Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
10.06.2015
Размер:
118.43 Кб
Скачать

50) Вимоги до оформлення статті:

Структура статті. Наукові статті повинні відповідати вимогам ДАК України і мати такі необхідні елементи: постановка проблеми у загальному вигляді та її зв’язок із важливими науковим чи практичними завданнями; аналіз останніх досліджень і публікацій, в яких започатковано розв’язання даної проблеми і на яких спирається автор; виділення невирішених раніше частин загальної проблеми, яким присвячується стаття; формулювання цілей статті (постановка завдання); виклад основного матеріалу дослідження з повним обґрунтуванням отриманих наукових результатів; висновки з даного дослідження і перспективи подальших розвідок у даному напрямі.

Матеріали до публікації у виданні подаються українською мовою або автентичною (російська, німецька, англійська, французька тощо).

Оформлення статті. До статті додаються анотації та ключові слова українською російською, англійською мовами. У заголовковій частині статті розміщується анотація та ключові слова українською мовою; після тексту статті – автор, назва, анотація та ключові слова двома іншими.

Стаття та бібліографічні описи й анотації мають бути набрані на комп’ютері (редактор Word for Windows ) і записані на електронному носії. Обсяг статті, у тому числі зі списком використаних джерел, таблицями, схемами, анотаціями тощо, не повинен перевищувати 0,5 авторського аркуша (12 стор. формату А4); текст має бути набраний шрифтом Times New Roman, 14 кеглем через 1,5 інтервали; поля – верхнє, нижнє, ліве і праве – 2 см.

Через рядок після анотації подається основний текст статті (вирівнювати за шириною).

Покликання в тексті публікації оформлювати за допомогою квадратних дужок [] із вказівкою порядкового номера джерела в списку джерел та номера сторінки (при цитатному посиланні), наприклад: [10], [4, с. 318].

Треба розрізняти тире (–) і дефіс (-): відмінність полягає в розмірі і наявності пробілів до і після тире.

Скорочення на зразок і под., та ін., XVI ст., с. 18, ініціали при прізвищах (напр., Н.Л. Іваненко), назви населених пунктів на зразок м. Київ, с. Іванівка друкувати через нерозривний пробіл (одночасне натискання клавіш Ctrl+Shift+пробіл). Скорочення на зразок 90-ті, 1-го – з нерозривним дефісом (одночасне натискання клавіш Ctrl+Shift+дефіс).

Для виділення окремих слів, фрагментів тексту використовувати напівжирний шрифт.

З метою організації гіпертекстових переходів автор може подавати до статті посилання, оформлені відповідно до вимог ДСТУ (словник термінів, цитати оригінальних текстів, адреси сайтів тощо).

Написание научных статей для публикаций в журналах и сборниках определенных Высшей аттестационной комиссией строится на базе диссертационной работы. В них описываются основные положения и выводы.

После написания научной статьи ее можно проверить на оригинальность с помощью сервиса antiplagiat.ru

Требования к научной статье

Научная статья, должна иметь ограниченный объем (7-10 страниц машинописного текста, формат страницы - А4, книжная ориентация, поля 2,5 см со всех сторон, Times New Roman, цвет - чёрный, размер шрифта -14; 1,5 интервал), ссылки в квадратных скобках. Требования включают следующую структуру к тексту научной статьи:

Заглавие статьи, указав Фамилию, Имя, Отчество (полностью) автора и названия учебного заведения или научной организации, в которой выполнялась работа, специальность автора.

Аннотация. Описывает цели и задачи проведенного исследования, а также возможности его практического применения, что помогает быстрее уловить суть проблемы. (2-3 предложения), на русском и английском языках.

Ключевые слова (3-5 слов), на русском и английском языках.

Вводная часть и новизна. Значение исследуемых научных фактов в теории и практике. В чем новое решение научной задачи.

Данные о методике исследования. Собственное исследование, предыдущие исследования (по теме статьи), статистика и т.п. – использованные автором в данной статье. Наличие рисунков, формул и таблиц допускается только в тех случаях, если описать процесс в текстовой форме невозможно.

Экспериментальная часть, анализ, обобщение и разъяснение собственных данных. По объему – занимает центральное место в вашей статье.

Выводы и рекомендации. Статья обязательно должна содержать в себе ответы на вопросы, поставленные вводной частью, демонстрировать конкретные выводы.

Литература. Список литературы оформляется в соответствии с ГОСТом 7.1-2003. В тексте ссылки нумеруются в квадратных скобках, номер указывает на источник в списке литературы. В статье, рекомендуется использовать не более 10 литературных источников.

Укажите дополнительную информацию:

  • контактный номер телефона;

  • почтовый адрес;

  • ВУЗ, кафедра;

  • учёная степень, звание;

  • научный руководитель;

  • место работы;

  • должность;

  • E-mail.

Желательно указать: количество научных публикаций в журналах и сборниках (количество книг, монографий, учебно-методических пособий) по данному направлению.

К статье приложите рецензию за подписью рецензента, имеющего ученую степень.

Общие принципы построения научной статьи могут варьироваться в зависимости от тематики и особенностей проведенного исследования.

Поскольку в научных исследованиях существует теоретический и эмпирический уровни знаний, различают теоретические и эмпирические статьи.

Теоретические научные статьи содержат в себе результаты исследований, выполненных с помощью таких методов познания, как абстрагирование, синтез, анализ, индукция, дедукция, формализация, идеализация, моделирование. Главенствующее значение имеют логические законы и правила.

Научные же статьи эмпирического характера хоть и используют ряд теоретических методов, но больше опираются на методы измерения, наблюдения, эксперимента и т.п. В заголовках этих статей часто употребляются слова «методика», «оценка», «определение». Кроме журналов из перечня ВАК, публикация научных исследований должна осуществляться посредством научных изданий и журналов, в сборниках конференций.

51)

52) Наукова доповідь — це доповідь, у якій інформується про наукові спостереження, досліди, їх результати, нові відкриття, зроблено узагальнення наукових даних. Звісно, що такі доповіді заслуховуються в наукових установах, на різних зібраннях учених конференціях, симпозіумах тощо. Наукова доповідь, зроблена на основі критичного огляду і вивчення ряду публікацій, називається рефератом (про це див. нижче).

науковий виступ – це жанр наукового стилю, який припускає розгорнуте повідомлення на спеціальну тему на конференції вчених, засіданні вченої ради, наукового товариства.

Етапами підготовки наукового виступу є:

1) інтенція (винайдення);

2) диспозиція (розташування);

3) елокуція (словесне оформлення думки);

4) меморія (запам'ятовування);

5) акція (публічне виголошення виступу);

6) релаксація (ослаблення напруження).

53) Електронна презентація це спосіб представлення інформації. Електронна презентація призначена для полегшення доповідачу та користувачу комп’ютера взаємодії з аудиторією. В мультимедійну чи складну презентацію крім текстів і малюнків входять анімаця, відео, синхронізований мовний супровід, фоновий звук і різні звукові ефекти.

Електронні презентації багато в чому нагадують традиційні покази зі слайдами (кадрами) в фотографічній справі, але у відмінності від них дозволяють проектувати відеоматеріал безпосередньо на монітор комп'ютера або на великий екран. Можна сказати і так, презентації - це покази електронних слайдів з спецефектами на екрані комп'ютера. Звичайно такі презентації включають "пливучі" по екрану титри, що містять додаткові пояснення. Використання анімованого тексту в сполученні з анімованими діаграмами, графіками й ілюстраціями дозволяє загострити увагу слухачів на основних положеннях презентації і сприяє кращому запам'ятовуванню інформації. Озвучує матеріал, як правило, сам користувач.

Можна виділити наступні типи презентацій:

презентації зі сценаріями;

інтерактивні презентації, що виконуються за керуванням користувача; презентації, які виконуються безперервно.

Створення презентації включає три основні етапи:

планування - складання списку ключових питань і вивчення матеріалу для створюваної презентації, створення сценарію презентації;

виробництво - реалізація сценарію за допомогою відповідних професійних програмних і апаратних засобів, наприклад Power Poіnt; підготовка презентації;

проведення - представлення презентації аудиторії.

Мультимедійні навчальні презентації призначені для допомоги викладачу і дозволяють зручно представити навчальний матеріал. Застосування навіть найпростіших графічних візуальних засобів є надзвичайно ефективним. Необхідно, щоб студенти не просто слухали викладача, але і розуміли, а також могли ефективно застосовувати отримані знання на практиці. Інтерактивні мультимедійні навчальні презентації - один зі способів реалізації такого підходу.

Творче сполучення в навчальному процесі мультимедійных презентацій і вивчення на практиці дає прекрасні результати.

При використанні мультимедийных навчальних презентацій навіть найскладніші теми можна подати так, що студенти будуть засвоювати матеріал з інтересом. При вивченні основ хімії і періодичної системи Менделєєва показ різнобарвних атомів у русі набагато ефективніше, ніж розгляд кольорових діаграм на папері.

Будь-яка педагогічна задача - пояснити принцип роботи трактора чи навчити вирощувати рис на посушливих землях; розповідати, як користатися товаром чи стати добрим викладачем може ефективно розв’язуватися за допомогою інтерактивних засобів мультимедіа. Головна перевага такого підходу полягає в тому, що саме той, якого навчають, активно бере участь у процесі навчання. Хоча кращих способів одержання знань, ніж спілкування з викладачем чи навчання на практиці ще не придумано, ефективна самоосвіта можлива і на базі простих переглядів презентацій. Сфера застосувань презентацій, що виконуються автоматично, у яких передбачений діалог з користувачем, досить велика -від пояснення принципів дії механічних пристроїв чи програм до концепцій обслуговування або інвестицій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]