Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
op13.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
911.36 Кб
Скачать

Міністерство освіти та науки україни

ЗАГАЛЬНООСВІТНЯ ШКОЛА №

ЗАТВЕРДЖЕНО

наказом директора №___

від “___” _______ 2007р.

ІНСТРУКЦІЯ №____

З ОХОРОНИ ПРАЦІ ДЛЯ ДВІРНИКІВ

ОДЕСА  2007 р.

1. Загальні вимоги

1.1. До роботи з ручного прибирання вулиць, майданів, пішохідних доріжок і тротуарів тощо допускаються особи, які пройшли медичній огляд і інструктаж з охорони праці і пожежної безпеки.

1.2. Всі роботи з прибирання здійснюються у встановленій робочий час і тільки той території, яка закріплена за ним керівником.

1.3. Паління і розпив спиртних напоїв під час праці забороняється.

1.4. Приміщення тимчасового зберігання макулатури, ганчірок та іншого майна повинні бути забезпечені справними вогнегасниками.

1.5. Необхідно:

 суворо додержувати правила цієї інструкції і внутрішнього трудового порядку, трудову дисципліну

 додержувати вимоги по використанню і утриманню робочого інструмента та інвентарю

 під час роботи постійно використовувати засоби індивідуального захисту (жилет, фартух, рукавиці тощо) і підтримувати їх чистоту

 додержувати особисту гігієну в процесі виконання робіт і після їх закінчення

 при необхідності використовувати медичні аптечки.

1.6. Кожний працівник при нездужанні, травмуванні та інших нещасних випадках, як відносно себе, так і інших робітників забовязан негайно повідомити керівника, відділ охорони праці і оказати першу медичну допомогу.

1.7. Якщо робітник після проходження інструктажу з обовязковою реєстрацією його у журналі порушує ці привила, то його притягують до адміністративної, дисциплінарної, а іноді карній відповідальності.

  1. Вимоги безпеки перед початком робіт.

2.1. Підготувати і надіти спецодяг, засоби індивідуального захисту.

2.2. Підготувати і перевірити справність, надійність і придатність збирального інструменту, інвентарю, попереджуючих знаків і засобів огородження.

2.3. Ознайомитися зі станом закріпленої території і при виявленні недоліків, що шкодять роботі чи які можуть привести до нещасного випадку необхідно доложить керівнику для прийняття мір.

2.4. При прибиранні отмостків коло споруд і будівель здійснювати зовнішній огляд стану водостічних труб, лійок, лицювальної плитці фасадів тощо і у випадку виявлення пошкоджень, погрозливих життю робітників та , перехожих, негайно огородити небезпечну зону і повідомити про це керівництво.

3. Вимоги безпеки під час роботи

3.1. Особливу обережність і уважність необхідно додержувати при прибиранні проїжджої частини дороги, вулиці здійснювати прибирання рухаючись на зустріч транспорту, що рухається.

3.2. При прибиранні проїжджої частини дороги виставляти попереджуючий знак здійснювання дорожніх робіт, що повернуть лицем на зустріч транспорту, що рухається на відстані 15  20 м від початку меж прибирання і до 1 м від бордюру дороги. Продовження прибирання останньої частини дороги здійснюється з послідуючою перестановкою попереджуючого знака на вказані відстані.

3.3. Під час тривалих робіт на проїжджих вулицях і дорогах (відколювання льоду, навантаження снігу вручну тощо) робоче місце повинно огороджуватися гартами на стояках, пофарбованими у яскравій видимій колір з боку наїзду транспорту на відстані 5  7 м.

3.4. Забороняється на проїжджої частині дороги і у інших місцях своєї дільниці прибирання залишати зібране сміття, збиральний інструмент та інші сторонні предмети.

3.5. Сміття необхідно збирати в тару (мішок, ящик, візок тощо), після чого викидати у відведені сміття збірники.

3.6. Під час поливальних робіт не спрямовувати струмінь на механізми і електрообладнання, щоб не виникло горіння, замикання електропроводки і з мети попередження нещасного випадку.

3.7. Взимку своєчасно прийняти міри з очистки снігу на вулицях, дорогах і отмостках будівель і споруд, а в ожеледь своєчасно посипати їх піском.

3.8. Забороняється здійснювати прибирання проїжджої частини вулиці і дороги:

 під час обмеженої видимості (темрява, погане штучне освітлення, сильний туман, снігопад тощо)

 без оранжевого (сигнального) жилету

 без попереджуючих знаків з виробництва дорожніх прибиральник робіт.

3.9. Під час підйому і переміщенні ваги вручну необхідно додержуватися встановлених норм:

 для жінок  не більш 1015 кг

 для чоловіків  не більш 3035 кг.

3.10. Палити сміття, розводити вогнище  забороняється.

3.11. Зберігати легкозапалювальні і горючі речовини, інші хімічні рідини необхідно у відповідних для цього місцях, з дозволу адміністрації.

3.12. Приймати міри до збереження і дбайливому відношенню у використанні засобів індивідуального захисту, інвентарю, своєчасно виробляти відновлення чи зміну під час закінчення строку їх придатності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]