Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
щщщщщщщщщщщ.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
62.53 Кб
Скачать

3.3 Гармонізація суперечливості особистості. Формування адекватної

самооцінки у підлітків

Ціль програми: Допомогти підліткам справитися з переживаннями, які перешкоджають їх нормальному емоційному самопочуттю і спілкуванню з однолітками.

Завдання: Коригувати поведінку за допомогою рольових ігор; вчити розпізнавати емоції за зовнішніми сигналами; формувати моральні уявлення; зняти емоційне напруження.

Заняття 7. «Новачок»

Привітання. Гра «Мовчун»

Мета. Корекція поведінки за допомогою рольових ігор. Ведучий розповідає ситуацію з життя кого-небудь з класу даної школи. У клас прийшов новачок, він мовчун, боязкий. Новачок звик до оточуючих і осмілів у всьому, він став стрибати і навіть заспівав. Під час розповіді один з учасників виконує роль Мовчуна.

Етюд «Три характера»

Мета. Дати моральну оцінку злості, плаксивості, робота над мімікою і пантомимикой. Учасники слухають три муз. п'єси Д. Кабалевского: «Злюка», «Плакса», «Резвушка». Разом з ведучим дають оцінку поведінки Злюки, Плакси, Резвушки. Троє дівчаток зображують «три характера», всі інші здогадуються по їхній міміці і пантоміміці, хто з них хто.

Малювання на тему «Три характера».

Мета. Рефлексія з попередньо проведеним етюду.

Ведучий знайомить підлітків з піктограмами, пояснюючи при цьому, що при різних станах вираз обличчя буде різним. Просить зобразити Злюку, Плаксу, Резвушку .

Гра «Нудьга ...»

Мета. Розвиток розкутості; тренування самоорганізації. Уздовж протилежних стін кімнати розставлені стільці. Біля однієї - за кількістю дітей, біля іншої - на один стілець менше. Учасники сідають на стільці уздовж стіни. Ведучий говорить:

«Нудьга - нудьга - нудота, пробіжимося туди» (показує на протилежну стіну зі стільцями. Як тільки ведучий закінчує говорити, всі учасники біжать до протилежної стіни і намагаються зайняти стільці. Програє той, хто залишився без стільця. Продовжуючи гру потрібно забирати по одному стільцю.

Гра «Піймай хвіст»

Цілі. Зняття напруженості, невротичних станів; розвиток згуртованості групи. Звучить ритмічна музика. Гравці стають у лінію, тримаючись за плечі, «голова» намагається зловити «хвіст», а той ухиляється. Гра триває доти, доки кожен учасник не побуває в двох ролях. В кінці гри кожен учасник промовляє, ким йому більше сподобалося бути: головою або хвостом. Вправа «Чого і тобі бажаю»

Мета: підняття емоційного фону, отримання інформації один про одного.

Починає ведучий, він першим кидає м'ячик будь-якому учаснику і каже: «У мене найкраще виходить.....(наприклад, спілкуватися з людьми), чого і тобі бажаю». Отримав м'ячик з побажанням, кидає його будь-якому іншому учаснику кола і вимовляє: « у Мене найкраще виходить....., чого і тобі бажаю» Ритуал завершення заняття

Рефлексія. Закінчи речення. «Сьогодні на занятті мені було.......(виразити почуття)».

Заняття 8. «Ласка»

Розминка Вправи на розвиток мімічних рухів: підняти брови, опустити брови, насупити брови, зрушити і надути губи, посміхнутися і т. д. Бажано, щоб учасники виконували вправи перед дзеркалом.

Міні-конкурс «Назви і покажи»

Мета. Визначення емоційних станів, виражених за допомогою міміки. Учасники сидять по колу. Ведучий говорить: «Коли я сумую - я такий». Показує мімікою свій стан. Потім учасники продовжують по колу, кожен раз зображуючи відмінне від уже названих емоційний стан. Коли черга знову доходить до ведучого, він пропонує ускладнити вправу: один показує - всі вгадують, яке емоційний стан вони побачили.

Етюд «Рись! Брись!»

Цілі. Корекція поведінки за допомогою рольових ігор. Ведучий переповідає розповідь Семерина Ст. «Страшний звір». «У кімнаті відчинилися двері і увійшла кішка. Очі у кішки блищать, шерсть дибки, навіть страшно. Один крикнув: «Трусь!», а інший крикнув: «Прусь!». Учасники показують сценку згідно з текстом. 

Малювання за наведеним етюду.

Мета. Розвиток уміння передавати свій емоційний стан через художній образ. Коли підлітки закінчили малювати, ведучий пропонує їм вибрати найбільш вдалий малюнок або розповісти, чим йому сподобався саме цей малюнок. Вправа «Зайчик-хвалько»

Мета: підвищення самооцінки.

Запропонувати учаснику встати на стілець або будь-яку іншу піднесеність і розповісти всім про будь трьох своїх позитивних якостях. Можна запропонувати розповісти про свої досягнення чи радісні події. Комплекс «Чарівний сон»

Мета. Саморозслаблення.

Ведучий читає текст, заздалегідь підготовлений ( тип «гіпнозу»: нам добре, очі важкі, руки слабкі і т. д.) текст. Текст читається повільно, тихим голосом, з тривалими паузами, під спокійну, розслаблюючу музику. Ритуал завершення заняття

«Оплески» ( по колу один одному)»

Заняття 9. «Загальна історія»

Привітання.

Творимо «Загальну історію»

Цілі. Допомогти підліткам виразити свою індивідуальність; вчити висловлювати свої думки; навчити адекватним способам взаємодії - взаєморозуміння; розвивати вміння спокійно вислухати співрозмовника.  Учасники сидять по колу. Перший учасник говорить перша пропозиція, другий продовжує і т. д. наприкінці проводиться обговорення, сподобалася дітям ця історія, що вони відчували, кажучи по колу, що вони робили, якщо хотілося поправити іншого розповідає.

Інсценізація «Загальної історії»

Цілі. Корекція поведінки; зняття емоційної напруги; робота над виразністю рухів; згуртування групи.

Гра «Чаклун»

Мета. Оволодіння неречевыми засобами спілкування.

Ведучий -«чаклун», він зачаровує одного з учасників так, що той не може говорити. Щоб позбутися від чаклунства, він повинен пояснити як це сталося. З допомогою жестів і міміки показує напрямок і предмети, розмір і форму предметів, показує настрій чарівника і свій стан у момент чаклунства. Учасники «переводять» його розповідь.

Колективний малюнок за складеної «Загальної історії»

Цілі. Розвиток відчуття волі та творчої активності, уміння дивуватись, фантазувати, діяти спільно.

Ведучий готує лист мокрого паперу (можна використовувати рулон шпалерного). На цьому аркуші кожен учасник малює деталь сюжету придуманою і розіграної історії, потім кожен відповідає на питання, що вони відчували в процесі колективного малювання. Що найбільше запам'яталося? Що викликало велику радість?

Гра «Голка і нитка»

Мета. Розвиток довільності, комунікативних і організаторських здібностей. Підлітки вибирають ведучого. Під ритмічну музику він грає роль голки, інші учасники - роль нитки. (Роль голки потрібно доручати сором'язливим, затиснутим, замкнутим).

Ритуал завершення заняття

Рефлексія. Закінчи речення. «Сьогодні на занятті мені було.......(виразити почуття)».

Заняття 10 . «Чарівний ліс»

Привітання.

Етюд «Зірка»

Мета. Навчити передавати емоційний стан героя; розвинути здатність розуміти почуття іншої.

Ведучий розповідає ситуацію з хлопчиком років 5, який в калюжі вночі побачив зірку і хотів взяти, але не зміг. Тоді він вирішив, що забере завтра, прикривши листочком він пішов спати. А вранці цієї зірки не стало, то плакати хлопчикові, то сміятися.

Учасники зображують емоційний поведінку хлопчика.

Гра «Стежина»

Мета. Активізація уяви та супроводжуючих його позитивних емоцій, формування особистості та розвиток оптимістичного чуттєвого фону. Всі учасники шикуються в потилицю і йдуть змійкою, по команді ведучого вони переходять перешкоди. (Текст заздалегідь готується і читається рівно з відповідними інтонаціями).

Малювання «Незвичайний ліс»

Мета. Розвиток уяви, вміння передавати свій емоційний стан через художній образ.

Ведучий пропонує дітям уявити той ліс, по якому йшли по стежці і відповісти: яка пора року, яка погода стояла в лісі, який час доби, який настрій був у кожного під час прогулянки по лісі.

(Можна дати слово кожній дитині і потім намалювати індивідуальні картини,

інший варіант - колективне малювання).

Вправа «П'ять слів про тебе»

Мета: підвищення самооцінки, самопізнання, можливість зробити приємне іншій людині.

Учасники розбиваються на підгрупи по 5 чоловік. Кожен обводить на аркуші паперу свою долоньку. В середині пише своє ім'я. Потім передає аркуш сусідові праворуч, а сам отримує долоню сусіда зліва. На одному з пальчиків отриманого малюнка пишеться яке-небудь позитивне якості цієї людини, наприклад : «Ти чуйний та люб'язний» і т. д. Долоньки передаються по колу, і кожен пише своє. Поки долонька не повернеться до її власнику. В кінці обговорити які почуття відчували під час гри.

Вправа «Музична мозаїка»

Мета. Танцювальна психотерапія, тренування психомоторної функції, Самовираження індивідуальності дитини.

Ведучий пропонує учасникам потанцювати. Причому кожен танцює, що хоче. Підліток повинен сам вибрати собі образ.

Ритуал завершення заняття

«Оплески» ( по колу один одному)» 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]