Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
D_Deryzemlya.doc
Скачиваний:
147
Добавлен:
04.06.2015
Размер:
914.43 Кб
Скачать

2.2 Організація первинного, аналітичного та синтетичного обліку розрахунків з покупцями і замовниками на тов «а-Муссон»

Основними джерелами інформації про стан розрахункових відносин з покупцями і замовниками на ТОВ «А-Муссон» служать договори та первинні документи з обліку розрахунків з покупцями і замовниками.

Підставою для здійснення розрахунків за надані товариством послуги є договір, в якому визначаються обов`язки сторін по виконанню умов договору та відповідальність сторін у випадку порушення прийнятих зобов`язань. Це найбільш розповсюджена підстава виникнення зобов`язань.

У договорі вказуються найменування послуг, обов’язки товариства і отримувача послуг, порядок розрахунків та інше.

На суму оплати за надані послуги ТОВ «А-Муссон» надає розрахункові документи своїм споживачам, шляхом включення рахунку на оплату до квитанції про оплату комунальних послуг. При розрахунках за інші види послуг можуть бути використані інші види первинних документів.

В цілому ж первинні документи по розрахунках з покупцями та замовниками різняться від виду операцій – виникнення чи погашення заборгованості.

  • виникнення заборгованості:

  1. накладні;

  2. податкові накладні;

  3. рахунки;

  4. рахунки-фактури;

  5. акти виконаних робіт, послуг;

  6. товарно-транспортні накладні;

  7. товарні накладні;

  • погашення заборгованості:

  1. виписки банка;

  2. платіжні доручення;

  3. прибутковий касовий ордер;

  4. векселі.

Особливістю встановлення тарифів та проведення розрахунків за надані послуги ТОВ «А-Муссон» є те, що тарифи на послуги підприємства згідно з відповідно до статей 7 та 31 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» та постанови Кабінету Міністрів України від 26 липня 2006 р. № 1010 «Про затвердження Порядку формування тарифів на послуги з вивезення побутових відходів», підпункту 2 пункту «а» статті 28 та частиною 1 статті 52 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» встановлюються виконавчим комітетом Сумської міської ради (табл. 2.8). Чинні на даний момент тарифи затверджені додатком до рішення виконавчого комітету міської ради від 3 червня 2010 р № 285.

Таблиця 2.8 – Тарифи на послуги ТОВ «А-Муссон»

Назва послуги

Тариф

(грн. за куб. м)

Тариф (грн. на 1 людину в місяць)

Збирання і вивезення твердих побутових відходів:

  • населення приватного сектору

  • населення багатоквартирних житлових будинків

  • бюджетні організації

  • інші споживачі

29,62

29,62

32,44

42,30

6,59

6,35

Аналітичний облік розрахунків з покупцями та замовниками в ТОВ «А-Муссон», як зазначено в Наказі про облікову політику, ведеться за кожним контрагентом.

Регістром аналітичного обліку розрахунків з споживачами продукції на підприємстві є реєстр дебіторів. В даному реєстрі міститься перелік дебіторів товариства, вказана їх заборгованість на зазначену дату, тобто заносяться залишки по дебету і кредиту рахунку 361 «Розрахунки з вітчизняними покупцями та замовниками». У разі погашення заборгованості покупцем він виключається з числа дебіторів і вже не числиться по підприємству як боржник.

Крім реєстру, на підприємстві ведеться журнал обліку реалізації послуг споживачам. У кінці місяця підводяться підсумки, які повинні співпадати з записами в журналі-ордері по 361 «Розрахунки з покупцями та замовниками» за відповідний місяць.

У ТОВ «А-Муссон» синтетичний облік розрахунків з покупцями та замовниками організований у відповідності з вимогами П(С)БО «Дебіторська заборгованість» та на основі Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій, затвердженого Наказом Мінфіну України від 30 листопада 1999р. № 291, на підприємстві розроблений робочий план рахунків.

Синтетичний облік поточної дебіторської заборгованості ведеться на рахунку 36 «Розрахунки з покупцями та замовниками», який має такі субрахунки:

  • 361 «Розрахунки з вітчизняними покупцями»;

  • 362 «Розрахунки з іноземними покупцями».

По дебету рахунку 36 «Розрахунки з покупцями та замовниками» відображається продажна вартість наданих послуг, включаючи податок на додану вартість. По кредиту – сума платежів, що надійшли на рахунок підприємства в банківських установах, в касу, та інші види розрахунків. Сальдо рахунку відображає заборгованість покупців та замовників за отримані послуги.

На субрахунку 362 «Розрахунки з іноземними покупцями» аналітичний облік ведеться в гривнях та валюті, обумовленій в договорі.

Надаючи послуги, ТОВ «А-Муссон» отримує дохід, у результаті чого виникає податкове зобов’язання. Для синтетичного обліку ПДВ підприємством використовується субрахунок 641 «Податкове зобов’язання». Для обліку доходу застосовується субрахунок 701 «Дохід від реалізації готової продукції». Виручка від наданих послуг надходить на поточний рахунок підприємства при безготівковій формі розрахунку чи в касу, якщо заборгованість погашається готівкою. Для відображення таких операцій використовуються рахунки 301 «Каса» та 311 «Поточний рахунок».

На суму оплати за надані послуги та по нарахованому податковому зобов’язанню в ТОВ «А-Муссон» складаються бухгалтерські проводки наведені в таблиці 2.9.

Таблиця 2.9 – Кореспонденції з обліку розрахунків з покупцями та замовниками за надані послуги ТОВ «А-Муссон»

№ з/п

Зміст операції

Дт

Кт

Сума.

Ситуація 1. Надання послуг – оплата

1

Надано послуги клієнтам

36

70

1200

2

Нараховане податкове зобов’язання з ПДВ

70

641

200

3

Списано собівартість послуг

90

26, 28

980

4

Оплата дебіторської заборгованості:

30,31

36

1200

Ситуація 2. Оплата – надання послуг

5

Отриманий аванс (передоплата) від споживача

31, 30

681

1800

6

Нараховане податкове зобов’язання з ПДВ

643

641

300

7

Надано послуги споживачам

36

70

1800

8

Відображення податкового зобов’язання

70

643

300

9

Списано собівартість послуг

90

26, 28

1650

10

Відображення заліку авансу (передоплати)

681

36

1800

Невід’ємною частиною синтетичного обліку поточної дебіторської заборгованості за товари, роботи, послуги є облік резерву сумнівних боргів. Для цього Планом рахунків передбачено рахунок 38 «Резерв сумнівних боргів» та рахунок 944 «Сумнівні і безнадійні борги».

Вже декілька років на ТОВ «А-Муссон» має місце безнадійна заборгованість дебіторів, що викликає неплатоспроможність та порушує фінансову стійкість підприємства. Списання безнадійних боргів на витрати періоду приведе до значних збитків і кризового фінансового стану підприємства. Але до цього часу керівництво підприємства ще не приймало заходів щодо поліпшення становища.

Одним із способів поступового віднесення безнадійних боргів на витрати є розрахунок резерву сумнівних боргів. Його формування пояснюється необхідністю оцінки, яка може бути отримана від їх реалізації чи використання (вигода, втілена в активі, дорівнює сумі коштів, які будуть отримані в кінцевому результаті)

П(С)БО 10 передбачено три способи розрахунку резерву сумнівних боргів:

  • виходячи з платоспроможності окремих дебіторів;

  • на основі класифікації дебіторської заборгованості за термінами її непогашення;

  • за питомою вагою визнаних безнадійних боргів за реалізовану продукцію, товари, послуги у чистому доході.

Підприємство застосовує перший названий спосіб розрахунку резерву сумнівних боргів – визначення величини резерву виходячи з платоспроможності окремих дебіторів. ТОВ «А-Муссон» на дату складання фінансової звітності проводить вивчення платоспроможності за кожним дебітором і виводить за ними індивідуальний коефіцієнт сумнівності, за яким потім визначає суму резерву за даною заборгованістю. Сума резервів за кожним дебітором буде становити загальну суму резерву сумнівних боргів по підприємству. При цьому розраховуються такі показники:

  • відсоток безнадійних боргів (ВББ) щодо оплати дебіторської заборгованості кожним дебітором за попередні періоди;

  • суму дебіторської заборгованості за звітний період (ДЗП).

Резерв сумнівних боргів (РСБ) обчислюється за формулою (2.1).

РСБ = ((ВББ х ДЗП)/100)хn, (2.1 )

де n – кількість дебіторів, що заборгували підприємству.

При застосуванні даного способу визначення коефіцієнту сумнівності носить досить суб’єктивний характер, оскільки платоспроможність будь-якого дебітора можна вивчити тільки приблизно.

Нарахування суми резерву сумнівних боргів за звітний період відображається у звіті про фінансові результати в складі інших операційних витрат. Для обліку резерву сумнівних боргів на товаристві використовують рахунок 38. За кредитом рахунку 38 «Резерв сумнівних боргів» відображається створення резерву сумнівних боргів у кореспонденції з рахунками обліку витрат, за дебетом – списання сумнівної заборгованості в кореспонденції з рахунками обліку дебіторської заборгованості або зменшення нарахованих резервів у кореспонденції з рахунком обліку доходів.

Аналітичний облік на рахунку 38 ведеться в розрізі окремих боржників виходячи з прийнятого у товаристві способу його розрахунку. Кореспонденції підприємства з обліку резерву наведені у таблиці 2.10.

Таблиця 2.10 – Кореспонденції з обліку резерву сумнівних боргів ТОВ «А-Муссон»

№ з/п

Зміст господарської операції

Дт

Кт

Сума

1.

Нарахування резерву сумнівних боргів на дату балансу

944

38

10987

2.

Списання безнадійної дебіторської заборгованості протягом звітного періоду за рахунок резерву

38

36

2345

3.

Списання безнадійної дебіторської заборгованості протягом звітного періоду за рахунок інших операційних витрат

944

36

2345

4.

Списання безнадійної дебіторської заборгованості, за якою не закінчився термін позовної давності, з балансу

071

1279

5.

Відшкодування суми безнадійної дебіторської заборгованості

311

716

1279

6.

Остаточне списання безнадійної дебіторської заборгованості надходження суми в порядку відшкодування або у зв’язку з закінченням строку обліку такої заборгованості

071

1279

Таким чином, можна зробити висновок, що організація обліку розрахунків з покупцями і замовниками ТОВ «А-Муссон» знаходиться на належному рівні. Бухгалтерією підприємства ведеться фіксація усіх фактів, пов’язаних з договірною роботою та безпосереднім наданням послуг споживачам у первинних документах. Аналітичний облік заборгованості за розрахунками зі споживачами послуг ведеться у розрізі кожного дебітора. Синтетичний облік, порядок визнання та оцінки дебіторської заборгованості відповідає чинній законодавчій базі.

Не зважаючи на задовільний стан організації обліку на ТОВ «А-Муссон» нами виявлено недоцільність розрахунку резерву сумнівних боргів за обраним в обліковій політиці товариства методом. Мова йде про розрахунок коефіцієнту сумнівності на основі визначення платоспроможності окремих дебіторів. Зі зростанням обсягів сумнівної дебіторської заборгованості і, відповідно, кількості дебіторів розрахунки за даним методом є доволі трудомісткими, а встановлення платоспроможності дебіторів з урахуванням специфіки роботи підприємства є суб’єктивним і утрудненим.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]