Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Опорні конспекти_т5_2 .doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
134.66 Кб
Скачать

Електричні прилади системи захисту

У систему захисту машини входять наступні електричні прилади: прилад радіаційної і хімічної розвідки (ПРХР) з повітрязаборним пристроєм, релейна коробка КР-40, електродвигуни нагнітача і витяжних вентиляторів, чотири термодатчики, електромагніти і кінцеві вимикачі виконавчих механізмів.

Прилад радіаційної і хімічної розвідки (прхр)

Прилад ПРХР служить:

а) для виміру потужності гамма-випромінювання усередині машини;

б) для сигналізації і видачі команди виконавчим механізмам:

  • при появі низького рівня гамма-випромінювання на місцевості (сигналізація і команда “Р”);

  • при ядерному вибуху (сигналізація і команда “А”);

  • при виявленні в повітрі отруйних речовин типу зарин (сигналізація і команда “ОВ”).

Одночасно з видачею команд “Р”, “А” і “ОВ” прилад ПРХР забезпечує подачу переривчастого звукового сигналу в систему внутрішнього зв'язку, що прослухується в телефонах шлемофонів екіпажа.

Прилад ПРХР виконаний у вигляді трьох основних герметичних блоків: вимірювального пульта, датчика і блоку живлення. Блоки з'єднані між собою кабелями. Усі блоки оснащені амортизаційними скобами. Крім того, до складу приладу ПРХР входять воздухозабірний пристрій (ВЗУ) і коробки управлення обігрівом.

Вимірювальний пульт служить для виміру дози радіації, для світлової і звукової сигналізації при наявності радіації й отруйних речовин і для видачі команд виконавчим механізмам системи захисту.

Вимірювальний пульт складається з литого корпуса і передньої панелі, з'єднаних між собою. На передній панелі пульта розташовані:

  • перемикач роду роботи на чотири положення;

  • ручка “Уст. нуля”;

  • рентгенметр, що представляє собою мікроамперметр зі шкалою, проградуйованою у рентгенгодинах;

  • пробка для доступу до гвинта коректора рентгенметра;

  • чотири сигнальні лампи з написами: “О” - зеленого, “Р” - жовтого, “А” - червоного і “Датчик - Команди - Выкл.” - молочно-білого кольору;

  • вимикач “Датчик-Выкл.” включення і вимикання датчика;

  • пробка зі шліцом лампи підсвічування шкали рентгенметра;

  • запобіжник;

  • перемикач “Команди”, із включенням якого забезпечується передача команд на виконавчі механізми системи захисту;

  • кнопка “Контроль ОРА”, закрита заглушкою, служить для перевірки працездатності сигналізації “О”, “Р” і “А”;

  • табличка з короткою інструкцією з включення приладу.

Крім того, у вимірювальному пульті розміщені газорозрядні лічильники й іонізаційна камера.

Вимірювальний пульт встановлюється в ніші лівого борта, біля сидіння механіка-водія.

Датчик являє собою прилад з литим корпусом, герметично закритий литими кришками. У корпусі є два ізольованих від корпуса стакана, з'єднані між собою отворами для продування повітря. Ці стакани використовуються як іонізаційні камери.

З зовнішньої сторони в камери вкручені пробки з держачами альфа- джерел. Пробки закриті герметичною кришкою. З лівої сторони корпуса є вхідний штуцер для забору аналізованого повітря.

Датчик має чотири відсіки: відсік фільтра, закритий кришкою; електрометричний відсік; відсік альфа-джерел і відсік повітродувки, закритий кришкою.

У відсіку фільтра встановлені стрічкопротяжний механізм і нагрівач фільтра. Ліворуч від відсіку фільтра розташована ручка для зміни кадрів протидимного фільтра, що служить для очищення аналізованого повітря від диму і дрібного пилу.

Кожному повороту ручки відповідає переміщення шкали лічильника кадрів по годинниковій стрілці.

В електрометричному відсіку змонтовані елементи схеми й органи настроювання. До кришки відсіку прикріплений фільтр, що служить для очищення повітря, що забирається повітродувкою, від пилу (повітря забирається з внутрішнього об’єму машини). Фільтр з'єднується з датчиком трубкою. У верхній частині фільтра змонтований регулятор витрати повітря. Під регулятором на кришці фільтра є стрілка, позначена буквами “М” (менше) і “Б” (більше). При обертанні по ходу годинникової стрілки витрата повітря збільшується (поплавець вхідного ротаметра піднімається нагору), при обертанні проти ходу годинникової стрілки витрата повітря зменшується.

У відсіку альфа-джерел під кришкою розташовані два альфа-джерела.

У відсіку повітродувки встановлена портативна ротаційна повітродувка. Повітродувка приводиться в дію електродвигуном Працездатність повітродувки можна визначити по поплавку ротаметра (він повинний бути не нижче нижньої риски). Датчик має штуцери для приєднання вхідної трубки обігріву і вихідної трубки. У датчику здійснюється контроль “нуля” по чистому повітрю поворотом ручки крана в горизонтальне положення до упора. При цьому чисте повітря подається в датчик через патрон із силікагелем ручкою “Уст. нуля” стрілка рентгенметра установлюється на риску середини сектора допустимих відхилень.

Датчик приладу ПРХР встановлюється ліворуч позад сидіння командира.

Блок живлення являє собою перетворювач напруги бортової мережі в напругу, необхідну для живлення схем приладу (напруга 390 В - лічильника рентгенметра і схеми сигналізації “Р”; напруга 200 В - схеми сигналізації “О”; напруга 150 В - іонізаційної камери схеми сигналізації “А”; перемінна напруга звукової частоти для видачі звукового сигналу в телефонну мережу машини; перемінна напруга 6,3 В-накальних ланцюгів ламп).

Блок живлення розташовується на лівому борті машини, у носовій частині корпуса.

Повітря на аналіз у датчик надходить через трубку обігріву ВЗУ, що з'єднує датчик з циклоном, встановленим позадулюка командира в отворі даху машини.

Циклон служить для очищення повітря від пилу. Крім того, у трубці й у циклоні встановлені нагрівачі для підтримки визначеної температури па вході в трубку і виході з неї.

Для захисту циклона і датчика від попадання в них води при русі машини на воді передбачений додатковий лабіринт, що забезпечує злив води, що потрапила під кришку циклона Зливальна трубка заглушена пробкою.

Автоматичне керування температурою обігріву циклона і трубки здійснюється роздільно електричною схемою, розташованою в коробці керування обігрівом(встановлюється в ніші лівого борта біля сидіння механіка-водія).

На передній панелі коробки розташовуються:

  • держак запобіжника з написом “5 А”;

  • сигнальна лампа молочно-білого кольору,

  • дві кнопки контролю працездатності пристроїв “Циклон” й “Трубка”;

  • табличка з коротким викладом перевірки працездатності схем керування, обігрівом.

Принцип роботи дозиметричної частини приладу, у яку входять рентгенметр і схеми сигналізації “Р” і “А”,заснований на вимірі іонізаційного струму,що виникає при впливі гамма-випромінювання на детектори.По інтенсивності іонізації (по величині іонізаційного струму детектора) оцінюється потужність випромінювання.Потужність випромінювання виміряється вдвох піддіапазонах: до 5 р/год. і до 150 р/год. На кожному піддіапазоні паралельно включено по три лічильника Піддіапазони переключаються перемикачем роду роботи на вимірювальному пульті. Потужність гамма-випромінювання відраховується по рентгенметру. Показання на першому піддіапазоні відраховуються по верхній, а на другому піддіапазоні - по нижній шкалі.

У рентгенметрі і схемі сигналізації “Р” як детектори використовуються газорозрядні лічильники. У схемі сигналізації “А” використовується іонізаційна камера при нормальному тиску повітря, що попадає. При досягненні визначеного рівня радіації спрацьовує виконавче реле, що своїми контактами включає ланцюг сигналізації і видачі команд у виконавчу частину схеми. При наявності в аналізованому повітрі отруйних речовин спрацьовує схема сигналізації “ОВ”.

Релейна коробка КР-40 (встановлюється у відділенні керування машини, на нижньому лобовому листі корпуса). У релейній коробці КР-40 розміщені реле і контактори єдиної комутаційної апаратури системи захисту, у тому числі:

  • РАЗ - реле атомного захисту;

  • РРОВ - реле радіаційної небезпеки і захисту від ОР;

  • КПО - контактор переднього відділення;

  • РПР - реле напівавтоматичної роботи ППО;

  • Р1Б - реле першого балона ППО;

  • Р1Б - реле, другого балона ППО;

  • РКД - реле клапанів захисту двигуна

Електромагніти. Електромагніти виконавчих механізмів системи захисту є тяговими електромагнітами Вони забезпечують закривання заслінок механізмів закривання. При спрацьовуванні електромагніта звільняється зведена пружина, під дією якої заслінка (клапан) закривається.

Робота системи захисту

Для підготовки системи захисту до роботи необхідно включити вимикач “ПАЗ”на центральному щитку механіка-водія. При цьому підготовляються ланцюги комутаційних реле атомного захисту РАЗ і реле радіаційної небезпеки і захисту від ОВи подається живлення на прилад ПРХР.

Система захисту може працювати в автоматичному режимі, коли керуючий сигнал до комутаційної апаратури надходить від датчиків (прилад ПРХР чи термодатчиків) і в напівавтоматичному режимі при натисканні на кнопку, що відповідає характеру небезпеки.

Автоматична робота системи захисту при ядерному вибуху. При ядерному вибуху гамма-випромінювання, що поширюється зі швидкістю світла і надходить у прилад ПРХР, викликає в ньому появу електричного сигналу. Цей сигнал (сигнал “А”) викликає спрацьовування реле атомного захисту РАЗ і реле радіаційної небезпеки і захисти від ОВ - реле РРОВ.

При спрацьовуванні реле РАЗ відбувається наступне.

Двигун машини зупиняється, закриваються жалюзі, заслінки вентилятора башні і витяжних вентиляторів десантного відділення, а також зупиняються приводні електродвигуни вентилятора башні і витяжних вентиляторів.

Якщо машина в цей час долалаводну перешкоду і був включений вимикач “Плав.”, то спрацює електромагнітЕКД клапана двигуна і закриються клапани випускних колекторів двигуна, захищаючи двигун від попадання в нього води.

Завдяки спрацьовуванню електромагнітів механізмів закривання забезпечується герметизація всього корпуса машини і захист екіпажу, десанту й устаткування машини від вражаючого дії ударної хвилі.

При спрацьовуванні реле РРОВ включається електромагніт ЗФВУ фільтровентиляційної установки, внаслідок чого переключається клапан ФВУ і до вихідного повітряпроводу нагнітача-сепаратора приєднується фільтр-поглинач.

Після проходження ударної хвилі механік-водій повинен увімкнути нагнітач-сепаратор вимикачем “Нагнітач”на центральному щитку механіка-водія. Нагнітач-сепаратор буде подавати повітря в жиле відділення машини через фільтр-поглинач і створювати надлишковий тиск, що перешкоджає проникненню в машину радіоактивного пилу.

Автоматична робота системи при радіоактивному зараженні і появі ОВ. При подоланні радіоактивно зараженої місцевості і появі отруйних речовин спрацьовує прилад ПРХР і до комутаційної апаратури подається сигнал “Р и “ОВ”.

При цьому закриваються заслінки вентилятора башні і витяжних вентиляторів десантного відділення, а також зупиняються приводні двигуни цих вентиляторів. При спрацьовуванні електромагніта ЗФВУ у повітряпроводи включається фільтр-поглинач. У цьому випадку двигун машини не зупиняється, а силове (переднє) відділення не герметизується.

Для створення надлишкового тиску в населеному відділенні механік-водій повинен увімкнути нагнітач.

Напівавтоматичний режим роботи. Якщо немає автоматичних датчиків чи вони несправні, система захисту може бути приведена в дію вручну натисканням відповідної кнопки на щитку механіка-водія.

При ядерному вибуху варто натиснути на кнопку “ПАЗ”. При цьому включається реле атомного захисту РАЗ і реле радіаційної небезпеки і захисту від отруйних речовин РРОВ. Ці реле спрацьовують, і система працює так само, як в автоматичному режимі.

  1. ДОГЛЯД ЗА СИСТЕМОЮ ППО І КОЛЕКТИВНОГО ЗАХИСТУ ВІД ЗМУ.