Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Опорні конспекти_т5_1 .doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
71.68 Кб
Скачать

1. Призначення, характеристика і загальна будова електроспецобладнання бмп-1.

Електрообладнання БМП-1 призначене для забезпечення електроспоживанням всіх електричних споживачів і управління системами контролю за роботою систем і агрегатів машини.

Технічна характеристика:

Тип системи: однопровідна з мінусом на корпус.

Напруга, В: - при непрацюючому двигуні - 22-24;

- при працюючому двигуні - 26,5-28,5.

Електрообладнання включає в себе джерело і споживачів електричної енергії. Джерелом електричної енергії є генератор з пускорегулюючою апаратурою, працюючою в буфері із стартерними акумуляторними батареями, споживачами – решта електрообладнання машини.

Все електрообладнання машини можна розподілити на окремі системи, які складаються із агрегатів і приладів, що мають своє призначення:

  • система електроживлення (джерела електроенергії);

  • електрообладнання приводів наведення;

  • електрообладнання механізма заряджання;

  • електрообладнання приладів спостереження і прицілювання;

  • апаратура управління 9С428;

  • електрообладнання системи захисту від засобів масового ураження;

  • електрообладнання механізма захисту двигуна від перегрівання при зупинці і від попадання води;

  • освітлення і світлова сигналізація;

  • контрольно-вимірювальна апаратура.

Електрообладнання БМП включає в себе:

  1. джерела електричної енергії;

  2. споживачі електричної енергії;

  3. прилади допоміжного обладнання;

  4. контрольно-вимірювальні прилади;

  5. бортову мережу.

2. Призначення, технічна характеристика і принцип роботи джерел електроенергії. Догляд за акб.

Джерелами електричної енергії є:

- акумуляторні батареї 6-СТЕН-140М;

- генератор із запускною регулюючою апаратурою, яка працює в буфері із стартерними акумуляторними батареями.

СТАРТЕРНІ АКУМУЛЯТОРНІ БАТАРЕЇ

Стартерні акумуляторні батареї призначені для споживання електричної енергії споживачами при непрацюючому генераторі. На машині встановлюються дві кислотні акумуляторні батареї типу 6-СТЕН-140М. Вони встановлюються в кормовій частині машини за паливним баком в спеціальному відсіку. Напруга кожної батареї -12 В, ємність - 140 А/год., з'єднання – послідовне.

Кожна батарея складається з шести акумуляторів, встановлених в єдиному корпусі. Акумулятори з’єднанні між собою послідовно за допомогою міжелементних з’єднань. Виводні зажими батареї (правий - позитивний, лівий - негативний) оберігаються від механічних пошкоджень і випадкового замикання захисною кришкою.

Акумулятор складається із з’єднаних в півблоки позитивних і негативних пластин, поміщених в ебонітовий бачок заповнений електролітом. Між пластинами півблоків прокладені сепаратори, котрі запобігають доторкання позитивних і негативних пластин. Кожний бачок закривається кришкою. В кришці передбачено отвір для заливання електроліту, закривається корком з вентиляційним отвором по центру. Кришка ущільнюється гумовою прокладкою і по краях заливається кислотно-стійкою мастикою. Сепаратори і пластини захищаються від механічних пошкоджень за допомогою запобіжних щитків.

ГЕНЕРАТОР ІЗ ЗАПУСКНОЮ РЕГУЛЮЮЧОЮ АПАРАТУРОЮ

Генератор ВГ-7500 являє собою електричну машину з постійним струмом. Він призначений для забезпечення споживачів електричною енергією і підзарядки акумуляторних батарей при працюючому двигуні.

Генератор встановлюється на двигуні і приводиться в обертання від редуктора привода через муфту з резиновими шпонками.

Основними частинами генератора є: корпус, шість основних і три допоміжних полюси з обмоткою, щіткодержаки із щітками, якір з обмоткою і колектором, кришка з патрубком для подачі повітря і захисна стрічка.

Автомат зворотної енергії. В якості автомата зворотної енергії в системі енергозабезпечення машини застосовано диференційно-мінімальне реле ДМР-400Т. Це реле забезпечує автоматичне підключення генератора до бортової мережі, коли його напруга перевищує напругу акумуляторної батареї на 0,3-0,7 В, і відключення генератора від бортової мережі, коли його напруга становить нижче напруги акумуляторної батареї (при зворотному струмі 15- 35 А).

Реле ДМР-400Т являє собою комплексний електричний апарат, основними елементами якого є: допоміжне комунікаційне реле, вмикаюче реле, додаткове реле, допоміжне запобіжне реле, управляюче диференційне реле, контактор і гасячий опір.

Регулятор напруги РН-10 (на машинах випусків до вересня 1971 року - Р-27Л). Постійність напруги генератора ВГ-7500 при зміні швидкості обертів якоря генератора і його напруги в певних межах забезпечується напівпровідниковим регулятором напруги РН-10 чи, відповідно, вугільним регулятором напруги Р-27Л. Він встановлений в горизонтальному положенні в десантному відділенні, на панелі контейнера, над лівою акумуляторного батареєю. Складається РН-10 з вимірювального пристрою, регулювального пристрою, зворотних звязків і елементів захисту, а, відповідно, Р-27Л - із електромагніту з сердечником, обмотками (одна із обмоток є основною), якорем з пластинчатою пружиною і вугільного стовпа.