Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
щщщщщщщщщщщ.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
62.53 Кб
Скачать

3.2 Корекція тривожності. Формування соціальної довіри

Ціль програми: Допомогти підліткам справитися з переживаннями, які перешкоджають їх нормальному емоційному самопочуттю і спілкуванню з однолітками.

Завдання: Допомогти у подоланні негативних переживань і зняття страхів; зменшити тривожність; виховати впевненість у собі; знизити емоційне напруження.

Заняття 4. «Настрій»

Привітання ведучого

Гра «Асоціації»

Ведучий називає яку-небудь емоцію чи почуття, учасники по колу називають асоціації викликані цією емоцією або почуттям. Бесіда Цілі. Допомога в подоланні негативних переживань, вчити самостійно приймати рішення, зменшення тривожності.

Діти по колу пропонують способи, як можна підвищити настрій. Наприклад: зробити добру справу, поговорити з другом, пограти з домашніми тваринами, подивитися улюблений кінофільм, намалювати картину, посміхнутися собі в дзеркало, подарувати посмішку одному.

Гра «На що схожий настрій?»

Цілі. Емоційне усвідомлення свого самопочуття, розвиток симпатії. Учасники гри по колу за допомогою порівняння говорять, на яку пору року, природне явище, погоду схожий їх настрій.

Бесіда за темою «найдобріша розповідь».

Розвивати розуміння емоційного стану і вчинків іншої людини, уміння виразити своє.

Підлітки по черзі розповідають ситуацію з вподобаної повісті, оповідання одночасно зображуючи дії персонажів.

Малювання самого пам'ятного епізоду розповіді.

Цілі. Рефлексія з опорою на художнє зображення. 

Під звучання спокійної мелодії учасники малюють, потім обговорюють малюнки. Кожен розповідає, чому він зобразив саме цей епізод, які почуття

при цьому зазнав.

Гра «Настрій і хода»

Цілі. Зниження емоційної напруги, зменшення тривожності, зняття м'язових затисків.

Ведучий показує рухи і просить зобразити настрій.

Наприклад: зустріч з близьким другом, якого давно не бачив (обіймемо його, поцілуємо, піднімемо і т. п.)

Гра «Передай настрій»

Учасники встають у коло, беруться за руки, дивляться один одному в очі, передають мімікою свій настрій.

Ритуал завершення заняття

Рефлексія. Закінчи речення. «Сьогодні на занятті мені було.......(виразити почуття)».

Заняття 5. «Наші страхи»

Привітання.

Сценка з к/ф «П'ятниця 13».

Цілі. Розвиток уміння виражати різні емоційні стани, імітація перебільшеного почуття страху.

Ведучий пропонує підліткам зобразити сценки жаху, використовуючи при цьому виразні рухи: задрожати від страху, сховатися, втекти і т. д. По закінченню інсценувань ведучий просить пояснити прислів'я: «У страху очі великі». Вправа «Розкажи свої страхи»

Цілі. Виявлення реальних страхів підлітків, розвиток уміння говорити про свої негативні переживання відкрито в колі однолітків, формування соціальної довіри.

Починає розповідати про свої страхи дорослий: «Коли я був таким як ви, то ...» Потім ставить запитання: «А у вас таке бувало?».

«А хто ще боїться чогось? Розкажіть!» Підлітки за бажанням розповідають про ситуації, коли їм було страшно. Ведучий щоразу просить підняти руки тих, у кого було щось схоже. Ведучий повинен слідкувати, щоб сюжети оповідань не повторювалися обговорити всі можливі підліткові страхи. Малювання на тему «Намалюй свій страх»

Цілі. Зняття страхів, усвідомлення своїх страхів.

Звучить тиха музика. Підлітки малюють свої страхи, вибираючи матеріал самі. Потім ведучий просить підлітків за бажанням розповісти: що страшне він зобразив, пропонує залишити малюнки зі страхами в кабінеті психолога на ніч, а вдома подумати і на наступному занятті розповісти: з'являвся страх знову, як можна з ним впоратися.

Комплекс «Музична мозаїка»

Цілі. Ауторелаксація, розвиток уміння рухатися в такт музичних фрагментів різних темпів. 

Звучить заздалегідь підібрана музика з перехідним ритмом. Наприклад: вальс, рок-н-рол, танго, джаз і т. д. 

Ритуал завершення заняття

Рефлексія. Закінчи речення. «Сьогодні на занятті мені було.......(виразити почуття)».

Заняття 6. «Я більше не боюся»

Привітання.

Етюд «Я сміливий»

Цілі. Подолання негативних переживань, виховання впевненості в собі. Підлітки вибирають ведучого - він величезний їх страх. Цей ведучий встає на стілець, і зображує, що він зараз на учасників нападе. Підлітки відповідають: «Не боїмося, не боїмося !!!» Так повторюється 2-3 рази. Від слів учасників «їх страх» зменшується (провідний зістрибує зі стільця), перетворюється на комаху і повзає.

Гра «Темна кімната»

Мета. Зняття страху перед темрявою. 

В кімнаті, де знаходяться підлітки, помилково вимикають світло на 3-5 хвилин. Психолог пропонує уявити, що вони потрапили в нору до кроту. До нього в гості поспішає гном з факелом. На роль гнома вибирається підліток, боїться темряви (психолог дізнається про це з малюнків або з попередньої бесіди з батьками). Він з допомогою емітованого факела допомагає всім учасникам дійти до освітленого місця.

Комплекс «На лісовій галявині».

Мета. Зняття емоційної напруги, м'язових затисків, ауторелаксації.  Ведучий пропонує учасникам уявити, що вони потрапили на лісову галявину в гості до добродушним індіанцям, а у них свято. Звучить ритмічна музика, учасники танцювальними рухами зображують (хто як може) танець індіанців. Гра «Тінь»

Мета. Розвиток спостережливості, пам'яті, внутрішньої свободи і розкутості. Звучить фонограма спокійної музики. Учасники розбиваються на пари. Один підліток - «подорожній», інший - його «тінь». Останній намагається точнісінько скопіювати руху «подорожнього», який ходить по приміщенню і робить різні рухи, несподівані повороти, присідання, нагинається, скаче і т. д. Гра «Сліпий і поводир»

Мета. Розвиток уваги один до одного, соціальної довіри.  Учасники можуть залишатися в парах, але і можуть помінятися. Один «сліпий», інший - його «поводир», який повинен провести «сліпого» через різні перешкоди. Перешкоди, що створені заздалегідь (шафи, столи, стільці). У «сліпого» зав'язані очі. Мета «поводиря» - провести «сліпого» так, що б той не спіткнувся, не впав, не забився. Після проходження учасники міняються ролями, для підвищення інтересу можна змінювати маршрут. Обговорення Ведучий з підлітками обговорює їх самопочуття під час двох останніх ігор. Було їм затишно в своїх руках? Що хотілося зробити під час гри? Як змінити ситуацію? Яку роль було виконувати складніше? Було страшно, якщо «ні», то чому?

Ритуал завершення заняття

Рефлексія. Закінчи речення. «Сьогодні на занятті мені було.......(виразити почуття)».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]