Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 1.docx
Скачиваний:
57
Добавлен:
20.05.2015
Размер:
287.26 Кб
Скачать

2.5. Економіка і ефективність. Технологічний прогрес і розширення меж виробничих можливостей

Необхідність вибору з можливих варіантів виробництва бажаних товарів та послуг обумовлює господарську діяльність, економіку. Господарювання, чи економіка, визначається як сукупність заходів та дій економічних суб’єктів, спрямована на прийняття відповідних рішень з метою максимального задоволення потреб з найменшими витратами.

Господарювання передбачає ефективну діяльність. Ефективність в загальному вигляді визначається як співвідношення результату (ефекту) і витрат. Важливо розрізняти поняття “ефекту”, як категорію абсолютну, що визначає результат якоїсь дії, і “ефективність”, як категорію відносну. Економічна ефективність свідчить не лише про приріст результатів виробництва, а про те, якою ціною, за рахунок яких витрат забезпечено цей приріст. Підвищення ефективності означає зниження витрат на одиницю ефекту (одиницю продукту).

Виділяють ресурсну (факторну) ефективність, коли результат співвідноситься з одним із факторів виробництва: працею, капіталом, матеріалами, і загальну ефективність, коли результат співвідноситься з загальними поточними витратами відповідного суб’єкта господарювання: заводу, фабрики, фермерського господарства тощо. До ресурсної ефективності відносяться: продуктивність праці (співвідношення результату і витрат праці), капіталовіддача (співвідношення результату і застосованого капіталу), матеріаловіддача (співвідношення результату і витрат матеріалів). Загальна ефективність виражається в показниках рентабельності, як співвідношення результату і витрат виробництва та в інших формах.

Виділяють також соціальну ефективність, тобто стан, при якому найповніше задовольняються потреби всіх членів суспільства при наявних економічних ресурсах.

Взаємозв’язок економічної ефективності (як первинної) та соціальної (як похідної) відображається в показникові соціально-економічної ефективності, тобто стану найповнішого задоволення потреб суспільства при найефективнішому використанні обмежених ресурсів.

Раціональний вибір та економічна ефективність є важливим підгрунттям економічного зростання, тобто постійного стійкого розширення масштабів діяльності даної господарської системи.

Економічне зростання можна проаналізувати за допомогою кривої виробничих можливостей. Якщо відмовитись від попередніх припущень про незмінність економічних ресурсів та технології, то можна помітити пряму залежність положення кривої на графіку від їх змін. Враховуючи, що зростання населення країни приводить до збільшення робочої сили та підприємницьких здібностей, а з плином часу їх якість підвищується, можна зробити висновок про зростання виробничих можливостей суспільства.

Крім зростання пропозиції ресурсів на зміни в межах виробничих можливостей суттєво впливає технічний прогрес. Як відомо, НТП безпосередньо впливає на вдосконалення засобів виробництва, на появу та впровадження нових технологій, що, в свою чергу, підвищує ефективність виробництва: навіть при наявних ресурсах можна збільшити обсяг виробництва (в нашому прикладі і комбайнів, і хліба).

Таким чином, технологічний прогрес, зростання кількості та якості людських і матеріальних ресурсів дозволяють економіці виготовляти все більше товарів та послуг, необхідних для задоволення зростаючих потреб.