Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дипломна робота (Білокура В.В.).doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
701.95 Кб
Скачать

Висновки

У дослідженні, виконаному на основі аналізу чинного законодавства та правозастосовчої практики, теоретичного осмислення положень, концепцій, точок зору відомих вчених сформульовано пропозиції та рекомендації щодо забезпечення процесуальних прав обвинувачених при проведенні досудового слідства.

Основними висновками цього дослідження є те, що сутність прокурорського нагляду за додержанням прав обвинувачених полягає насамперед у процесуальному керівництві органами, які проводять оперативно – розшукову діяльність, дізнання та досудове слідство. Повноваження органів прокуратури та керівників слідчих відділів відносно порушення кримінальних справ щодо особи потребують збалансування. Адже прокурор і начальник слідчого відділу при провадженні досудового слідства не повинні підміняти один одного, дублюючи функції.

Процесуальний статус обвинуваченого обумовлений наявністю у нього процесуальних прав та обов`язків, а однією із важливих гарантій обвинувачених є право на захист своїх прав та законних інтересів. Особа, щодо якої порушено кримінальну справу з недодержанням кримінально – процесуального законодавства, не позбавляє його права на захист, а навпаки, вона має перспективу судового захисту, рано чи пізно справа буде розглянута судом, і якщо вона порушена безпідставно чи з недодержанням відповідних процедур, суд поновить її порушене право.

Незважаючи на те, що прокурорський нагляд та відомчий контроль виступає надійним механізмом захисту порушених прав і законних інтересів обвинувачених, все – таки судовий контроль має переваги, оскільки у кінцевому результаті об’єктом перевірки судового контролю стає як діяльність прокурора, так і діяльність начальника слідчого відділу.

Велике значення для виявлення, усунення і попередження порушень закону відіграють форми і методи прокурорського нагляду. Якщо форми нагляду — це напрями прокурорської діяльності, то методи нагляду— це способи, прийоми, шляхи реалізації повноважень прокурора.

Міжнародне співробітництво органів прокуратури здійснюється у організаційній та процесуальній формах. Змістом такого співробітництва є надання правової допомоги. Обсяг правової допомоги, що надається органами прокуратури України визначається у конкретному міжнародно – правовому акті. На Генеральну прокуратуру України покладаються значні повноваження щодо здійснення міжнародного співробітництва в міжнародних справах на стадії досудового слідства.

У дипломній роботі було досліджено поняття “прокурорського нагляду за досудовим слідством” та встановлено його співвідношення з поняттями “загального прокурорського нагляду” та “державним контролем”. При дослідженні питання процесуального керівництва за досудовим слідством було встановлено, що процесуальне керівництво за досудовим слідством з боку прокурора не відміняє процесуальної самостійності слідчого, а розширення повноважень прокурора не лише зміцнить законність на стадії досудового слідства, але й унеможливить необґрунтоване обмеження прав обвинувачених.

Запропоновано внести зміни до Закону України “Про прокуратуру”, а саме до глави 2 “Нагляд за додержанням законів органами, які проводять оперативно – розшукову діяльність, дізнання та досудове слідство”, щодо визначення прокурорських повноважень, які мають непроцесуальний наглядовий (організаційний) характер, і порядок їх застосування.

Також запропоновано доповнити ст.114–1 чинного КПК України положеннями, які чітко вказували б на процесуальне керівництво розслідування прокурором, а не лише у вигляді окремих “вказівок” та “доручень”.

Висловлено пропозицію щодо необхідності відображення організаційно – методичних питань механізму реалізації непроцесульних повноважень прокурора у наказах та вказівках Генерального прокурора України з питань організації нагляду за додержанням законів органами досудового слідства.

Важливою гарантією захисту прав обвинувачених було б запровадження у чинному КПК механізму реалізації положень ст.56 Конституції України, яка передбачає право кожного громадянина на відшкодування державою матеріальної та моральної шкоди, завданої незаконними діями (бездіяльністю) органів державної влади чи їх посадових осіб, тобто мова йде про реабілітацію, зокрема підозрюваного, обвинуваченого, кримінальне переслідування відносно яких закрито з підстав, передбачених п.1 та 2 ст.6 КПК.

Дослідженням визначено, що ознаками інституту процесуального контролю та прокурорського нагляду як гарантії забезпечення процесуальних прав обвинувачених при проведенні досудового слідства є: регламентована Конституцією та КПК України кримінально – процесуальна діяльність уповноважених державних органів, яка полягає у контролі та нагляді за законністю та обґрунтованістю визначених у законі дій та рішень органів розслідування під час порушення кримінальної справи щодо особи.

Для злагодженої роботи правоохоронної системи та забезпечення прав і законних інтересів обвинувачених необхідно упорядкувати систему питань процесуального контролю та прокурорського нагляду за порушенням кримінальної справи щодо особи і насамперед предмет процесуального контролю та нагляду уповноважених державних органів.

Тому необхідно підсилити процесуальні засоби забезпечення законності та контролю за обґрунтованістю рішень органів досудового слідства. Ці рішення органів розслідування мають відповідати вимогам законності, своєчасності, правильності, повноти, всебічності, об’єктивності, грамотності.

Теоретичне значення одержаних результатів полягає у розробці підґрунтя для проведення подальших досліджень загальних проблем, пов’язаних із здійсненням прокурорського нагляду при провадженні дізнання та досудового слідства.

Практичне значення одержаних результатів полягає у реальній можливості підвищення рівня захисту прав та законних інтересів обвинувачених на стадії досудового слідства.