Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2012_ ЛР ОМ (1-8).doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
3.8 Mб
Скачать

Лабораторна робота №2. Дослідження різних матеріалів на стиск

Мета роботи: Ознайомлення з методами дослідження різних матеріалів на стиск і визначення механічних характеристик при цьому виді випробувань.

Обладнання, прилади та інструменти:випробувальна машина Р-5, штангенциркуль, міліметровий папір, олівець, лінійка, зразки різних матеріалів.

1. Короткі теоретичні відомості.

Випробування на стиск застосовується в першу чергу для визначення механічних характеристик крихких і напівкрихких матеріалів, таких, як, на­приклад, різні силікатні матеріали, натуральні камені, чавун, а також деревина. Зразки для випробування на стиск силікатних матеріалів і дерева мають форму кубиків стандартних розмірів (рис.1б, в), які залежать від виду матеріалів, або призм прямокутного перерізу. Зразки для випробування металів виготовляють у формі циліндрів діаметром 10-30 мм і висотою порядку двох-трьох діаметрів (рис.1 а). Невелика висота зразків необхідна з огляду на можливість поздовжнього згину зразків великої висоти.

Недоліком випробування на стиск є трудність одержання однорідних де­формацій по висоті зразка. Пояснюється це тим, що між плитами преса і торце­вими поверхнями зразка виникають сили тертя, які утруднюють його поперечні деформації. Внаслідок цього поперечне розширення зразка неоднакове по його висоті: посередині висоти воно найбільше, біля кінців - найменше. Це приво­дить до того, що стиснуті зразки пластичних і напівкрихких матеріалів набува­ють бочкоподібної форми (рис. 1 а).

При стиску зразків крихких матеріалів наприклад бетону, цементних роз­чинів, при їх руйнуванні утворюються звичайно дві з’єднані вершинами пірамі­ди, основи яких опираються на плити преса (рис. 1 б). Сили тертя на опорних поверхнях зразка впливають не лише на характер його руйнування, але призво­дять до збільшення, руйнівного навантаження, а тим самим до неправильної оцінки міцності матеріалу.

Тертя на торцях зразка можна зменшити різними способами, наприклад змазуванням його опорних поверхонь або застосуванням тонких металевих, зокрема свинцевих, прокладок. При цьому деформації зразка стають більш од­норідними по його висоті: наприклад, чавунний зразок зберігає свою цилінд­ричну форму до самого руйнування. Зменшення сил тертя на торцях бетоних і цементних зразків призводить до того, що такі зразки руйнуються внаслідок утворення поздовжніх тріщин, паралельних напрямові дії сили (рис. 1 в).

1.1. Дослідження сталі.

Зразки для дослідження сталі на стиск виготовляються у вигляді цилінд­рів круглого перерізу з відношенням висоти до діаметра не більше 2. Вказане обмеження висоти необхідне для попередження можливого викривлення зразка по його довжині. Для зменшення впливу сил тертя, що виникають між торцями зразка і плитами випробувальної машини, торцеві поверхні зразка змащують або встановлюють м’які прокладки. Найважливішим результатом випробування на стиск пластичних матеріалів, наприклад м’якої сталі, є встановлення факту, що границіпропорціональності, пружності і текучості таких матеріалів при стиску і розтягу є практично однаковими (рис. 2). Модуль Юнга для таких ма­теріалів однаковий і не залежить від виду випробувань. Лише при напружен­нях, вищих від границі текучості, умовні діаграми розтягу і стиску значно відрізняються.

Форму зразка до і після дослідження необхідно зарисувати. Обчислити границю текучості при стиску по формулі:

де РТ.ст. - навантаження, що відповідає границі текучості матеріалу при стиску;

S0 - площа поперечного перерізу зразка до дослідження.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]