Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lekciyi_hirurgiya_0.doc
Скачиваний:
1058
Добавлен:
27.05.2015
Размер:
905.73 Кб
Скачать
  1. Запалення лобної і верньощелепової пазух

Запалення лобної пазухи (frontitis) спостерігається у всіх свійських тварин, частіше у великої рогатої худоби і коней, собак.

Етіологія. Механічні травми, переохолодження, розпад злоякісних новоутворень ділянки черепа можуть бути причиною фронтиту в будь-яких тварин.

Клінічні ознаки. Однобічне витікання з носової порожнини серозно-слизового або рідкого сморідного ексудату, що посилюється при похилому положенні голови або кашлі. Виділень може і не бути, якщо отвір з пазухи закривається запаленими тканинами або новоутворенням. При перкусії лобної пазухи виявляють притуплений звук, а при пальпації — болючість, коливання, якщо на цей час кістка стоншилась. Іноді розвивається кон'юнктивіт і набрякають верхні повіки.

Прогноз обережний, оскільки можливі ускладнення — менінгіт, абсцес мозку, карієс кісток черепа.

Лікування. Після інфільтраційної та провідникової анестезії (блокують лобний і підблоковий нерви) здійснюють трепанацію лобної пазухи, видаляють вміст її іригацією теплим антисептич­ним розчином. Новоутворення і фунгозну грануляційну тканину видаляють скальпелем, кюреткою з наступним припіканням. У разі скупчення гнійного ексудату у верхньощелепній пазусі її та­кож трепанують. (У великої рогатої худоби лобна і верхньощелепна пазухи не сполучаються.) Подальше лікування полягає у пері­одичній іригації порожнин теплим антисептичним розчином до видужання.

Запалення верхньощелепної (гайморової) пазухи (highmo-ritis) аналогічне запаленню лобної пазухи. Хворіють переважно старі коні та велика рогата худоба внаслідок карієсу зуба або перелому верхньощелепної, інших кісток, а також при таких хворобах, як актиномікоз, новоутворення.

Патогенез аналогічний фронтиту.

Клінічні ознаки. Від зазначених при запаленні лобної пазухи відрізняються тільки розміщенням осередку ураження і утрудненим пережовуванням корму. Крім цього, при накопиченні гнійного ексудату пазуха розширюється, деформується, стінки її стоншуються і випинаються назовні.

Прогноз на початку захворювання — сприятливий. У запущених випадках і в разі переходу процесу в хронічну форму (мож­ливі розвиток карієсу кісток і прогресуюче схуднення тварини) прогноз обережний.

Лікування. Роблять трепанацію верхньощелепної пазухи. У коней потрібно трепанувати обидві камери пазухи (аборальну і оральну). Після трепанації й евакуації ексудату лікування таке саме, як при фронтиті.

Підведення підсумків : усне фронтальне опитування.

Узагальнення матеріалу: формування висновків

Видача завдання для самостійної роботи студентів: Домашнє завдання: В.Б. Борисевич «Хірургія, офтальмологія, ортопедія». Замалювати схему зовнішнього вигляду пилкоподібних, ножецеподібних, гострих, східцеподібних зубів.

Розглянуто і затверджено на засіданні циклової

комісії ветеринарних дисциплін

Протокол № від 20 р

Голова циклової комісії

____________________(К. О. Дем’яненко)

Лекція № 21 «Ушкодження рогового відростка у жуйних тварин»

Мета заняття: Ознайомитися із видами ушкодження рогового відростку. Вивчити причини, клінічні ознаки, лікування та профілактику. Сформувати лікарське мислення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]