Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
sam OO.doc
Скачиваний:
54
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
1.45 Mб
Скачать

Тема 1: основи організації бухгалтерського обліку

Ключові поняття:

Принципи - це система вихідних положень, які визначають порядок реєстрації господарських операцій, обробки облікової інформації, її узагальнення та відображення у звітності.

Моделюванняоблікової процедури - це спосіб концептуальної реконструкції господарських операцій.

Проект організації обліку – це інструктивно-методичний документ, у якому висвітлюються порядок і технологія ведення бухгалтерського обліку.

Графік– це систематизований перелік облікових робіт, у якому зазначають її виконавців та терміни виконання.

Облікова політика- це сукупність принципів, методів та процедур, що використовуються підприємством для складання і подання фінансової звітності.

1. Сутність, предмет та об’єкти організації обліку

Організація обліку– це сукупність цілеспрямованих процесів або дій зі створення, функціонування, упорядкування та постійного удосконалення системи бухгалтерського обліку з метою забезпечення внутрішніх та зовнішніх користувачів обліково-економічною інформацією, необхідною для прийняття управлінських рішень.

Завданням організації обліку є формування достовірної інформації щодо:

  1. наявності та руху майна. Для цього ведуть регістри аналітичного обліку для кожного об’єкта господарювання (картки складського обліку, інвентарні картки, касова книга, тощо);

  2. прав власників майна – облік статутного капіталу організується як у цілому по підприємству, так і у розрізі власників (засновників);

  3. відповідальності виконавців – облік майна організується у розрізі кожної матеріально-відповідальної особи;

  4. результатів фінансово-господарської діяльності – облік організується у розрізі центрів відповідальності, структурних підрозділів, видів продукції.

Предметом організації обліку є обліковий процес; праця бухгалтера або персоналу бухгалтерії; забезпечення обліку (рис. 1.1).

Рис. 1.1 Предмет організації обліку

Об’єкти організації обліку: технологія облікового процесу; функціонування апарату бухгалтерії; забезпечення обліку; розвиток та вдосконалення обліку (рис.1.2).

Рис. 1.2. Об’єкти організації обліку

Технологічну структуруоблікуформують три етапи облікового процесу (первинний, поточний, підсумковий облік).

Топологічну структуруобліку формують підсистеми обліку кожного об’єкта господарювання(облік грошових коштів, облік запасів, облік необоротних активів, тощо).

2. Принципи організації обліку

Підприємство обирає методи, способи, прийоми і процедури обліку виходячи з певних принципів, основними серед яких є:

  1. принцип цілісності, відповідно до якого облікові показники є єдиною, взаємопов’язаною системою, що завдана потребами управління;

  2. принцип реєстрації - кожну господарську операцію потрібно зареєструвати у первинному документі, який є підставою для записів в обліку;

  3. принцип ідентифікації - господарські операції необхідно віднести до певного звітного періоду, що передбачає вибір дати відображення операції в обліку;

  4. принцип контролю (верифікації) – передбачає взаємний контроль підсумків взаємопов’язаних регістрів обліку;

  5. принцип несуперечності - система обліку не може містити норм, що суперечать між собою;

  6. принцип зрозумілості - облікова інформація має бути простою та доступною для сприйняття користувачами;

  7. принцип субординації - обліковий процес потрібно будувати із врахуванням ієрархії організаційної і технологічної структур підприємства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]