Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 1.docx
Скачиваний:
57
Добавлен:
20.05.2015
Размер:
287.26 Кб
Скачать

5.3. Необхідність посилення дієздатності держави в умовах ринкової трансформації

Історичний досвід свідчить, що жодна країна при переході до змішаної економіки не може обійтися без допомоги і вирішальної підтримки держави. Так було в післявоєнних ФРН, Японії, Південній Кореї. І це зрозуміло, адже масштаб перетворень настільки великий, що без державного втручання вони можуть бути неефективними. Саме тому однією із значних помилок, до яких припустилися в Україні, полягала в тому, що були переоцінені саморегулюючі можливості ринку і втрачений контроль над державним сектором економіки, що і сьогодні є досить великим. Не варто забувати, що навіть після десятилітнього роздержавлення українській державі належить контрольний пакет акцій близько 5,5 тисяч акціонерних компаній і більше 1/3 загального обсягу промислового виробництва. Держава повинна ефективно керувати цими підприємствами, залучати інвестиції для їх подальшого розвитку, забезпечувати випуск конкурентоспроможної продукції, створювати нові робочі місця і т.п. Формування нових ринкових форм господарювання повинно відбуватися не тільки в присутності державного сектора, але, що особливо важливо, і при його активній підтримці.

Не викликає сумніву і та обставина, що в умовах перехідної економіки економічна роль держави значно ускладнюється. Це відноситься буквально до всіх його економічних функцій, застосування яких здійснюється в протиборстві старого і нового, найчастіше без аналогів, методом «проб і помилок». Чужий досвід, що не враховує специфіки країни, її історії і ментальність народу, далеко не завжди і не в усьому підходить для практики ринкових перетворень.

Державне втручання в економічний процес необхідно насамперед для докорінної зміни правової бази, оскільки стара правова база була орієнтована на директивне централізоване керівництво господарством. Нові «правила гри» повинні відповідати ринковій моделі і новій ролі в ній держави. Причому поряд з обґрунтуванням ринкових «правил гри» повинні бути створені державні установи, які б забезпечували ефективний контроль за дотриманням цих правил.

Аналогічне положення і з забезпеченням виконання всієї сукупності економічних функцій держави, що покликані полегшувати і прискорювати ринкові перетворення в умовах перехідної економіки.

В нових умовах утвердження в Україні інноваційної моделі економічного росту різко зростає необхідність істотного посилення дієздатності держави й ефективного виконання нею своїх функцій. Задачами держави в цих нових умовах є:

  • поглиблення ринкової трансформації економіки;

  • утвердження необхідної для цього нормативно-правової бази;

  • подолання наявних деформацій ринкових відносин;

  • завершення процесу формування в країні ефективної ринкової інфраструктури;

  • підготовка кадрів, здатних працювати в нових після кризових умовах;

  • активне формування ринкового світогляду населення.

Найважливішою задачею держави в цих нових умовах є проведення активної соціальної політики, здатної забезпечити соціальний прогрес, підкорити ринкові реформи інтересам і потребам особистості, створенню умов для реалізації її здібностей і приведення в дію стимулів високопродуктивної й ефективної праці.

Однак, необхідність підвищення дієздатності держави не означає витіснення ринкових регуляторів і механізмів, що вже створені і діють. Мова йде удосконалення і зміцнення перетворень, метою яких є утвердження в Україні соціально орієнтованої ринкової економіки.