. Згідно із Законом України від 24 грудня 1993р. № 3813-ХІІ "Про державну податкову службу в Україні" К-Каширська МДПІ вповноважена здійснювати певні завдання та функції, а саме:

  • здійснює контроль за своєчасністю, достовірністю, повнотою нарахування та сплати податків та зборів (обов'язкових платежів);

  • забезпечує облік платників податків, інших платежів, правильність обчислення і своєчасність надходження цих податків, платежів, а також здійснює реєстрацію фізичних осіб - платників податків та інших обов'язкових платежів;

  • контролює своєчасність подання платниками податків бухгалтерських звітів і балансів, податкових декларацій, розрахунків та інших документів, пов'язаних з обчисленням податків, інших платежів, а також перевіряють достовірність цих документів щодо правильності визначення об'єктів оподаткування і обчислення податків, інших платежів ;

  • здійснює у межах своїх повноважень контроль за законністю валютних операцій, додержанням порядку проведення готівкових розрахунків за товари (послуги) у встановленому законом порядку, за наявністю свідоцтв про державну реєстрацію суб'єктів підприємницької діяльності, ліцензій на провадження видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню відповідно до закону, з наступною передачею матеріалів про виявлені порушення органам, що видають ці документи, за наявністю торгових патентів;

  • забезпечує застосування та своєчасне стягнення сум фінансових санкцій, за порушення податкового законодавства;

  • аналізує причини і оцінює дані про факти порушень податкового законодавства;

  • проводить перевірки фактів приховування і заниження сум податків та зборів;

  • за дорученням спеціальних підрозділів по боротьбі з організованою злочинністю проводить перевірки своєчасності подання та достовірності документів, пов'язаних з обчисленням і сплатою податків, інших платежів в порядку, встановленому законом;

  • розглядає звернення громадян, підприємств, установ і організацій з питань оподаткування та, в межах своїх повноважень;

  • подає відповідним фінансовим органам та органам Державного казначейства України звіт про надходження податків, інших платежів та інші.[5]

В ході роботи з платниками податків кадровий склад К-Каширської МДПІ керується певною нормативно – правовою базою, а саме: Конституцією України; Законами України: “Про державну податкову службу в Україні” від 05.02.98 р., “Про систему оподаткування” від 25.06.1991р., №1251, “Про податок на додану вартість” від 03.04.97. № 168/97-ВР, “Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездат­ності та витратами, зумовленими народженнями та похованнями” від 18.01.2000,”Про податок з доходів фізичних осіб” від 22.05.03р №889, “Про податок із власників транспортних засобів і інших самохідних машин та механізмів” від 18.02.97р №.1963-XII, “Про державний реєстр фізичних осіб платників податків та інших обов'язкових платежів” від 23.03.1993 року №18/93, “Про загальне державне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійне захворювання” від 23.09.1999, “Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування” від 26.06.97 року, “Про оподаткування прибутку підприємств” від 28.12.1994 р. № 334/94-ВР (у редакції Закону України від 22.05.1997 р. № 283/97-ВР) із змінами і доповненнями від 03.02.2009 року, “Про плату за зем­лю” від 19.09.1996 року №378/96-ВР, “Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами” від 21.12.2001 р. № 2181-III з наступними змінами і доповненнями від 03.06.2008 року; Указом Президента України: “Про деякі заходи з дерегулювання підприємницької діяльності” від 23.07.1998 р., №817; Наказами ДПА України “Порядок складання декларації з податку на прибуток підприємств” від 29.03.2003 р. № 143, “Про методичні рекомендації щодо взаємодії між підрозділами органів державної податкової служби при адмініструванні податку на прибуток” від 11.12.2006 року № 766, “Про затвердження форми Акта про результати камеральної перевірки податкової декларації (розрахунку) щодо окремих загальнодержавних і місцевих податків і зборів” зареєстрований в Міністерстві юстицій України 26.07.2006 р. за N 872/12746; Інструкцією про порядок застосування і стягнення сум штрафних (фінансових) санкцій органами державної податкової служби, затверджена наказом ДПАУ від 17.03.2001 р. №110; Лист ДПА “Щодо сплати розстрочених податкових зобов’язань” від 22.12.2008 р. №12833 та інші.

А також, податківці даного відділення координують свою роботу за допомогою різних постанов, посадових інструкції, регламентів, розпоряджень, інших законі, наказів, указів, листів.

Отже, позитивним моментом на даному етапі функціонування К-Каширської МДПІ стало запровадження типових організаційно-функціональних структур районного рівня, що спри­яло ефективному управлінню діяльності даного податкового органу. При побудові структури даного відділення дотримано функціональний принцип. Співробітники сумлінно виконують покладені на них обов’язки

Соседние файлы в папке Звіт камінь-каширськ