Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основы охраны труда КР.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
35 Кб
Скачать

Контрольна робота

На тему: «Охорона праці.Та її функції»

Виконала: Студентка ІІІ-го курсу Групи: Б1УБ Бондаренко Анастасія

Зміст:

1. Організація роботи з охорони праці

2. Інструктаж з охорони праці

3. Навчання та перевірка знань робітників з питань охорони праці

4. Обов'язки з охорони праці у посадових інструкціях керівників і фахівців

5. Інструкції з охорони праці

1. Організація роботи з охорони праці

Управління охороною праці в організації здійснює її керівник, у структурних підрозділах організації - керівники структурних підрозділів.

Для організації роботи та здійснення контролю з охорони праці роботодавці в установленому законодавством порядку створюють службу охорони праці або вводять в штат посаду спеціаліста з охорони праці. Створення служб охорони праці передбачено ст. 16 Закону «Про охорону праці», а також ст. 227 Трудового кодексу.Постановленіем Міністерства праці та соціального захисту від 24 травня 2002 № 82 затверджено Типове положення про службу охорони праці організації, яке встановлює правові основи організації та діяльності служби охорони праці організацій, визначає завдання, функції та права цієї служби в загальній системі управління профілактичною роботою в організації з попередження виробничого травматизму, поліпшення умов праці працівників.

В організаціях виробничої сфери при кількості працюючих понад 100 чоловік, а в інших галузях - понад 200 осіб запроваджується посада спеціаліста з охорони праці.

Роботодавець може вводити посаду спеціаліста з охорони праці при меншій чисельності працюючих або покладати відповідні обов'язки з охорони праці на уповноважена ним особа, яка має необхідну підготовку.

Відсутність в організації служби охорони праці (спеціаліста з охорони праці) не звільняє її керівника від обов'язку забезпечувати організацію роботи і здійснення контролю з охорони праці.

В організації повинен здійснюватися постійний контроль за дотриманням нормативних правових актів з охорони праці згідно Типової інструкції про проведення контролю за дотриманням законодавства про охорону праці в організації, затвердженої постановою Міністерства праці та соціального захисту від 26 грудня 2003 № 159.

Основними видами контролю є:

- Контроль за додержанням законодавства про охорону праці, здійснюваний керівниками і фахівцями організації відповідно до їх посадовими обов'язками;

контроль з охорони праці, здійснюваний службою охорони праці організації відповідно до Типового положення про службу охорони праці організації;

виробничий контроль за дотриманням вимог промислової безпеки на небезпечних виробничих об'єктах, здійснюваний експлуатуючої їх організацією у відповідності до Правил організації та здійснення виробничого контролю за дотриманням вимог промислової безпеки на небезпечних виробничих об'єктах;

періодичний контроль за додержанням законодавства про охорону праці, здійснюваний представниками наймача за участю громадських інспекторів профспілок з охорони праці (уповноважених осіб з охорони праці працівників);

громадський контроль за додержанням законодавства про охорону праці, здійснюваний профспілками відповідно до Порядку здійснення профспілками громадського контролю за додержанням законодавства про працю.

Повноваження і відповідальність керівників і фахівців організації по здійсненню контролю за дотриманням законодавства про охорону праці визначаються їх посадовими інструкціями, а також відповідними наказами про покладання відповідальності.

В цілях профілактики виробничого травматизму та професійних захворювань, поліпшення умов і охорони праці працівників в організації реалізуються плани заходів з охорони праці, прийняті відповідно до Положення про планування та розробки заходів, затвердженим постановою Міністерства праці від 23 жовтня 2000 № 136.

План заходів щодо охорони праці розробляється у вигляді окремого документа, затверджується керівником.

Для забезпечення безпеки праці та попередження професійних захворювань, а також з метою охорони здоров'я працюють, зайняті на роботах із шкідливими і (або) небезпечними умовами праці або на роботах, де відповідно до законодавства є потреба у професійному доборі, проходять попередні (при вступі на роботу) і періодичні (протягом трудової діяльності) обов'язкові медичні огляди, а також позачергові медичні огляди при погіршенні стану здоров'я.

Наймач зобов'язаний організувати проходження працівниками медичних оглядів у відповідності з Порядком проведення обов'язкових медичних оглядів працівників, затвердженим постановою Міністерства охорони здоров'я від 8 серпня 2000 № 33.

Навчання, стажування, інструктаж і перевірка знань працівників з питань охорони праці здійснюється відповідно до Інструкції про порядок підготовки (навчання), перепідготовки, стажування, інструктажу, підвищення кваліфікації і перевірки знань працюючих з питань охорони праці (далі - Інструкція), затвердженої постановою Міністерства праці та соціального від 28 листопада 2008 № 175.

Навчання та перевірка знань керівників і спеціалістів з питань охорони праці

Керівники та фахівці, прийняті на роботу в організацію, проходять вступний інструктаж.

Навчання керівників і фахівців здійснюється за навчальними планами і програмами, складеними на підставі типового переліку питань для навчання та перевірки знань з питань охорони праці керівників і спеціалістів згідно з додатком 5 до цієї Інструкції.

Перед черговою перевіркою знань керівників і фахівців організують семінари, лекції, консультації з питань охорони праці у відповідності з навчальними програмами, розробленими в організації або в навчальному закладі.

Не пізніше місяця з дня призначення на посаду та періодично відповідно до вимог нормативних правових актів, але не рідше одного разу на три роки, керівники і фахівці проходять перевірку знань з питань охорони праці у відповідних комісіях для перевірки знань з питань охорони праці. Результати перевірки оформляють протоколом.

Керівник організації затверджує перелік посад керівників та фахівців, які повинні проходити перевірку знань з питань охорони праці.

Керівники організацій, їх заступники, відповідальні за організацію охорони праці, головні фахівці, члени комісій організацій, проходять перевірку знань з питань охорони праці у відповідних комісіях вищестоящих організацій.

Якщо організації не перебувають у підпорядкуванні республіканського органу державного управління, іншої державної організації, підпорядкованих Уряду, іншої організації, то перевірка знань з питань охорони праці осіб, зазначених вище, проводиться у відповідних комісіях місцевих виконавчих і розпорядчих органів (далі - комісія райвиконкому) .

Наймачі - фізичні особи проходять перевірку знань з питань охорони праці в комісії райвиконкому.

Керівникам і фахівцям організацій, які пройшли перевірку знань з питань охорони праці в комісії райвиконкому, видається посвідчення з охорони праці за встановленою формою.

Позачергова перевірка знань керівників і спеціалістів з питань охорони праці проводиться:

при перекладі керівника або фахівця на інше місце роботи або призначення його на посаду, де потрібні додаткові знання з охорони праці;

при прийнятті актів законодавства, що містять вимоги з охорони праці, додержання яких входить до їхніх посадових обов'язків;

на вимогу спеціально уповноважених державних органів нагляду і контролю;

за рішенням керівника організації при виявленні порушень вимог щодо охорони праці, які могли призвести або призвели до аварії, нещасного випадку на виробництві;

при перерві в роботі на даній посаді більше одного року.

Працюючі в установленому законодавством порядку проходять перевірку знань з питань охорони праці в комісіях для перевірки знань працюючих з питань охорони праці, які створюються роботодавцями (далі - комісія організації). Постановою Міністерства праці та соціального захисту від 30 грудня 2008 № 210 затверджено Положення про комісію організації для перевірки знань працюючих з питань охорони праці.

У роботі комісії організації беруть участь особи, які пройшли перевірку знань в комісії райвиконкому.

Конкретний склад, порядок і форму роботи комісії з охорони праці визначає керівник організації на підставі наказу. Для участі в роботі комісії в необхідних випадках (якщо невелика чисельність працівників в організації) запрошують представників органів державного нагляду, районної інспекції праці.

Працівникам, зайнятим на виробництві зі шкідливими і (або) небезпечними умовами праці, а також на роботах, пов'язаних із забрудненням або виконуються в несприятливих температурних умовах, надається спеціальний одяг, спеціальне взуття та інші необхідні засоби індивідуального захисту (далі - ЗІЗ), змиваючі та знешкоджуючі засоби у відповідності до встановлених норм.

Забезпечення працівників ЗІЗ здійснюється відповідно до Інструкції про порядок забезпечення працівників засобами індивідуального захисту, затвердженої постановою Міністерства праці та соціального захисту від 30 грудня 2008 № 209, і за типовими галузевими нормами безплатної видачі працівникам ЗІЗ та типовими нормами безплатної видачі ЗІЗ працівникам загальних професій і посад для всіх галузей економіки.

Змиваючі та знешкоджуючі засоби працівники забезпечуються відповідно до постанови Міністерства праці та соціального захисту від 30 грудня 2008 № 208 «Про норми та порядок забезпечення працівників змиваючі та знешкоджуючі засоби».

Керівник організації забезпечує розслідування та облік нещасних випадків на виробництві, професійних захворювань, аварій, розробку і реалізацію заходів щодо їх профілактики. Розслідування нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань та розробка заходів по їх профілактиці здійснюється відповідно до Правил розслідування та обліку нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, затвердженими постановою Ради Міністрів від 15 січня 2004 № 30.