Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метобичка с.г..doc
Скачиваний:
843
Добавлен:
19.05.2015
Размер:
5.09 Mб
Скачать

2. Машини для внесення твердих мінеральних добрив.

Тверді мінеральні добрива вносять за потоковою та перевантажувальною технологіями відцентровими машинами МД-4, МВУ-6, МВУ-8, МВУ-16, МХА-7, МВД-0,5А, МВД-900, МВД-1500, АМП-5 та пневматичними РУМ-5-0З, ААП-5 тощо. Для внутрішньо-ґрунтового локально-стрiчкового внесення основних доз мінеральних добрив використовують комбіновану машину МКП-4.

Машина для внесення добрив МВУ-6 призначена для поверхневого (суцільного) внесення мінеральних добрив, їх сумішей, вапна та гіпсу. Являє собою напівпричіп, що складається з кузова 1 (Рис. 6), ходової частини 7, транспортера 2, привода робочих органів 4, дозувальної заслінки 3, направника 5, розсiювальних дисків 6, пневмогальмiвної системи i електрообладнання.

Кузов машини є основою для кріплення робочих органів та допоміжних складальних одиниць. Задній борт має вікно для виходу добрив і напрямні для встановлення дозувальної заслінки.

У передньому борту кузова передбачено вікно для контролю за розвантаженням кузова. Днище кузова перед туконапрямником виконане у вигляді лотка, що запобігає пульсаціям при подачі транспортером малих доз добрив.

Транспортер машини являє собою замкнутий безконечний ланцюг, що складається з окремих прутків і лапок, з’єднаних між собою. Нижні грані лапок скошені. Для утворення гострих кутів з днищем кузова i спрямовані за рухом транспортера, що сприяє активній очистці напрямних жолобків у днищі кузова. Транспортер виносить добрива з кузова до дозувальної заслінки і далi спрямовує на розсiювальнi диски з лопатками.

Рис. 6. Схема робочого процесу машини МВУ-6:

1 – кузов; 2 – транспортер; 3 – дозувальна заслінка; 4 – привід робочих органів; 5 – туконапрямник; 6 – розсiювалый диски; 7 - ходова частина; 8 – карданний вал; 9 – причіпний пристрій; 10 – опора.

Привід робочих органів здійснюється від ВВП трактора і ходового колеса машини. Він складається з приводів розсiювального пристрою i транспортера.

Привід розсiювального пристрою надає дискам обертального руху і складається з телескопічного карданного вала, проміжних та приводних валів, двох клинопасових контурів і редукторів.

Привід транспортера може здійснюватись від правого заднього ходового колеса машини або від ВВП трактора. Привід від правого заднього ходового колеса виконується за допомогою приводного вала, який проходить всередині осі колеса. Один кінець вала входить у додатковий фланець із шліцьовою втулкою, яка встановлена на три подовжені шпильки маточини колеса i кріпиться трьома гайками. На другому кінці вала посаджена вилка внутрiшньовузлового карданного вала. Другу вилку цього вала посаджено на вал редуктора. Редуктор має зубчасту пару для зміни напрямку обертання і механізм включення транспортера від ходового колеса машини.

Керують механізмом включення транспортера за допомогою гідросистеми з кабіни трактора. Після редуктора привід транспортера включає три ланцюгових контури і ведучий вал транспортера. Передостанній ступінь ланцюгового контра дозволяє одержати дві швидкості транспортера для внесення мінеральних добрив i вапнякових матеріалів шляхом перестановки ланцюга на блоках зірочок.

При внесенні значних (понад 5000 кг./га.) доз добрив і розвантаженні сипких матеріалів на мiсцi конструкцією машини передбачене переобладнання привода транспортера від ВВП трактора шляхом з’єднання блока пiвмуфти, що складається з труби із зубчастими дисками, який кріпиться до зубчастої маточини центрального вала трансмісії, і вхідного вала центрального редуктора за допомогою ланцюга i захисних ковпаків. При цьому ланцюг зірочок змінних контурів повинен знаходитись на зовнішніх зірочках з кількістю зубів 12 і 45. Пiвмуфта редуктора привода транспортера від ходового колеса має бути відключена гідросистемою трактора.

Ходова система являє собою безресорний балансирний візок типу “тандем” і складається з двох балансирів, з’єднаних центральною віссю на підшипниках ковзання. Усі ходові колеса обладнані колодковими гальмами з пневматичним приводом від гальмівної магістралі трактора.

Електрообладнання машини складається з двох ліхтарів, джгута i штепсельної вилки.

Робочий процес. Під час руху по полю машини з завантаженими добривами і включеним ВВП трактора розсiювальнi диски обертаються, а на них транспортером, що приводиться в дію від правого заднього ходового колеса машини, через дозувальну заслінку і туконаярямник подаються добрива. Диски з лопатками розсіюють добрива віялоподібним потоком на поверхню ґрунту.

Дозу внесення добрив регулюють зміною положення дозувальної заслінки на задньому борту кузова машини і швидкості транспортера шляхом встановлення ланцюга змінних контурів привода на зовнішні зірочки з кількістю зубів Z=12 і Z =45 або Z =28 і Z =33.

Коли транспортер приводиться в дію від ВВП трактора, то ланцюг змінних контурів повинен знаходитись на зовнішніх зірочках з кількістю зубців Z =12 i Z =45, дозу внесення добрив машиною регулюють положенням дозувальної заслінки і швидкістю руху агрегату.

Агрегатують машину з тракторами класу 1,4, обладнаними гiдрогаком і приводом гальмівної системи. Обслуговує машину тракторист.

Машина МВУ-12 призначена для транспортування і суцільного поверхневого внесення мінеральних добрив, вапнякових i гiпсомiстких матеріалів.

Являє собою напівпричіп, обладнаний транспортуючими і двома розсiювальними робочими органами відцентрового типу. Машина складається з кузова, рами, балансирного візка, привода робочих органів, розсiювальних дисків, туконаярямника, конвеєра-живильника, дозувального пристрою, пневматичного і механічного ручного приводів гальм, електрообладнання, гідравлічної системи.

Робочі органи приводяться від ВВП трактора Т-150К за допомогою карданної передачі, редукторів і ланцюгових передач. Керування робочими органами здійснюється з кабіни трактора. Необхідну дозу внесення добрив регулюють за допомогою дозувальної заслінки, штурвал керування якої розміщений з лівого боку машини. Обслуговує машину тракторист.

Машина МВУ-16 призначена для транспортування і поверхневого суцільного внесення вапнякових гiпсомiстких матеріалів і мінеральних добрив.

Машина складається з кузова, рами, ходової частини, зчіпного і дозувального пристроїв, транспортера, розсiювальних дисків, привода робочих органів, гiдро- і пневматичної гальмівних систем, електрообладнання.

Кузов – зварний (борти – з тришарової корозійностійкої сталi, днище – з нержавіючої сталi). Розсiювальнi диски – плоскі, що мають по зовнішньому діаметру вiдбуртовку для збільшення жорсткості.

До дисків приклепані лопатки С-подiбного перерізу, вiдiгнутi в передній частині у бік обертання дисків. Привід робочих органів – механічний. Крім робочої гальмівної системи, машина обладнана ручним стоянковим гальмом з приводом на задні колеса. Агрегатують машину з трактором К-701, обслуговує її тракторист.

Машина МХА-7 призначена для транспортування і суцільного внесення у поверхневий шар мінеральних добрив, вапнякових i гiпсомiстких матеріалів. Може використовуватись для транспортування і вивантажування на стоянці інших сипких сільськогосподарських вантажів, якi не бояться ушкоджень. Машина виконана на базі спеціального автомобіля сільськогосподарського призначення i складається з кузова, падаючого конвеєра, тукоспрямовувачiв, дозувального, розсiювального і вітрозахисного пристроїв, привода робочих апаратів.

Дозу внесення добрив регулюють відкриттям дозувальної заслінки i швидкістю автомобіля, ширину внесення – зміною положення закрилків тукоспрямовувачiв і зміною положення подільників потоку матеріалу. Обслуговує машину водій.

Машини МВУ-0,5А, МВД-0,5МА-01, МВУ-0,5АГ призначені для розсіювання мінеральних добрив на полях, садах, а також для сівби розкидним способом насіння трав (сидератів). Машини агрегатують з тракторами Т-25А, ЮМЗ-6КЛ, МТЗ-80, МТЗ-82.

Машина МВУ-О,5А складається із конічного бункера 1 (Рис. 7.), ротаційного зворушувача 3, дозувального пристрою 4, скребкового подавального пристрою 5, розсiювального диска 6 з лопатками, рами 9, редуктора 8 i клинопасової передачі 7, замка автозчiпки СА-1 і металевої сітки 2. Над верхньою частиною бункера закріплений вітрозахисний тент 14, що виготовлений з брезенту. У центрі диска встановлений конус-розподiльник. Місткість бункера – 0,5 м3.

Дозувальний пристрій складається з поворотних горизонтальних заслінок, за допомогою яких змінюють величину висівних щілин. Дозу внесення добрив регулюють заслінками вручну або гiдроцилiндром.

Рис. 7. Машина МВУ-0 ,5А

1 – бункер; 2 – металева сітка; 3 - зворушувач; 4 – дозувальний пристрій; 5 - подавальний пристрій; 6 – диск; 7 – клинопасова передача; 8 – редуктор; 9 – редуктор; 10 – карданна передача; 11 – замок автозчiпки; 12 – рукоятка дозувального пристрою; 13 – гідроциліндр; 14 – тент.

Добрива із бункера через висівні щілини надходять на розсiювальних диск, який розкидає їх по поверхні поля. Ширина захвату при внесенні гранульованих добрив – 16-18 м., а у порошкоподібному вигляд – 8-10 м. Дози внесення добрив – 40-1000 кг./га. Робоча швидкість – 6-15 км./год. Продуктивність – 8-16 га./год.

Машина МВД-900 начiпна, призначена для поверхневого внесення твердих мінеральних добрив, сівби насіння зернових, трав (сидератів). МВД-900 складається з рами, бункера місткістю 0,82 м3 двох дозаторів, ворушилок, двох розсiювальних дисків з лопатками, механізму привода i начiпного пристрою.

Робоча ширина захвату – 14-24 м. Діапазон доз внесення добрив – 40- 1000 кг/га. Продуктивність – до 16 га./год. Агрегатують з тракторами класу 2.

Аналогічними за будовою i принципом роботи є машини МВД-1500 та РДН-0,5.

Закордонним аналогом машини МВУ-0,5А є машина “Amazone ZA-F”. Такі машини відцентрового типу призначені для невеликих i середніх сільськогосподарських підприємств. Розподільний пристрій і спеціальна лійкоподібна форма кузова гарантує рівномірний розподіл добрив, точне регулювання дози внесення добрив при робочій ширині захвату від 9 до 15 м. Зміна траєкторії руху частинок добрив проводиться переміщенням лопаток диска вручну без використання інструментів.

Машина СТТ-10 призначена для внесення твердих мінеральних добрив i їх сумішей з підвищеною рiвномiрнiстю розподілу по площі. Показник нерiвномiрностi не повинен перевищувати 15%. Застосовують машину СТТ-10 для підживлення зернових культур, вирощуваних за інтенсивною технологією, а також для транспортування добрив, зерна та інших сипких матеріалів з розвантаженням їх через вікно у задній стінці кузова.

Машина являє собою напівпричіп, що складається з кузова 7 (Рис. 8.), транспортера 12, дозувальної заслінки 11, розподільного пристрою 1, встановленого на рамі спереду кузова, двох механізмів привода транспортера. Кузов зверху закривається відкидною сіткою 8, яка запобігає потраплянню в нього великих предметів при завантаженні добрив.

Розподільний пристрій має два ротори 13 i 14, якi обертаються навколо горизонтальної осі, i два туконапрямники 2. У роторах є внутрішні та зовнішні лопатки 15. При внесенні добрив транспортер приводиться в дію від переднього колеса через карданний вал і двоступінчасту ланцюгову передачу 3.

Під час руху машини транспортер переміщує добрива вперед i через дозувальний отвір у передній стінці кузова подає їх на туконапрямники 2. З останніх добрива надходять на лопатки роторів, якi обертаються в протилежних напрямках з частотою 810 хв-1. За рахунок різного нахилу лопаток ротори розкидають добрива в чотири робочі зони i розподіляють їх по поверхні поля. Дозу внесення добрив у межах 100-2000 кг./га. регулюють зміною положення заслінки 11.

Залишок добрив та матеріалів вивантажують приведенням від ВВП в рух заднього вала 5 транспортера. Після вивантаження матеріалу через вікно в задній стінці закривають заслінку 6.

Рис. 8. Машина СТТ-10:

1 – розподільний пристрій; 2 – туконапрямники; 3 – ланцюгова передача; 4 – колеса; 5 – задній вал; 6, 11 – заслінки; 7 – кузов; 8 – сітка; 9 – передній вал; 10 – механізм пересування заслінки; 12 – транспортер; 13, 14 – ротори; 15 – лопатка.

Агрегатують машину з тракторами МТЗ-80/82, МТЗ-100/102. Ширина захвату машини – 10-15 м., робоча швидкість – 10-I5км./год., продуктивність – до 18 га./год. Обслуговує машину тракторист.

Машина РУМ-5-03 призначена для основного внесення мінеральних добрив i підживлення зернових культур, вирощуваних за інтенсивною технологією. Складається з кузова 5 (Рис. 9.), який зверху має захисну сітку, а в днищі прутковий транспортер 14; туконаярямника 15; правої 9 i лівої 1 штанг; пневмосистеми; ходових коліс 12 i механізму привода. На задній стінці кузова встановлена дозувальна заслінка 4 з механізмом переміщення 3, а зверху – брезентовий тент.

Рис. 9. Машина РУМ-5-03:

1 i 9 – штанги; 2 – живильник-подiльник; 3 – механізм переміщення заслінки; 4 – заслінки; 5 – кузов; 6 – сітка; 7 – повітропровід; 8 – вентилятор; 10 – розпилювальний наконечник; 11 – труба; 12 – ходові колеса; 13 – повітророзподільник; 14 – транспортер; 15 – туконапрямники.

Під час розсіювання добрив транспортер 14 приводиться в дію від заднього опорно-ходового колеса через приводний ролик i ланцюгову передачу, вивантаження з кузова невикористаних добрив – від ВВП трактора через передачу, змонтовану спереду кузова.

Опорно-ходовi колеса розставлені на колію 1800 мм. Туконапрямник, встановлений під заднім кінцем транспортера, поділений на 14 секцій. Кожна секція має приймач, поворотну заслінку i сопло. Патрубок кожної секції з’єднаний з повітророзподільником 13 пневмосистеми, а сопло – з відповідною розподільною трубою 11. Секція штанги складається з каркасу, пакета пластмасових розподільних труб 11 різної довжини, напрямникiв, подільного пристрою i відбивачів, змонтованих на розпилювальних наконечниках 10 труб.

Пневмосистема має по два вентилятори 8, повітропроводи 7 i повітророзподільники 13, змонтовані на роковинах кузова. Патрубок повiтророзподiльникiв з’єднаний трубами з патрубками туконаярямника.

Під час роботи транспортер 14 подає добрива через вікно, розміщене під дозувальною заслінкою 4, в туконапрямник 15. добрива розподіляються рівномірно приймачами по патрубках, захоплюються повітряним потоком, створеним в соплах вентиляторами, i подаються в труби 11 штанг. Із труб добрива виходять через наконечники 10 у вигляді аеросумiшi i відбивачами спрямовуються на поверхню поля.

Дозу внесення добрив (100-1000 кг./га.) встановлюють переміщенням заслінки 4 на певну позначку згідно з таблицею.

Агрегатують машину з тракторами МТЗ-80/82. Місткість кузова – 5 т., ширина захвату – 12 м., робоча швидкість - до 10 км./год., продуктивність при дозі внесення 220 кг./га. – до 7 га./год. Обслуговує машину тракторист.