Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
зразок курсової2.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
55.72 Кб
Скачать

Розділ 4

Особливості процесу доказування в окремих стадіях руху кримінальної справи.

Першою стадією в кримінальному судочинстві є стадія порушення кримінальної справи. Слід зазначити, що кримінальна справа може бути порушена тільки при достатності даних, що вказують на наявність ознак злочину (ч. 2 ст. 94 КПК). Саме перевірка і встановлення таких даних є основним завданням доказування у цій стадії. І тільки встановивши наявність чи відсутність цих даних, приймається рішення про порушення чи відмову в порушенні кримінальної справи (ст. 98, 99 КПК).

Стадія досудового слідства. В цій стадії іде найбільш повний процес доказування. Проводяться всі необхідні слідчі дії. В цій стадії кримінального судочинства проводиться функція захисту підозрюваного чи обвинуваченого захисником чи законним представником.

Стадія попереднього розгляду справи з суддею. Стадія попереднього розгляду справи розглядається суддею одноособово, як правило в цій стадії судового розгляду додаткові докази не додаються, але за клопотанням однієї з сторін, суддя вправі долучити до справи додаткові докази, якщо вони належні і допустимі. В цій проводиться і перевірка та оцінка доказів, однак при закритті справи суддя вирішує питання про винність чи невинність обвинуваченого. Стадія судового розгляду є основною стадією кримінального процесу, при якій найповніше здійснюються всі принципи правосуддя. “Слід наголосити, що судове слідство – це повторення попереднього розслідування, а нове, самостійне слідство”[[14] Михеєнко М.М.; Нор В.Т.; Шибіко В.П. Кримінальний процес України. Київ, Вид. “Либідь”, 1999, - ст. 13114] Суд вправі в цій стадії витребувати нові докази, допитати нових свідків, вчинити будь-які слідчі та процесуальні дії, які не здійснені в стадії досудового слідства, якщо проведення таких дій в цій стадії є можливим. Ці положення регулюються ст.ст. 296, 317 КПК. Слід зазначити, що суд обґрунтовує висновки лише на тих даних, які були досліджені в судовому засіданні (ч. 2 ст. 323 КПК).

Стадії апеляційного та касаційного провадження. В цьому випадку, як правило, проводиться перевірка та оцінка доказів, які уже є в наявності і розглянуті судами першої інстанції, але суд апеляційної інстанції вправі витребувати нові докази (п. 2 ч. 1 ст. 358 КПК), якщо в цьому буде необхідність. В суді касаційної інстанції можуть бути досліджені нові матеріали, що подаються однією з сторін, однак слід зазначити недопустимість проведення нових слідчих дій в цій стадії розгляду справи (ст. 393 КПК).

Стадія перегляду судової справи у порядку виключного провадження. Підставами перегляду справи в порядку виключного провадження є нововиявлені обставини, а також визнання неправильного застосування кримінального закону та історія порушення вимог кримінально-процесуального закону, які істотно вплинули на правильність судового рішення (п. 1,2 ч. 1 ст.400-4). Розгляд справ здійснюється за правилами розгляду справи в касаційному порядку, в тому числі і щодо подання, перевірки та оцінки доказів.

Стадія виконання вироку. В цій стадії кримінального судочинства доказами є ті документи, відомості державних органів (довідка, характеристика, копії вироків, висновки лікарських комісій, тощо). Пояснення засудженого, інших осіб хоча і розглядаються судом, але доказами не визнаються. “Суб’єктами оцінки доказів у стадії виконання вироку є поряд із суддею прокурор, засуджений, його захисник, представники адміністрації виправно-трудових установ, органів, які відають виконанням вироку, спостережних комісій, служб у справах неповнолітніх і деякі інші особи, але, звичайно, вирішальна роль належить судді, бо тільки він виконує функцію вирішення справи.”[1 Михеєнко М.М.; Нор В.Т.; Шибіко В.П. Кримінальний процес України. Київ, Вид. “Либідь”, 1999, с.1321]