Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
отчет практика.docx
Скачиваний:
105
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
42.01 Кб
Скачать

Аналіз робочого дня керівника

Класифікація методів та способів дослідження використання робочого дня проходить за кільком ознаками:

- по мети дослідження,

- за кількістю можна побачити об'єктів, формою проведення дослідження,

- формою фіксації даних,

- з вигляду спостереження, по спостерігачеві,

- формою записи.

Раціональне використання робочої сили багато в чому залежить від економного і ефективного використання робочого часу. Виявленню втрат і непродуктивному використанню приділяється найбільша увага в аналізі використання робочого часу. Тобто зменшення втрат робочого часу сприяє зростанню продуктивності праці внаслідок кращого використання трудових ресурсів. Під робочим часом розуміють тривалість участі людини в організованому трудовому процесі, протягом якого вона повинна виконувати свої виробничі або службові обов'язки. Час, який затрачений понад нормальну величину, вважається понадурочним і повинен оплачуватися за підвищеними розцінками. Сам робочий час складається із часу роботи і часу перерв. Час роботи охоплює основний, допоміжний, підготовчо-прикінцевий час і час обслуговування робочого місця. Час перерв складається із часу технологічних і організаційних перерв. Протягом основного часу досягається безпосередня мета даного трудового процесу, наприклад, створюється документ, проходить виступ на зборах та ін. Допоміжний час охоплює виконання дій, пов'язаних із забезпеченням основної роботи, і разом з основним складає оперативний час. В рамках допоміжного часу може здійснюватися збір необхідних матеріалів для підготовки доповіді або документу. Нарешті, деякі види трудових операцій вимагають витрачання підготовчо-кінцевого часу .

Для аналізу використання робочого часу для всіх категорій робітників застосовується два показники: середня кількість днів, відпрацьованих одним робітником (тривалість робочого періоду) і середня тривалість робочого дня (зміни).

Дослідивши використання робочого часу на підприємстві, проаналізувавши роботу керівників і спеціалістів можна зробити висновок, що фактичний фонд робочого часу за досліджувані роки збільшився на 87192 год, наявні трудові ресурси ТОВ «АТБ» використовує достатньо повно.В середньому одним працівником відпрацьовано 276 днів замість 263, що на 13 днів перевищує попередній показники. Середньооблікова чисельність працюючих на підприємстві за досліджувані роки зменшилась з 297 до 258 чоловік, чисельність працюючих зменшилась за рахунок зменшення робітників.Для ефективного використання часу управлінськими працівниками, спочатку плануються справи з фіксованим терміном виконання або потребуючі значних витрат часу, а також неприємні задачі, відкладання яких на потім небажано; далі випливає рутинна робота і виконання повсякденних обов'язків; нарешті, третє місце приділяється другорядним і епізодичним справам, що не віднімають багато часу, наприклад, читанню поточної кореспонденції, обходові робочих місць. Але в будь-якому випадку при плануванні потрібно встановлювати точний термін завершення роботи.