Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
организ роб ЛПЗ.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
172.03 Кб
Скачать
    1. 3. Ради, наради, конференції, наукова робота

При Лікарні організується: медична рада, рада медичних сестер, громадські ради, секції наукових медичних товариств, що діють на підставі спеціальних положень, затверджених МОЗ України.

Лікарня тісно співпрацює з провідними спеціалістами 10 кафедр Академії післядипломної освіти УМАПО ім. Шупіка. Крім того, обласна дитяча лікарня є додатковою базою кафедри педіатрії та хвороб дитячого та підліткового віку.

Організаційно-методичний відділ лікарні бере участь у підготовці та проведенні республіканських з'їздів, обласних нарад, семінарів, декадників, координаційних рад і конференцій медичних працівників.

4. Порядок приймання та виписки хворих з обласної дитячої лікарні

І. Прийом хворих

У стаціонар обласної дитячої лікарні госпіталізуються хворі, які потребують кваліфікованого обстеження, лікування та цілодобового нагляду медичного персоналу в стаціонарних умовах за направленнями лікарів амбулаторно-поліклінічних закладів, швидкої медичної допомоги, інших лікувально-профілактичних закладів, а також в разі самостійного звернення хворих в лікарню за життєвими показаннями.

Госпіталізація хворих у лікарню здійснюється через приймальне відділення. Всі хворі із загрозливими станамигоспіталізуються безпосередньо у відділення реанімації та інтенсивної терапії, обминаючи приймальне відділення.

При плановій госпіталізації хворого амбулаторно-поліклінічний заклад направляє в стаціонар "Медичну карту амбулаторного хворого" (ф. №025/о) з результатами проведених на догоспітальному етапі обстежень та консультацій лікарів-спеціалістів або "Виписку із медичної карти амбулаторного хворого "(ф. №027/о), яку видає на руки хворому або пересилає поштою чи посильним.

У разі екстреної госпіталізації хворих лікар (фельдшер) бригади швидкої медичної допомоги повинен здати заповнений "Супровідний листок станції швидкої медичної допомоги" (ф. №114/о) реєстратору приймального відділення із зазначенням паспортних даних, дати захворювання, скарг, діагнозу, дати і часу госпіталізації хворого та обсягу наданої на догоспітальному етапі медичної допомоги. "Супровідний листок станції швидкої медичної допомоги" вкладається в "Медичну карту стаціонарного хворого" (ф. №003/о).

У разі самозвернення хворого і госпіталізації його в лікарню складається акт про самозвернення за підписом чергового лікаря, де зазначаються медичні показання для госпіталізації.

Приймання хворого у стаціонар здійснюється лікарем приймального відділення (черговим лікарем стаціонару), який зобов'язаний забезпечити своєчасний огляд, обстеження хворого, ознайомитись з медичною документацією і при наявності медичних показань госпіталізувати його у відділення відповідного профілю.

Приймання хворих на стаціонарне лікування в робочий час профільних стаціонарів лікарні здійснюється ординаторами відповідних відділень, які оглядають хворих, встановлюють діагноз, вирішують питання про необхідність госпіталізації, призначають необхідні лікувально-діагностичні заходи, про що роблять відповідний запис в історії хвороби. В інший час ці заходи виконує черговий лікар приймального відділення.

У разі відмови в госпіталізації хворим, які звернулись в приймальне відділення в порядку самозвернення або хворим, які були направлені на планове лікування в стаціонар, черговий лікар/лікар приймального відділення надає хворому необхідну медичну допомогу і робить відповідний запис у "Журналі відмовлень в госпіталізації" (ф. № 001-1/о) із зазначенням дати і часу звернення хворих самостійно або за направленням лікаря на планову госпіталізацію, їх паспортних даних та адреси; діагнозу, встановленого в приймальному відділенні, причин відмовлення у госпіталізації, здійснених у приймальному відділенні заходів.

Правильність ведення журналу відмовлень у госпіталізації контролюється черговим лікарем (відповідальним черговим лікарем). Контроль за якістю ведення цього журналу покладається на завідувача приймального відділення.

Причинами відмов в госпіталізації можуть бути:

- відсутність медичних показань у госпіталізації;

- наявність показань до госпіталізації хворого в інший лікувальний заклад;

- категорична відмова хворого від госпіталізації.

У разі наявності медичних показань до госпіталізації, але категоричній відмові хворого, черговий лікар повинен проінформувати його про можливі наслідки відмови, оформити відмову від госпіталізації у вигляді розписки хворого і зробити відповідний запис у журналі відмовлень. Незважаючи на відмову від госпіталізації, черговий лікар повинен надати хворому необхідну медичну допомогу, дати рекомендації щодо подальшого лікування.

При відсутності медичних показань до госпіталізації необхідно зробити відповідний запис у журналі відмовлень у госпіталізації з обґрунтуванням відмови та відображенням стану хворого, локалізації і ступеня пошкодження, встановленого діагнозу, стадії захворювання. У цьому ж журналі мають бути зазначені результати проведених досліджень, обсяг наданої медичної допомоги, причина відмови, рекомендації.

У разі відмови в госпіталізації хворому, доставленому бригадою швидкої медичної допомоги і направленні хворого в інший лікувальний заклад, супровідний лист швидкої медичної допомоги підклеюється в журнал відмовлень у госпіталізації. Хворому на руки видається коротка виписка, яка відображає його стан на час перебування в приймальному відділенні, результати проведених досліджень та консультативних оглядів, діагноз, обсяг наданої медичної допомоги, рекомендації щодо подальшого лікування.

Медичною сестрою приймального відділення на кожного госпіталізованого хворого заводиться "Медична карта стаціонарного хворого" (ф. №003/о) із заповненням її паспортної частини, відображенням діагнозу лікувального закладу, який направив хворого на стаціонарне лікування, діагнозу, встановленого у приймальному відділенні. "Медична карта стаціонарного хворого" заповнюється лише за наявності у хворого паспорта або іншого документа, який підтверджує його особу. Крім того, в медичній карті мають бути обов'язково відображені температура тіла, артеріальний тиск, маса хворого, результати огляду на педикульоз, коросту, відмітки про вірусний гепатит, наявність цінних речей.

Дані про госпіталізованого хворого вносяться в "Журнал обліку прийому хворих в стаціонар" (ф. №003/о) і алфавітний журнал. Одночасно медичною сестрою приймального відділення заповнюється паспортна частина "Статистичної карти хворого, який вибув із стаціонару "(ф.№066/о), яка вкладається в медичну карту.

Якщо хворого доставлено в лікарню у непритомному стані, то після надання йому необхідної медичної допомоги, паспортна частина медичної карти заповнюється зі слів родичів або супроводжуючих хворого осіб. При цьому черговий персонал приймального відділення повинен ретельно звірити наявні дані з тими документами, які знаходяться при хворому.

При відсутності документів і неможливості отримати відомості про хворого, який знаходиться у непритомному стані, в "Журналі обліку прийому хворих та в "Медичній карті стаціонарного хворого (ф. №003/о) робиться запис"невідомий", детально описуються зовнішні прикмети хворого, одяг, наявні речі. Дані про "невідомого" повідомляються в міліцію.

Питання про необхідність санітарної обробки хворого вирішує черговий лікар приймального відділення. Санітарна обробка проводиться під керівництвом медичної сестри приймального відділення, про що робиться відмітка в медичній карті..

Хворий, який поступає на лікування в лікарню, має бути ознайомлений у приймальному відділенні з правилами внутрішнього розпорядку лікарні про що робиться запис в історії хвороби за підписом хворого.

У разі госпіталізації хворого черговий персонал забезпечує дотримання принципів лікувально-охоронного режиму, своєчасну госпіталізацію хворого в палату. Чергова медична сестра приймального відділення забезпечує транспортування госпіталізованих хворих з урахуванням тяжкості стану (самостійно або на ношах) супроводжує хворого у відповідне відділення і передає його особисто черговій медичній сестрі відділення. Черговий лікар приймального відділення в разі відсутності лікарів відділення організовує нагляд за станом тяжко хворих і хворих, які поступили під час чергування, і надання їм в разі потреби невідкладної медичної допомоги.

Всі документи та цінні речі хворих повинні здаватися на зберігання за списком у камеру схову лікарні, а особисті речі - в комору для зберігання речей з обов'язковою видачею квитанції і записом в історію хвороби.

При прийманні в лікарню інфекційного хворого на нього заповнюється "Екстрене повідомлення про інфекційне захворювання, харчове, гостре професійне отруєння, незвичайну реакцію на щеплення" (ф.№ 058/о), яке не пізніше 12 годин направляється в санепідстанцію, а при наявності телефонного зв'язку - одночасно повідомляється по телефону. Речі хворих, одяг персоналу, приміщення приймального відділення підлягають дезинфекції.

Завідувачі відділень (у нічній час черговий лікар відділення) зобов'язані сповістити рідних про госпіталізацію у таких випадках:

Госпіталізація в лікарню дитини або підлітка до 18-ти річного віку без супроводу рідних.

Госпіталізація хворого доставленого в лікарню бригадою швидкої медичної допомоги в наслідок нещасного випадку, раптового (гострого) захворювання, яке виникло за межами місця проживання.

Госпіталізація хворого, який перебуває у непритомному стані.

Госпіталізація хворого у стані загрозливому для життя.

Потреба у переведенні хворого в інший лікувальний заклад.

Смерті хворого.

ІІ. Виписка хворого

Виписка хворого проводиться лікуючим лікарем за узгодженням із завідувачем відділення лікарні після завершення курсу лікування в разі:

  • досягнення результатів лікування згідно із стандартами надання діагностично-лікувальної допомоги в стаціонарах відповідного профілю з одужанням або покращанням стану здоров'я хворого та можливості продовження лікування в умовах денного, домашнього стаціонару або амбулаторних умовах;

  • необхідності переведення хворого на доліковування або реабілітацію в іншу лікарню або заклад медико-соціальної допомоги.

Виписка хворого до завершення лікування за вимогою самого хворого або його рідних проводиться з дозволу завідувача відділення за узгодженням з заступником головного лікаря з медичної частини.

Виписування хворого за грубе порушення правил внутрішнього розпорядку лікарні проводиться завідувачем відділення з попереднім інформуванням про такий випадок головного лікаря / заступника головного лікаря з медичної частини.

Лікуючий лікар зобов'язаний завчасно підготувати хворого до виписки, дати йому необхідні лікувально-профілактичні поради відносно режиму праці і відпочинку, дієти, направлення і "Виписку з медичної карти стаціонарного хворого" (ф. №027/о) в поліклініку за місцем проживання для подальшого диспансерного нагляду або амбулаторного лікування.

Старша медична сестра повинна завчасно повідомити родичів про час його виписки, підготувати його одяг і відповідну документацію.

При виписці (смерті) хворого або переведенні його для подальшого лікування в інше відділення (лікувальний заклад) лікуючий лікар оформляє виписний (в разі смерті - посмертний) епікриз, в якому стисло резюмує дані про стан хворого при госпіталізації та виписці (смерті), обгрунтовує клінічний діагноз, проведені лікувальні заходи та їх ефективність, рекомендації щодо подальшого лікування та режиму хворого. Медична карта стаціонарного хворого підписується лікуючим лікарем та завідувачем відділення. На підставі даних медичної карти заповнюється "Статистична карта хворого, який вибув із стаціонару" (ф. № 066/о), яка разом з медичною картою передається медичному статистику, а потім до архіву закладу.

У разі переведення стаціонарного хворого в інше відділення того ж самого лікарняного закладу в історію хвороби записується епікриз. При переведенні хворого з одного лікарняного закладу в інший одночасно з хворим передається "Виписка з Медичної карти стаціонарного хворого" (ф. 027/о). "Статистична карта хворого, який вибув із стаціонару" (ф. 066/о) при цьому не заповнюється.

Речі, документи та цінності хворого при виписці видаються особисто хворому або його родичу при пред'явленні останнім доручення і паспорта, а в випадку переведення повинні бути передані відповідному лікувальному закладу.