Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Опорні конспекти_т5_2 .doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
134.66 Кб
Скачать

Опалювачі

На машині встановлено два опалювача: один опалювач - в магістралі ФВУ, а інший - в десантному відділенні.

Опалючач ФВУ служить для підігріву повітря яке нагнітається.

Включається і виключається опалювач системи охолодження двигуна краном відключення опалення, який розташований в корпусі, поблизу місця сидіння командира

Опалювач в десантному відділенні призначений для підігріву повітря в десантному відділенні і обігріву акумуляторних батарей. Він встановлений на верхній полці акумуляторного відділення і кріпиться болтами.

Включається і виключається радіатор краном відключення опалення, а вентилятор - вимикачем вентилятора опалення, який розташований на задній стінці акумуляторного відділення.

Робота фву, системи витяжної вентиляції і опалення

При включенні нагнітача повітря засмоктується із кільцевого повітряпроводу і очищується в нагнітачі-сепараторі від пилу.

Пил із нагнітача через трубопровід викиду пилу і балку корпуса викидається в карман перегородки силового відділення, яз якого забирається повітря для живлення двигуна Очищене від пилу повітря іде через клапанну коробку, пустотілу опору фільтра-поглинача, коробку опалення і по роздатковій магістралі потрапляє в місця розміщення екіпажу. При спрацюванні системи захисту виконавчий механізм ФВУ переключає клапан клапанної коробки і повітряний потік направляється із нагнітача через фільтр-поглинач в пустотілу опору фільтра, а далі, як написано вище.

При низькій температурі навколишнього повітря і працюючому двигуні включаються радіатори опалювачів і вентилятор опалювача. Опалювач у трасі ФВУ нагріває повітря, яке подається нагнітачем. Вентилятор опалювача десантного відділення створює циркуляцію повітря, і повітря, проходячи через радіатор опалювача, нагрівається, обігріваючи акумуляторні батареї і десантне відділення.

Витяжні вентилятори створюють у повітряній магістралі системи витяжної вентиляції розрідження, необхідне для засмоктування через гільзовідбивачі і гільзозбірники газів у місцях їхнього утворення.

Вузли герметизації і виконавчі механізми

Герметизацією запобігається попадання всередину машини зараженого повітря і забезпечується захист від дії ударної хвилі. Герметизація досягається за рахунок ущільнень лючків, люків і дверей корпуса, люків башні, ущільнень на погонних пристроях башні і люка командира

Люки і двері необхідно закривати завчасно, а клапани витяжних вентиляторів, жалюзі і заслінки ежектора закриваються автоматично в момент спрацьовування системи захисту. Крім того, проникненню зараженого повітря в різні нещільності (у момент встановки зброї в амбразури і т.п.) перешкоджає протитиск повітря усередині машини, створюваний нагнітачем.

Виконавчі механізми системи захисту забезпечують герметизацію машини і відключення деяких із працюючих вузлів і агрегатів машини в момент спрацьовування системи захисту.

До виконавчих механізмів системи захисту відносяться: механізм переключення клапана ФПТ, механізм закривання жалюзі і заслінок ежектора, механізми закривання клапанів витяжних вентиляторів, механізм зупинки двигуна і механізм відключення приводу горизонтального наведення башні.

Механізм переключення клапана ФПТ складається з клапана ФПТ, важеля, троса, електромагніта РП-1, стопора і кінцевого вимикача.

При спрацьовуванні системи захисту весь потік повітря направляється через фільтр-поглинач.

При спрацьовуванні кінцевого вимикача загоряється сигнальна лампа “Откр. клапан ФПТ”,що розташована на лівому борті, біля механіка-водія.

Для переключення клапана ФПТ у положення, при якому весь потік повітря направляється минаючи фільтр-поглинач, необхідно потягнути трос за рукоятку, розташовану на стінці відсіку ФВУ.

Механізм закривання жалюзі і заслінок ежектора складається з електромагніта РП-1, корпуса, штока, гільзи з канавкою, наконечника,, чотирьох кульок, що утримуються в канавці гільзи штоком і блокують гільзу з наконечником

При спрацьовуванні системи захисту під дією пружин жалюзі і заслінки ежектора закриваються.

Щоб відновити дію механізму закривання жалюзі і заслінок ежектора необхідно рукоятку ручного приводу перевести вниз при вертикальному положенні засувки, попередньо вимкунвши вимикач ПАЗ.

Механізми закривання клапанів витяжних вентиляторів по будові аналогічні на усіх витяжних вентиляторах машини. Механізм закривання клапана витяжного вентилятора складається з електромагніта РП-1, стопора, пружини, рукоятки і кінцевого вимикача При установці рукоятки на стопор відкривається клапан і включається витяжний вентилятор, тому що рукоятка при установці на стопор натискає на шток кінцевого вимикача

При спрацьовуванні системи захисту шток електромагніта втягує стопор і звільняє рукоятку. Під дією пружини закривається клапан витяжного вентилятора і повертається рукоятка. При повороті рукоятки звільняється шток кінцевого вимикача і відбувається вимикання витяжного вентилятора

Механізм зупинки двигуна є частиною приводу подачі палива. Він складається з основи, електромагніта ЗЛС-З і двох важелів.

Важелі зблоковані штоком електромагніту. При натисканні педалі подачі палива чи повороті рукоятки ручного привода подачі палива зусилля через зблоковані важелі і тяги передається на важіль регулятора паливного насоса.

При спрацьовуванні системи захисту електромагніт втягує шток, важелі розблокуються і під дією пружини регулятора важіль паливного насоса встановлюється на нульову подачу палива.

Щоб відновити дію приводу подачі палива, необхідно знову зблокувати важелі. Для цього механік-водій повинний виключити вимикач ПАЗ, зняти ногу з педалі приводу подачі палива (при цілком вкрученій рукоятці ручного приводу подачі палива). Під дією пружини педаль і частина приводу, зв'язана з нею, повертаються у вихідне положення і шток електромагніта під дією пружини блокує важелі.

Механізм відключення приводу горизонтального наведення приводиться в дію при спрацьовуванні системи захисту по команді “А”. При цьому контакти реле РАЗ замикаються, що приводить до спрацьовування реле гальмування РТ1. Контакти реле РТ1 шунтують якір електродвигуна і розривають ланцюг керування електропривода наведення в горизонтальній площині.

Таким чином, при спрацьовуванні системи захисту відбувається різке гальмування електродвигуна горизонтального наведення, а отже, і башні до повної зупинки незалежно від кута повороту корпуса пульта керування. При цьому для приводу вертикального наведення зберігається можливість наведення і приведення гармати до кута заряджання.

Виконавчі механізми спрацьовують тільки при надходженні сигналу з електричної частини системи захисту