Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основы охраны труда КР.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
35 Кб
Скачать

3. Навчання та перевірка знань робітників з питань охорони праці

Порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці працюючих за робітничими професіями здійснюється відповідно до Інструкції про порядок підготовки (навчання), перепідготовки, стажування, інструктажу, підвищення кваліфікації і перевірки знань працюючих з питань охорони праці (далі - Інструкція), затвердженої постановою Міністерства праці та соціального захисту від 28 листопада 2008 № 175.

Навчальні плани і програми при підготовці робітників за професіями повинні передбачати теоретичне навчання з питань охорони праці та виробниче навчання безпечним методам і прийомам роботи.

Теоретичне навчання робітників, зайнятих на роботах з підвищеною небезпекою, безпосередньо в організації становить не менше 20 годин.

Тривалість виробничого навчання професій робітників, зайнятих на роботах з підвищеною небезпекою, встановлюється не менше 12 робочих днів, на інших роботах - не менше 4 робочих днів.

Робітники, що мають перерву в роботі за професією більше 3-х років, прийняті або переведені на роботи з підвищеною небезпекою (мають перерву у виконанні зазначених робіт більше 1 року), до самостійної роботи допускаються після проходження стажування і перевірки знань з питань охорони праці.

Керівник організації з урахуванням вимог відповідних нормативних правових актів затверджує перелік професій робітників, які повинні проходити стажування та встановлює її тривалість (не менше 2-х робочих днів) в залежності від кваліфікації робітників і видів виконуваних робіт.

Робітники, зайняті на роботах з підвищеною небезпекою, проходять періодичну перевірку знань з питань охорони праці в строки, встановлені відповідними нормативними правовими актами, але не рідше одного разу на рік.

Перелік професій робітників, які повинні проходити перевірку знань з питань охорони праці, затверджується керівником організації на підставі вимог відповідних нормативних правових актів та з урахуванням типового переліку робіт з підвищеною небезпекою.

В організаціях перевірку знань робітників з питань охорони праці проводить комісія для перевірки знань працюючих з питань охорони праці, затверджена наказом керівника. Запис про проходження перевірки знань з питань охорони праці вноситься у посвідчення з охорони праці за формою, встановленою у Інструкції, та оформляється протоколом перевірки знань з питань охорони праці.

Позачергова перевірка знань з питань охорони праці робітників проводиться на вимогу представників органів нагляду і контролю, при порушенні робітниками вимог з охорони праці, що можуть призвести або призвели до аварії, нещасного випадку на виробництві та інших тяжких наслідків.

Допуск робітників до самостійної роботи здійснюється керівником організації (структурного підрозділу) після проходження стажування і перевірки знань (протокол) і оформляється наказом, розпорядженням або записом у журналі реєстрації інструктажу з охорони праці.

4. Обов'язки з охорони праці у посадових інструкціях керівників і фахівців

Хоча посадові інструкції відносяться до кадрової документації, в них, тим не менш, необхідно відображати і питання охорони праці. Ця вимога наведено в Загальних положеннях Єдиного кваліфікаційного довідника посад службовців (ЕКСД). Там зазначено, що в посадових обов'язках службовців, які містяться в їх кваліфікаційних характеристиках, поряд з виконанням трудових функцій за посадою передбачається обов'язкове дотримання на кожному робочому місці вимог з охорони праці та пожежної безпеки. Крім того, в посадових обов'язках керівників передбачається створення здорових і безпечних умов праці для підлеглих, а також контроль за дотриманням ними вимог нормативних правових актів з охорони праці та пожежної безпеки.

При призначенні працівника на ту чи іншу посаду необхідно враховувати його знання відповідних стандартів безпеки праці, норм, правил та інструкцій з охорони праці, засобів колективного та індивідуального захисту від впливу небезпечних і шкідливих виробничих факторів.

Та частина пунктів посадової інструкції, яка регламентує діяльність заступника керівника або іншого фахівця як особи, відповідальної за організацію роботи з охорони праці, повинна включати інформацію, яку зазвичай містить посадова інструкція інженера з охорони праці.

Особливу увагу слід звертати на функціональні обов'язки з охорони праці при складанні посадових інструкцій керівників підрозділів (виконробів, майстрів, начальників дільниць, механіків), оскільки саме дана категорія керівників відповідає за стан охорони праці в своєму підрозділі.

Нижче наведено приблизний перелік обов'язків з охорони праці для безпосереднього керівника робіт.

Безпосередній керівник робіт (начальник дільниці, старший майстер, майстер, виконроб, механік, енергетик) зобов'язаний:

забезпечити організацію робіт і робочих місць відповідно до вимог правил, норм техніки безпеки та виробничої санітарії;

забезпечити постійну відповідність правилам, нормам техніки безпеки і виробничої санітарії, інструкцій з охорони праці робочих місць, проходів та проїздів, справність устаткування, пристосувань і інструмента, наявність і справність огороджувальних, екрануючих і блокувальних пристроїв на обладнанні та установках;

здійснювати контроль за наявністю, справним станом і правильністю застосування засобів індивідуального захисту;

здійснювати контроль за дотриманням працюючими технологічної дисципліни, правил внутрішнього трудового розпорядку, інструкцій з охорони праці;

відстороняти від роботи у відповідний день (зміну) осіб, що з'явилися на роботі в стані алкогольного, наркотичного або токсичного сп'яніння, а також у стані, що з хворобою, що перешкоджає виконанню робіт;

забезпечити наявність на робочих місцях інструкцій з охорони праці, знаків безпеки та їх належний стан;

своєчасно і якісно проводити первинний, повторний, позаплановий і цільовий інструктажі з охорони праці та оформляти їх в установленому порядку;

не допускати до роботи (відстороняти від роботи) у відповідний день (зміну) працюючого, який не пройшов інструктаж, перевірку знань з охорони праці, що не використовує необхідні засоби індивідуального захисту, що забезпечують безпеку праці, що не пройшов медичний огляд;

здійснювати щоденний контроль за станом охорони праці в підрозділі з записом у журналі щоденного контролю;

забезпечувати виконання заходів з охорони праці, передбачених наказами, розпорядженнями, розпорядженнями, уявленнями;

при будь-якому нещасному випадку, що відбувся на виробництві, організувати першу допомогу потерпілому, повідомити про нещасний випадок керівнику структурного підрозділу та провести інші заходи, передбачені діючими Правилами розслідування та обліку нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань.