Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
зразок курсової2.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
55.72 Кб
Скачать

Розділ з

Засоби кримінально-процесуального доказування.

3.1. Поняття і визначення засобів кримінально-

процесуального доказування.

Поняття засобів кримінально-процесуального доказування є ключовою темою при дослідженні проблеми доказування в кримінальному процесі. Оскільки доказування завжди є опосередкованим шляхом піз-нання, то сам процес доказування повинен проходити за допомогою за-собів процесуального доказування. Потрібно зазначити, що засоби проце суального доказування повинні бути чітко і неоднозначне зафіксовані в відповідних законодавчих актах. Тому, що засоби процесуального доказування, за допомогою яких здійснюється доказування в криміналь-ному процесі є єдино можливим шляхом доказування. Порушення цієї ви-моги, тобто доказування поза визначеними законодавством засобами кримінально-процесуального доказування є абсолютно неприпустимим і призводить до порушення законності та прав людини.

Під терміном "засоби кримінально-процесуального доказуван-ня" розуміється досить багатопрофільне поняття. Це фактичні дані, що використовуються при доказуванні, а також форми і способи, за до-помогою яких вони долучаються до справи.

Під поняттям засоби кримінально-процесуального доказування розуміють " засоби", що лежать в основі висновків про факти і об-ставини в конкретній справі на базі певних фактичних даних. Також під поняттям "засобів" розуміють джерело окремих певних даних. і в останньому значенні під поняттям " засобів" розуміють засоби, як спосіб отримання і перевірки тих чи Інших фактичних даних.

"Під засобами процесуального доказування належить розумі-ти конкретні фактичні дані, що використовуються для встановлення шу-каних обставин справи, джерел цих даних та способи їх отримання, перевірки та використання під час доказування. " 11 Фаткуллін Ф. Н. Общие проблеми процессуального доказнвания. Казань; Вид. 'Издательство Казанского университета". Г973 р. С. 90.

 

Отже, поняття " засобів" кримінально-процесуального дока-зування дозволяє можливість поділу на окремі види цього поняття. А саме один Із видів засобів кримінально-процесуального доказування являє собою фактичну Інформацію про факти і обставини, що мають зна-чення у справі. Тобто це конкретні фактичні дані у справі. Цей вид засобів кримінально-процесуального доказування називається доказами.

Другий вид цього поняття є засобом передачі та збережен-ня фактичної Інформації у справі. Він формує так звані джерела про-цесуального доказування.

І останнім, третім видом цього поняття є "засоби" збиран-ня, перевірки, оцінки і використання фактичних даних та їх джерел, що виражаються в передбачених законом діями суб'єктів кримінального процесу. Цей вид цього поняття називається засобом отримання доказів та оперування ними.

Слід зазначити, що всі види поняття "засобів кримінально-процесуального доказування" Існують в міцній взаємодії один з одним. Хоча не слід змішувати види цього поняття, оскільки вони вис-вітлюють різні стадії, в яких центральне місце будуть займати дока-зи, як дані про ті чи інші факти чи обставини об'єктивного світу, що входять до предмету доказування у справі. Але дані про факти і обставини не отримуються нізвідки, вони мають певні джерела свого походження, які в свою чергу повинні бути отримані тільки способами, які визначені в законодавстві. Тому визначення поняття "засобів кри-мінально-процесуального доказування" мають самостійну природу і їх змішування в одне ціле нерозривне поняття є абсолютно неприпустимо.