Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2012_ ЛР ОМ (1-8).doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
3.8 Mб
Скачать

Коефіцієнт Пуасона характеризує залежність між повздовжньою та поперечною деформаціями. .

2. Будова випробувальної машини.

Для випробування на розтяг застосовують два основних типи машин – ва­жільні і гідравлічні. В даній роботі дослідження на розтяг проводиться на роз­ривній машині Р-5. З механічний навантаженням і важільно-маятниковим сило­вимірювачем. Машина Р-5 призначена для статичних випробувань на розтяг і стиск. Кінематична схема машини зображена на рис. 3. При випробуванні на розтяг для закріплення зразка 5 в захватах 3 та 4 встановлюють клини. Для ци­ліндричних зразків застосовують клини з рифленим жолобом, а для плоских зразків, клини з плоскою поверхнею, що має насічку.

Рис. 3. Схема випробувальної машини Р-5:

1 – гайка;

4 – верхній захват;

7 – діаграмний барабан;

2 – гвинт;

5 – зразок;

8 – нитка, яка провертає барабан;

3 – нижній захват;

6 – шкала;

9 – гальмо маятника.

10 – маятник.

При випробуванні на стиск на захвати машина встановлюють опорні пли­ти. Для установки зразка нижній захват переміщають вручну вздовж напрямних станини машини рукояткою 4, яка повинна бути попередньо звільнена від штифта 3.

Навантажувальний пристрій. Електродвигун через коробку швидкостей обертає гайку 1, яка в свою чергу переміщає гвинт 2 вгору (при випробуванні на стиск) або вниз (при випробуванні на розтяг). Для включення електродвигу­на необхідно штифтом закріпити рукоятку, щоб не допустити обертання гвинта навколо своєї осі. Швидкість переміщення нижнього захвата від електродвигу­на може бути 11 або 48 мм/хв. Включення тієї чи іншої швидкості здійснюється переміщенням важеля. Для одержання менших швидкостей використовують ручний привід.

Силовимірний пристрій. Верхній захват 4 зв’язаний через важіль і тягу з маятником 10. Силу, що діє на зразок, визначають по відхиленню маятника від вертикального положення.

Найбільше навантаження, яке може бути прикладене до зразка, зале­жить від ваги вантажу, встановленого на маятнику і довжини плеча маятни­ка.

В залежності від настройки машини можливі 4 граничні навантаження 500, 1000, 2500, 5000 кгс (4,9; 9,8; 24,5 кН), досягають встановленням додат­кового вантажу.

Відхилення маятника передається на гвинт 2, який переміщається по­ступально і обертає шестерню, закріплену на одній осі із стрілкою шкали навантажень 6. При випробуванні на розтяг стрілка шкали обертається за годинниковою стрілкою, а при випробуванні на стиск - проти годинникової стрілки. Після руйнування зразка маятник намагається повернутись у вихідне положення. Для цього, щоб його рух при цьому не був різким, користуються гальмом 9.

Розривна машина укомплектована барабаном 7, на якому автоматично викреслюється діаграма розтягу або стиску. Барабан 7 одержує обертання від нитки 8, прикріпленої до нижнього захвата 3. Олівець жорстко зв’язаний з гвинтом 2 і при навантаженні зразка переміщається вздовж твірної барабана, тим самим викреслюючи на міліметровому папері криву залежності зміни довжини зразка від навантаження.

На осі барабана 7 закріплено два ролики при обмотуванні ниткою ролика меншого діаметра масштаб запису зміни довжини зразка буде 2 до 1, а при обмотуванні ниткою ролика більшого діаметра буде 1 - 1

Масштаб діаграми по навантаженню залежить від тієї шкали при якій ведуть випробування. Він рівний:

  • 0 - 500 кг 1 мм на діаграмі відповідає 49 Н (5 кгс)

  • 0 - 1000 кг 1 мм на діаграмі відповідає 98 Н (10 кгс)

  • 0 - 2500 кг 1 мм на діаграмі відповідає 245 Н (25 кгс)

  • 0 - 5000 кг 1 мм на діаграмі відповідає 490 Н (50 кгс)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]