Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Опорні конспекти_т5_2 .doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
134.66 Кб
Скачать

10 Заняття №2. Протипожежне обладнання і система колективного захисту

Література:

  1. БМП-1 технічний опис і інструкція з експлуатації. Стор. 485-517.

  2. БМП-1 технічний опис. Стор. 269-295.

  3. Бойова машина піхоти БМП-1. Пам’ятка екіпажу з експлуатації.

НАВЧАЛЬНІ ПИТАННЯ

  1. Призначення, технічна характеристика, загальна будова і принцип роботи системи ППО і правила користування.

  2. Призначення, загальна будова і принцип роботи системи колективного захисту від ЗМУ і правила користування.

  3. Догляд за системою ППО і колективного захисту від ЗМЗ.

  1. ПРИЗНАЧЕННЯ, ТЕХНІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА, ЗАГАЛЬНА БУДОВА І ПРИНЦИП РОБОТИ ППО І ПРАВИЛА КОРИСТУВАННЯ.

Протипожежні прилади

Протипожежні прилади машини призначені для гасіння пожежі в машині і складаються із автоматичної системи ППО і ручного вогнегасника.

Пристрій автоматичної системи ППО

Система ППО служить для гасіння пожежі в силовому відділенні. Система складається із двох балонів з голівками, магістральної труби з чотирма штуцерами-розприскувачами, двох клапанів, чотирьох термодатчиків і реле у релейній коробці.

Балони ємністю до 2 л кожний встановлюються на кронштейнах в бойовому відділенні на правому борту. Балони мають склад “3,5” (бромистий етил і вуглекислий газ).

Магістральна труба з’єднує балони з силовим відділом і має отвір, закінчуючись штуцерами-розприскувачами. Штуцери розміщенні проти термодатчиків.

Термодатчики представляють собою апарати, які реагують на різке підвищення температури в місці їх установки, і є датчиками, які забезпечують включання автоматики системи ППО.

Зворотні клапани запобігають перетіканню складу “3,5” із одного балона в другий (відпрацьований).

Реле, яке служить для включення ланцюга електрозапалу піропатронів балонів ППО, знаходяться в релейній коробці КР-40.

На центральному щитку механіка-водія знаходяться дві кнопки “1Б” і “2Б” для приведення в дію системи ППО вручну, крім термодатчика. Вони знаходяться під пломбованими кришками.

Робота системи ППО

При вмиканні вимикача “Выкл. батар.напруга бортової мережі подається через запобіжник Пр-10А до двох сигнальних лампочок. Лампочки загоряються, показуючи справність піропатронів обох балонів.

При виникненні пожежі в силовому відділенні нагрівається один із чотирьох термодатчиків. При цьому з’являється термоелектрорушійна сила (ЕРС), яка прикладається до однієї із обмоток поляризованого реле. Реле спрацьовує і замиканням своїх контактів вмикає реле РПО переднього відділення і реле Р1Б першого балона.

Ланцюг РПО: +26 В, запобіжник Пр-10А, замкнуті контакти поляризованого реле, реле РПО, “маса”; ланцюг реле Р1Б: +26 В, запобіжник Пр-10А, замкнуті контакти поляризованого реле, реле Р1Б, діод Д4, піропатрон ПП1Б, “маса”; піропатрон в цьому випадку не спрацьовує, так як струм спрацювання піропатрона більший за струм спрацювання реле Р1Б.

При спрацюванні цих реле замикаються контакти 1 та 2 реле РПО, контакти 1 та 2 реле Р1Б і розмикаються контакти 3 реле Р1Б. Для виключення передчасного спрацювання реле Р2Б при замиканні контактів 1 реле РПО і можливого запізнення розмикання контактів 3 реле Р1Б реле Р2Б шунтовано конденсатором С.

При замиканні контактів 1 і 2 РПО та Р1Б напруга бортової мережі подається до піропатрона ПП1Б першого балона. Піропатрон спрацьовує, пробивається мембрана балона і вогнегасна речовина з першого балона подається до чотирьох розпилювачів силового відділення; починається гасіння пожежі. При замиканні контактів 2 реле РПО включається контактор КПО переднього відділення, який своїми контактами включає електромагніти ЕМОД, ЕЖ, ЕВБ і ЕВВ. При цьому зупиняється двигун машини, закриваються витяжні вентилятори башні і десантного відділення, а також повністю герметизується корпус машини.

Замкнувши контакти реле Р1Б утримують реле Р1Б у ввімкненому стані, а розімкнені контакти 3 реле Р1Б розривають ланцюг Р2Б другого балона.

При гасінні пожежі вогнегасна рідина «3,5» охолоджує термопари термодатчиків, ЕРС зникає, внаслідок чого поляризоване реле розмикає свої контакти і відключає реле РПО і Р1Б. При цьому розмикаються контакти реле РПО і розривається ланцюг піропатронів, але замикаються контакти реле Р1 Б, які підготовлюють ланцюг піропатронів ПП2Б другого балона.

Якщо ж вогнегасною рідиною першого балона пожежу не буде погашено, то знову нагрівається термодатчик і спрацьовує поляризоване реле. Однак тепер при замиканні його контактів будуть включені реле РПО і Р2Б. Ланцюг реле першого балона буде розірваний, так як згорить піропатрон ПП1Б першого балона. Ланцюг реле Р2Б другого балона буде: +26 В, запобіжник Пр-10А, замкнуті контакти реле РПО, нормально замкнуті контакти реле Р1Б, реле Р2Б, “маса”.

При спрацюванні реле Р2Б замикаються його контакти і напруга бортової мережі підводиться до піропатрона ПП2Б другого балона, який спрацьовує і забезпечує подачу вогнегасячого складу з другого балона.

Так забезпечується автоматичне включення другого балона, якщо пожежу не було погашено вогнегасним складом першого балона.

При згорянні піропатрона балона розривається ланцюг відповідної сигнальної лампи, яка гасне, показуючи тим самим на вичерпано вміст даного балона.

Якщо з якоїсь причини система ППО автоматично не приводиться в дію, її можна привести в дію вручну.Для цього, потрібно на центральному щитку механіка-водія зірвати пломбу з кришки “1Б” або “2Б”, відкрити кришку і натиснути кнопку Якщо одного балона недостатньо для гасіння пожежі, потрібно натиснути на другу кнопку.

При натисканні на кнопку “1Б” або “2Б” включається ланцюг піропатрона відповідного балона з вмістом “3,5” і реле РПР напівавтоматичної роботи. При спрацюванні піропатрона вогнегасний вміст із відповідного балона подається в силове відділення, а при спрацюванні реле РПР включається контактор КПО переднього відділення, який своїми контактами вмикає електромагніти ЕМОД, ЕЖ, ЕВБ і ЕВВ. Двигун машини і витяжні вентилятори зупиняються, корпус машини герметизується.

Автоматично пожежа гаситься в бойовій машині піхоти БМП-1 тільки в її силовому відділенні. Для гасіння пожежі в жилому відділенні машини застосовується ручний вогнегасник ОУ-2.

Ручний вогнегасник

Ручний вогнегасник призначений для гасіння пожежі в машині, в тому числі і пожежі електроустановки, яка знаходиться під струмом.

На машині застосовується вогнегасник ОУ-2, який встановлений на кронштейні в десантному відділенні, зліва біля кормових дверей.

Вуглекислотний ручний вогнегасник ОУ-2 представляє собою стальний балон ємністю 2 л, в горловину якого вкручений запорний вентиль з сифонною трубкою. На один штуцер запірного вентиля накручено запобіжний пристрій, який складається із пробки зотворами і латунною мембраною. При збільшенні тиску вуглекислоти в балоні до 160-180 кгс/см2мембрана розривається, що запобігає розриву балона. До другого штуцера закриваючого вентиля прикріплюється трубка, на різьбовий кінець якої накручено розтруб.

Для гасіння пожежі необхідно повернути розтруб вогнегасника в напрямку пожежі, потім за допомогою маховика відвернути вентиль. Вогнегасник розряджається через 25 секунд.

При експлуатації машини не можна допускати сильного нагрівання вогнегасника, так як при температурі вуглекислого газу у балоні близько 50-60оС може піднятися тиск вищий за допустимий і під його дією вуглекислий газ прорве мембрану і відбудеться викид його через запобіжний пристрій.

  1. ПРИЗНАЧЕННЯ, ЗАГАЛЬНА БУДОВА І ПРИНЦИП РОБОТИ СИСТЕМИ КОЛЕКТИВНОГО ЗАХИСТУ ВІД ЗМУ І ПРАВИЛА КОРИСТУВАННЯ.