Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СІД.docx
Скачиваний:
63
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
155.39 Кб
Скачать

84. Символіка гетьманської держави Павла Скоропадського

символом гетьманської влади став старовинний козацький герб “козак з мушкетом”; 17 травня гетьман затвердив тризуб атрибутом військового одягу;

державна печатка була виконана Г.Набутом і поєднувала “козака з мушкетом” і тризуб;

затверджено новий опис прапора Української держави. Ним стало полотнище з синьої та жовтої горизонтальних смуг. Проте було змінено порядок розташування смуг (до Скоропадського синя смуга містилася знизу, жовта – угорі).

2.17 травня гетьман затвердив тризуб атрибутом військового одягу;

3.державна печатка була виконана Г.Набутом і поєднувала “козака з мушкетом” і тризуб;

4.затверджено новий опис прапора Української держави. Ним стало полотнище з синьої та жовтої горизонтальних смуг. Проте було змінено порядок розташування смуг (до Скоропадського синя смуга містилася знизу, жовта – угорі).

...Печатка Української Держави. Вона являла собою зображення козака з пищалем на плечі на восьмикутному тлі, у верхній частині якого було розміщено володимирський тризуб. Навколо восьмикутника буяв рослинний орнамент, виконаний у стилі козацького бароко. Всю композицію було взято в коло, по внутрішніх боках якого містився вироблений неповторним нарбутівським шрифтом напис: "УКРАЇNСЬКА" (праворуч від емблеми) "ДЕРЖАВА" (ліворуч від емблеми).

існував на той час проект центрального малюнка великого Герба Української Держави, навколо центральної частини якого мали бути розміщені ще й Герби етнічних українських земел

Державний Герб, спроектований Г.Нарбутом, було затверджено 29 листопада 1918р

85. Історія української національної символіки.

Проголошення незалежності України у 1991 році поставило питання про нові символи, державні клейноди. Державним прапором України є синьо-жовтий прапор, малий герб — Тризуб.

Конституція України 1996 р. у 20 статті визначила з докладним описом всі державні атрибути: Герб, Гімн, Прапор.

«Стаття 20. Державними символами України є Державний Прапор України, Державний Герб України і Державний Гімн України. Державний Прапор України — стяг із двох рівновеликих горизонтальних смуг синього і жовтого кольорів. Великий Державний Герб України встановлюється з урахуванням малого Державного Герба України та герба Війська Запорізького законом, що приймається не менш як двома третинами від конституційного складу Верховної Ради України. Головним елементом великого Державного Герба України є Знак Княжої Держави Володимира Великого (малий Державний Герб України). Державний Гімн України - національний гімн на музику М.Вербицького із словами, затвердженими законом, що приймається не менш як двома третинами від конституційного складу Верховної Ради України. Опис державних символів України та порядок їх використання встановлюються законом, що приймається не менш як двома третинами від конституційного складу Верховної Ради України.

Столицею України є місто Київ.»

(Конституція України. Прийнята на п’ятій сесії Верховної Ради України 28 червня 1996 року. — К., 1996.)

Творення державної і національної символіки є важливим актом, що визначає історичну спадщину, ідейно-політичну спрямованість, історичні традиції народу. Знаки держави у світовій співдружності поважаються як святині та офіційні представники народу, який ними користується. До нашого часу дійшло багато символів, гербів, знаків національного характеру. Але найбільш відомими і такими, що найкраще збереглись, є українські земельні герби. Вивчення земельних гербів розкриває природу формування світогляду, часто відбиває політичні та ідеологічні нашарування і розповідає про долю землі на окремих відрізках історичного часу. Київщина, Полтавщина, Чернігівщина, Волинь, Поділля, Галичина, Буковина, Таврія, Слобожанщина та інші українські землі мали свої герби протягом тривалої історії.