Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Опорні конспекти_т5_2 .doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
134.66 Кб
Скачать

Система захисту від зброї масового ураження і забезпечення життя бойового розрахунку

Система захисту і забезпечення життя призначенадля захисту екіпажу і обладнання, яке знаходиться всередині машини, від дії уражаючих факторів ядерного вибуху, а також від дії радіоактивних, отруйних речовин і бактеріальних засобів. Крім того, система забезпечує вентиляцію жилих відділень, підігрів повітря, яке подається нагнітачем всередину машини, і необхідний газовий склад повітря в зоні дихання екіпажу при стрільбі зі штатної зброї.

Захист від взаємодії ударної хвилі здійснюється герметизацією і створенням надлишкового тиску в жилих відділеннях машини, а від радіоактивних, отруйних речовин і бактеріальних засобів - герметизацією і створенням надлишкового тиску в жилих відділеннях, а також шляхом фільтрації повітря, яке надходить в машину.

Захистом від проникаючої радіації служить броня машини, яка послаблює дію радіації.

При дії уражаючих факторів атомного вибуху і отруйних засобів система захисту спрацьовує автоматично, що забезпечується спеціальним датчиком - приладом радіаційної і хімічної розвідки(приладом ПРХР).

Систему захисту можна привести в дію і вручну натисканням кнопки “ПАЗ”або кнопки“Р и ОВ”на центральному щитку механіка-водія. В цих випадках при натиску кнопки“ПАЗ”спрацьовують ті ж виконуючі механізми системи захисту, що й при її автоматичній роботі від приладу ПРХР за командою“А”.

При натисканні кнопки “Р и ОВ” спрацьовують ті ж виконуючі механізми, що і при автоматичній роботі від приладу ПРХР за командою“Р”або“ОВ”.Вимикач “ПАЗ” на центральному щитку при цьому повинен бути увімкнений.

Вмиканням засобів герметизації фільтра-поглинача і нагнітача забезпечується також захист від бактеріальних засобів нападу. У випадку оповіщення про загрозу бактеріологічного нападу система захисту приводиться в дію вручну.

В систему захисту від зброї масового ураження і забезпечення життя входять фільтровентиляційна установка з системою роздачі повітря, система витяжної вентиляції, опалювачі, вузли герметизації, виконуючі механізмиі електричні прилади системи.

Фільтровентиляційна установка

Фільтровентиляційна установка служить для подачі повітря всередину машини, для створення надлишкового тиску, а також для очистки повітря від пилу, радіоактивних, отруюючих чи бактеріальних засобів.

Фільтровентиляційна установка (ФВУ) складається з нагнітача-сеператора, клапанної коробки, фільтра-поглинача і магістралі роздачі чистого повітря в зону дихання.

Нагнітач-сеператор і фільтр-поглинач, з’єднані між собою клапанною коробкою, розміщуються в ізольованому відсіку, на лівому борту машини.

Нагнітач-сеператор служить для подачі повітря екіпажу, для очистки повітря від пилу і створення в машині надлишкового тиску.

Нагнітач-сепаратор представляє собою відцентровий вентилятор з інерційною очисткою запиленого повітря. Приводним двигуном нагнітача являється електродвигун потужністю 800 Вт при 7000 об/хв.

Клапанна коробка служить для управління потоком повітря, який виходить з нагнітача Вона з’єднується з нагнітачем болтами, а з фільтром-поглиначем і порожнистою опорою фільтра - патрубками і хомутами.

Фільтр-поглинач ФПТ-200М призначений для очистки повітря від отруюючих речовин, бактеріальних і радіоактивних аерозолей. Він встановлюється на пустотілій опорі, яка є частиною повітряної магістралі ФВУ.

Забруднене повітря надходить у вхідний отвір фільтра-поглинача, далі у центральний циліндр, потім проходить через протидимний фільтр, де очищується від дрібнодисперсних аерозолей через шихту, що поглинає пари отруюючих речовин, і виходить через вихідний отвір і пустотілу опору фільтра в роздаткову магістраль.

Роздаткова магістраль призначена для підводу очищеного повітря до місць розміщення екіпажу і забезпечує необхідний газовий склад в зоні дихання екіпажу при загерметизованій машині і при стрільбі із штатної і власної зброї екіпажу і десанту.

Роздаткова магістраль являє собою систему трубопроводів з наконечниками що забезпечують подачу повітря в зону дихання механіка- водія, командира і десантів. В десантному відділенні роздаткова магістраль виконана у вигляді поручнів. Наконечники роздаткової магістралі дозволяють змінювати напрям потоку вихідного повітря і при стрільбі повинні бути встановлені таким чином, щоб чисте повітря подавалося в зону дихання того, що стріляє.

Система витяжної вентиляції призначена для видалення порохових газів із машини.

Система витяжної вентиляції включає три вентилятори, один з яких знаходиться в башні, а два інших - в десантному відділенні,в нішах правого і лівого бортів, повітряні магістралі, клапанні коробки, а також електромагніті кінцевий вимикач виконавчих механізмів закривання клапанів витяжних вентиляторів.

По конструкції витяжні вентилятори однакові.

Вентилятор призначений для створення повітряного потоку, який необхідний для відсосу і викиду порохових газів. Він складається із електродвигуна, на валу якого кріпиться крильчатка, що створює повітряний потік, корпуса у формі равлика, патрубка, який з’єднує вентилятор з клапанною коробкою, і компресора, який з’єднує повітряну магістраль з вентилятором. У вентилятора башні замість комресора на вхідному отворі встановлений патрубок з розподільником, що дозволяє відсмоктувати гази із бойового відділення і гальзозвенозбірників

Клапанні коробки у всіх вентиляторів однакові за конструкцією. Вони кріпляться до кришки з допомогою болтів.

Для забору газу в місцях його скупчення і подачі до вентилятора служать повітряні магістралі.Магістралі складаються з трубопроводів, гільзозбірників і гільзовідбивачів. Гільзозбірники встановлені на кулеметах, а гільзовідбивачі надіваються на автомати.