Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2012_ ЛР ОМ (1-8).doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
3.8 Mб
Скачать

Лабораторна робота №6 дослідженні прямого поперечного згину консольної балки

Мета роботи:Визначення дослідним шляхом величин прогинів і кутів повороту перерізу при прямому поперечному згині консолі. Порівняння вели­чин прогинів і кутів повороту одержаних експериментальним і розрахунковим шляхом.

Обладнання, інструменти, пристрої:експериментальна установка ОМ-6, штангенциркуль, лінійка, набір вантажів.

1. Короткі теоретичні відомості.

Прямий згин балки відбувається тоді, коли скривлення її осі відбувається у її головній площині, тобто у площині, утвореній віссю балки і однією з головних центральних осей.

Під дією зовнішніх сил балка деформується таким чином, що її поздовжня вісь скривлюється.

Зігнута вісь балки при прямому згині є плоскою кривою, площина якої збігається з однією з площин балки. Переміщення поперечних перерізів балки при згині характеризується двома величинами:

а) прогином ;

б) кутом повороту;

Рис. 1. Консольна балка, яка навантажена зосередженою силою Р.

На рис.1 показано консоль, що навантажена на вільному кінці зосередженою силою Р. Для такої балки рівняння пружної лінії має вигляд:

де - перетин (переміщення центра ваги поперечного перерізу) в напрямку перпендикулярному до осі балки;

- зовнішнє навантаження балки;

- довжина консолі;

- віддаль від місця закріплення балки, до розглядуваного перерізу;

- модуль Юнга матеріалу балки;

- осьовий момент інерції поперечного перерізу балки відносно нейтральної осі.

Максимальний прогин при

Рівняння кутів повороту для консольної балки має вигляд:

,

де - кут повороту перерізу балки;

максимальний кут повороту при

2. Експериментальна установка.

Установка типу ОМ7 призначена для дослідного визначення величин лінійних і кутових переміщень при згині консольної балки. Установка складається з таких основних частин: стола 6, до якого нерухомо закріплений досліджуваний зразок В, двох колодок 4, встановлених на регулюючих гвинтових ніжках, стяжки 2, підвіски 13 і набору вантажів 11. Досліджуваний зразок - це балка прямокутного перерізу виготовлена із пружинної сталі 6ОСГ. На балці нанесена шкала для зручності відліку плеч навантаження.

По довжині зразка може переміщатися підвіска 12 з вантажем, а також стержень 3. Підвіска і стержень можуть бути зафіксовані за допомогою гвинтів в будь-якій точці робочої довжини зразка. При прямому поперечному згині балки кожний поперечний переріз переміщається в площині дії навантаження. Центр ваги перерізу дістає вертикальне зміщення - прогин, а сам переріз повертається на так званий кут повороту перерізу.

Дослідне визначення величин прогинів проводиться у двох перерізах досліджуваної балки за допомогою індикаторів годинникового типу з ціною поділки 0,01 мм. Індикатори 8 закріплені в штативних стійках 9 - можуть переміщатися по довжині зразка в Т-подібному пазу. Штифти індикаторів при вимірюванні опираються на поверхню зразка. Фіксації штативної стійки в точці вимірювання здійснюється допомогою гайки 10.

Дослідне визначення величин кутів повороту проводиться в одному із перерізів досліджуваної балки за допомогою індикатора годинникового типу 5 з ціною поділки 0,01 мм. Штифт індикатора, закріпленого в штативній стійці, опирається в п’ятку стержня, зафіксованого на досліджуваному зразку.

Кут повороту перерізу знаходять із співвідношенням

де - покази індикатора 5,

- розрахункова довжина стержня від осі досліджуваної балки до осі штифта (дорівнює300 мм).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]