Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основы охраны труда КР.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
35 Кб
Скачать

5. Інструкції з охорони праці

Порядок прийняття інструкцій з охорони праці для професій та окремих видів робіт (послуг) встановлено постановою Міністерства праці та соціального захисту від 28 листопада 2008 р. № 176 «Про затвердження Інструкції про порядок прийняття локальних нормативних правових актів з охорони праці для професій та окремих видів робіт (послуг) ».

Роботодавцем мають бути розроблені і прийняті інструкції з охорони праці для професій та окремих видів робіт (послуг), виконуваних в організації працівниками різних професій та посад (наприклад, вантажно-розвантажувальні роботи, роботи з електроінструментом і тому подібні), а також для робіт, виконання яких пов'язане з підвищеною небезпекою (наприклад, роботи на висоті, роботи в резервуарах, колодязях та інших ємнісних спорудах і тому подібні).

Інструкції з охорони праці розробляються на основі нормативних правових актів, у тому числі технічних нормативних правових актів, вимоги яких повинні дотримуватися в організації, а також вимог з охорони праці, викладених у технологічної документації, технічної документації на обладнання, яке експлуатується в організації, з урахуванням специфіки діяльності організації, конкретних умов виконання робіт, надання послуг.

Інструкції з охорони праці повинні містити загальні вимоги з охорони праці, вимоги з охорони праці перед початком роботи, при її виконанні, по закінченні роботи, в аварійних ситуаціях.

В інструкції з охорони праці включаються тільки ті вимоги, які ставляться до охорони праці та виконуються самими працюючими.

Роботодавець забезпечує вивчення інструкцій з охорони праці працюючими (проведення інструктажу за відповідними інструкціями) до початку робіт (надання послуг).

Вимоги інструкцій з охорони праці є обов'язковими для працюючих, їх невиконання розглядається як порушення трудової дисципліни.

Затверджені інструкції з охорони праці реєструються фахівцем, на якого покладено обов'язки з охорони праці, в журналі реєстрації інструкцій з охорони праці.

Інструкції з охорони праці видаються структурним підрозділам та відповідним посадовим особам організації з реєстрацією в журналі обліку видачі інструкцій з охорони праці.

У керівника структурного підрозділу організації повинен зберігатись комплект інструкцій з охорони праці за всіма професіями та видами робіт (послуг), виконуваних в даному підрозділі.

Список використаної літератури:

Раздорожний А. А. Охорона праці і виробнича безпека: Навчально-методичний посібник - Москва: Изд-во «Іспит», 2005. - 512 с.

Безпека життєдіяльності. Виробнича безпека та охорона праці. Видавництво: Вища школа. - 432 с.

Пашин Н.П., Фролов О.П. Охорона праці, здоров'я та навколишнього середовища в російському законодавстві і конвенціях МОП. Термінологічний словник-довідник. Видавництво: Альфа-Прес, 2009. - 368 с.

Охорона праці. Універсальний довідник. Видавництво: АБАК, 2009. - 560 с.

Раздорожний А.А. Охорона праці і виробнича безпека. Видавництво: Іспит, 2007. - 512 с.

Бобкова О.В. Охорона праці і техніка безпеки. Забезпечення прав працівника. Видавництво: Омега-Л, 2008. - 290 с.