Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 1.2 ПК.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
72.7 Кб
Скачать

2.Податковий конфлікт як соціальне явище. Умови виникнення податкового конфлікту.

Конфлікт (від. лат. соnfictus-зіткнення), визначається в науковій літературі по-різному. Причина цього, по-перше, у тому, що його вивчає багато наук і кожна додає своє розуміння природи конфлікту; по-друге, різні визначення охоплюють неоднозначні соціальні процеси, що зумовлює вузьке та широке розуміння конфлікту.

У словнику іншомовних слів цей термін визначається так: «Конфлікт –зіткнення протилежних інтересів, поглядів, прагнень, розбрат, спір, що загрожує ускладненнями».

У соціологічній літературі конфлікт розглядається як взаємодія двох об’єктів, що мають несумісні цілі або способи досягнення цілей.

В сучасній конфліктології фактично склалися два досить різні підходи до розуміння природи конфлікту, які знаходять прояв у різних науках.

Прихильники діяльнісного підходу розуміють конфлікт як відкриту боротьбу.

Прихильники мотиваційного підходу розглядають конфлікт як процес, що охоплює не лише ситуацію відкритої боротьби, а й те, що передує цій боротьбі, увесь процес взаємодії сторін конфлікту.

Виходячи із загального визначення поняття конфлікту можна стверджувати, що податковий конфлікт, це зіткнення інтересів суб’єктів податкових відносин, їх поглядів та прагнень в галузі оподаткування.

Характерними ознаками податкового конфлікту є:

1. Наявність двох сторін, що мають суперечливі інтереси та усвідомлюють цю суперечливість, усвідомлюють себе як учасників податкового конфлікту.

2. Наявність взаємного відчуження сторін, яке виявляється в протистоянні або поведінці, спрямованій на руйнування планів та намірів протилежної сторони.

3 Спроба зробити свою позицію чи інтерес панівними, тим самим обмеживши дії опонента і підпорядкувавши його поведінку власному контролю.

4. Порушення комунікації між сторонами, що мають суперечливі інтереси.

5. Рушійною силою будь якого конфлікту, в тому числі податкового, є люди ( представники органу влади чи державного управління), що мають специфічні власні інтереси, а також певні спільні з тими чи іншими групами людей інтереси й потреби.

Конфлікт завжди створюється людьми і без них неможливий. Саме тому ми говоримо про конфлікт, в тому числі конфлікт у сфері оподаткування як про суспільне явище. Досить часто вчені та практики використовують термін конфлікт, характеризуючи суперечку між людьми.

Аналізуючи проблему виникнення конфлікту, слід розрізняти фактори, що створюють фон для виникнення та розвитку конфлікту ( вони опосередковано впливають на виникнення та розвиток конфліктної ситуації), і ті чинники, що безпосередньо створюють конфліктну ситуацію та призводять до її переростання в конфлікт.

Існують об’єктивні та суб’єктивні фактори, що обумовлюють участь людини в конфлікті.

Об’єктивні фактори – це реально існуючі в дійсності обставини, що не залежать від нашого бажання і які важко чи не можливо замінити: умови буття, тощо.

Суб’єктивні фактори – стимули до конфліктних дій, обумовлені певними уявними обставинами. Оскільки люди нерідко викривлено сприймають ситуацію, в якій вони знаходяться, у їхній уяві реальні обставини набувають невластивого їм насправді характеру.

І об’єктивні і суб’єктивні фактори створюють умови для конфлікту, проте не можуть бути безпосередніми причинами конфлікту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]