Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метобичка с.г..doc
Скачиваний:
843
Добавлен:
19.05.2015
Размер:
5.09 Mб
Скачать

Контрольні питання

  1. Призначення будова та робота комбінованого агрегату АКП-5;

  2. Призначення будова та робота комбінованого агрегату АГ-4;

  3. Призначення будова та робота комбінованого культиватора ККП-З,7;

  4. Призначення будова та робота чизельних агрегатів АЧП-2,5 i АЧП-4,5;

  5. Призначення будова та робота комбінованого агрегату АКШ-3,6;

  6. Призначення будова та робота комбінованого агрегату АГРО-3;

  7. Призначення будова та робота комбінованого агрегату АГ-6;

  8. Призначення будова та робота комбінованого агрегату АП-3,7;

  9. Призначення будова та робота комбінованого агрегату РВК-3,6;

  10. Призначення будова та робота комбінованої машини ВИП-5,6;

  11. Призначення будова та робота машин для суміщення передпосівного обробітку ґрунту i сівби;

  12. Призначення будова та робота комбінованого агрегату КА-3,6.

Лабораторна робота 10.

Машини для підготовки, навантаження і внесення твердих мінеральних добрив.

Мета: Вивчити призначення, будову та технологічний процес роботи, технологічний процес наладки машин для підготовки, навантаження і внесення твердих мінеральних добрив.

Обладнання:Устаткування, плакати, література.

Програма роботи

1. Вивчити загальну будову машин для підготовки та навантаження мінеральних добрив.

2. Вивчити загальну будову машин для внесення твердих мінеральних добрив.

3. Оформити звіт.

Хід роботи:

1. Машин для підготовки та навантаження мінеральних добрив.

Комплекс машин для підготовки добрив до внесення включає високопродуктивні машини для розтарування i подрібнення злежаних мінеральних добрив, машини для навантажувально-розвантажувальних робіт, тукозмiшувальнi установки для приготування тукосумішей, машини для транспортування мінеральних добрив, якi поставляються незатареними, а також затареними в мішках i контейнерах.

Агрегат для розтарування i подрібнення злежаних мінеральних добрив АИР-20 призначений для розтарування i подрібнення злежаних та затарених і подрібнення незатарених мінеральних добрив з наступним відокремленням їх від мішкотари i одночасного завантаження підготовленої маси для внесення в транспортні засоби або бункери машин. Агрегат може бути використаний для розтарування не злежаних гранульованих мінеральних добрив.

Це напiвначiпна стаціонарна машина, яка може поставлятись замовнику у двох варіантах: з приводом від електродвигуна або ВВП трактора. Транспортування і маневрування машини здійснюють тракторами класу 1,4.

Агрегат складається з бункера 4 (Рис. 1.), встановленого на рамі 15, яка спирається на два пневматичних колеса 12; подрібнювального пристрою (барабани 7 і протирiзальнi пластини 8); притискних щок 3; сепарувального пристрою 10; вивантажувального 11 i відкидного 17 транспортерів; пристрою для видалення мішкотари, що складається з мотовила 11 решітки 16; механізму привода; блока керування (якщо агрегат приводиться від електродвигуна).

Рис. 1. Схема робочого процесу агрегату АИР-20:

1 – мотовило; 2 – залишки мішкотари; 3 – притискні щоки; 4 – бункер; 5 - мішки з добривами; 6 – решітчасті перегородки; 7 – подрібнювальний барабан; 8 – протирізальна пластина; 9 – знімний бiтер; 10 – сепарувальний пристрій; 11 – вивантажувальний транспортер; 12 – колесо; 13 – колісна вісь; 14 - подрібнені добрива; 15 – рама; 16 – решітка; 17 - відкидний транспортер.

Робочий процес. Затаренi або незатаренi злежані мінеральні добрива навантажувачем ПКУ-0,8 завантажуються в бункер 4. Живильний механізм здійснює коливальний рух і подає мінеральні добрива до подрібнювального пристрою, що складається з двох барабанів 7, якi обертаються назустріч один одному, і пiдпружинених протирiзальних пластин 8. у подрібнювальному пристрої грудки мінеральних добрив i мішкотара подрібнюються.

Подрібнена маса надходить на сепарувальний пристрій 10, де відокремлюється мішкотара та інші сторонні предмети.

Із сепарувального пристрою добрива просипаються на вивантажувальний транспортер 11 i спрямовуються через шарнірно закріплений відкидний транспортер 17 в машини для внесення добрив, завантажувачі сівалок та iншi транспортні засоби.

Мішкотара та iншi сторонні домішки з сепарувального пристрою надходять на пристрій для видалення мішкотари i виносяться з робочої зони машини.

Якщо в подрібненій масі добрив є частинки розміром понад 5 мм, то зменшують зазор між протирiзальними пластинками i подрібнювальними барабанами переміщенням корпусів підшипників валів подрібнювальних барабанів в овальних отворах. Зазор між протирiзальними пластинами i подрібнювальними барабанами встановлюються в межах 3-5 мм.

Коли ці регулювання не дають бажаного результату, збільшують зусилля пружин, встановлених на осях протирiзальних пластин. Для цього спеціальним ключем виводять хвостовики пружин з прорізів опорних пластин i встановлюють у наступні прорізи.

Продуктивність агрегату при розтаруваннi незлежаких туків - 30 т./год., злежаних – 20, при подрібненні злежаних добрив – 20-30 т./год. Обслуговує агрегат оператор або тракторист.

Установка тукозмiшувальна мобільна УТМ-30 призначена для одержання дво- або трикомпонентних тукосумішей з одночасним завантаженням у транспортні засоби.

Складається з рами 9 (Рис. 2.), трьох бункерів (2, 3, 4), на дні яких встановлені транспортери 7, а задні стінки перекриті заслінками 6, поздовжнього транспортера 8 і вивантажувального елеватора 1.

Рис. 2. Схема роботи тукозмiшувальної установки УТМ-З0:

1 – вивантажувальний елеватор; 2, 3, 4 – бункери; 5 – рукоятка; 6 – заслінка; 7, 8 – транспортери; 9 – рама; 10 – опорно-ходовi колеса; 11 – змішувач.

Під час роботи в кожний бункер завантажують компоненти, відкривають заслінки відповідно до пропорції суміші і включають привід на транспортери. Транспортери 7 виносять з кожного бункера відповідну кількість добрив i подають на поздовжній транспортер 8. Далi добрива надходять у змішувач 11 – лопатевий бiтер. Положення лопаток бiтера по відношенню до напрямку руху потоку регулюють за допомогою гайок i контргайок. Змішані компоненти відвантажуються елеватором 1 в кузов розкидача. Продуктивність установки – 30 т./год. Агрегатують її з тракторами класу 0,9 i 1,4, обслуговує оператор або тракторист.

Змiшувач-завантажувач СЗУ-20 призначений для змішування двох або трьох видів мінеральних добрив безпосередньо перед їх внесенням.

Рис. 3. Схема робочого процесу змішувача СЗУ-20:

1 – транспортер; 2 – перегородки; 3 – кузов; 4 – бiтер; 5 – вивантажувальний елеватор;

6 – шнек-змішувач.

Змішувач складається з одновiсного тракторного причепа, на рамі якого встановлено кузов 3 (Рис. 3.) з двома пересувними перегородками 2 i транспортерами 1, шнек-змiшувач 6 та вивантажувальний елеватор 5. Транспортери i шнек приводяться в рух від ВВП трактора або електродвигуна.

Задня стінка кузова має вікна, перекриті заслінками. Добрива завантажують у відсіки кузова, відкривають заслінки і включають привід на транспортери, якi виносять добрива і скидають у шнек-змiшувач. Лопатки шнека перемішують добрива і транспортують їх до похилого елеватора 5, який розвантажує добрива в розкидач або транспортний засіб.

Верхня горловина елеватора обладнана бiтером 4, який додатково перемішує добрива. Задане співвідношення компонентів суміші регулюють перестановкою перегородок 2 і переміщенням дозувальних заслінок. Продуктивність змішувача – 20 т./год.

Навантажувачі добрив. Для навантаження добрив у транспортні засоби i технологічні машини застосовують універсальні (для різних матеріалів) i спеціальні (тільки для добрив) навантажувачі. За принципом роботи навантажувачі бувають періодичної і безперервної дії. Технологічний процес перших включає робочий (забір, піднімання, переміщення, вивантаження матеріалу) і холостий (повернення навантажувача у початкове положення) ходи. Навантажувачі безперервної дії здійснюють у робочому положенні безперервний забір матеріалу і завантаження його в машину.

Навантажувач-екскаватор ПЭ-0,8Б –це гідравлічна машина, начеплена на трактор ЮМЗ-6Л або ЮМЗ-6М. Він призначений для навантажування мінеральних добрив, сипких i мало сипких матеріалів, силосу та сінажу, штучних чи упакованих у тару вантажів, а також для проведення екскаваторних робіт у ґрунтах І і ІІ категорій (рідка глина, суглинок, супісок, ґрунт рослинного шару, чорнозем, шлак, щебінь та ін.) у незамерзлому станi i для бульдозерних робіт.

Робочим обладнанням машини є грейфер 7 (Рис. 4.) для сипких матеріалів, грейфер (кігті) 13 для органічних добрив, кiвш-лопата 14 для екскаваторних робіт, гак 15 для навантажування штучних i упакованих у тару вантажів та бульдозер 12. Стріла 4 навантажувача шарнірно з’єднана а верхньою частиною поворотної колонки 3. Виліт стріли змінюють гiдроцилiндром 8. Грейфер 7 складається з двох щелеп, з’єднаних між собою втулками.

Щелепи обладнані ножами із зубами для захвату матеріалу. Відкривають i закривають їх спеціальним механізмом 6, який приводиться в дію гiдроцилiндром. Місткість ковша грейфера – 0,44 м3. ширина захвату – 1,3 м., висота навантажування – 3,6 м. Глибина опускання ковша грейфера – 2,2 м.

Стрілу піднімають та опускають гiдроцилiндром 9. Окремим гiдроцилiндром стрілу повертають у горизонтальній площині на кут 270°.

Для навантажування силосу, сіна, соломи, органічних добрив та інших аналогічних вантажів замість ковша кріплять грейфер з кігтями 13, що складаються з двох рамок, до кожної з яких приварено по п’ять зубів. Кігті начіплюють на механізм грейфера, яким вони відкриваються i закриваються.

Для риття траншей i ям до надставки стріли кріплять ківш 14 (за схемою зворотної лопати екскаватора). Глибина копання 2-2,2 м., ширина – 0,7 м.

Рис. 4. Навантажувач-екскаватор ПЭ-0,8Б:

а – загальний вигляд; б – змінне обладнання; 1 – трактор; 2 – підставка; 3 – поворотна колонка; 4 – стріла; 5, 8, 9 – гiдроцилiндри; 6 – механізм робочого органа; 7 - грейфер; 10 – домкрат; 11 – рама; 12 – бульдозер; 13 – грейфер для органічних добрив; 14 – ківш; 15 – гак.

Для навантажування і розвантажування затарених штучних вантажів до надставки стріли кріплять гак 15. Висота пiдiймаяня гака 5 м, вантажопідйомність – 0,8 т. Ширина захвату полиці бульдозера становить 2 м. Керування полицею здійснюють гiдроцилiндром. Гiдроцилiлдри приводяться в дію від гідросистеми, яка включає шестеренчастий насос, гiдророзподiльник, масляний бак та іншу апаратуру.

Продуктивність при навантажуванні сипких матеріалів – до 100 т./год., при ритті траншей – 30 м3/год.

Навантажувач безперервної дії ПНД-250 (Рис. 5. а) призначений для розпушування і навантаження з буртів органічних та органо-мінеральних сумішей, торфу і компостів у високопродуктивні машини для внесення добрив. Він складається із забірного органа, поздовжнього 5 i поперечного 6 транспортерів. Забірний орган включає в себе корпус 3 і фрезу, що складається з шнекової 1 і зубчастої 2 частин.

Під час завантаження добрив забірний орган опускають на землю, включають передачу і починають рухатись вздовж правого боку бурта. Фреза врізається в добрива, подрібнює моноліти i переміщує розпушений шар до транспортера 5, який подає добрива на поперечний вивантажувальний транспортер 6. Далi добрива подаються в кузов транспортного засобу або розкидача.

Висота навантажування – 3,2 м. Продуктивність навантажувача при навантаженні гною – 200 т./год., при навантаженні торфу – 150 т./год.

Завантажувач літаків i вертольотів ЗСВУ-3 (Рис. 5. б) встановлюється на шасі автомобіля ГАЗ-53А. Він складається з бункера 11 з двома поздовжніми стрічковими транспортерами 10, поперечного шнекового 12 i похилого стрічкового 9 транспортерів, механізмів привода та керування.

Рис 5. Схема роботи навантажувачів безперервної дії:

а – ПНД-250; б – ЗСВУ-3; 1 – шнекова частина фрези; 2 – зубчаста частина фрези; 3 – корпус; 4 – гiдроцилiндр; 5 – поздовжній транспортер; 6 – поперечний транспортер; 7 – рама; 8 – верхня головка; 9, 10 – транспортери; 11 – бункер; 12 – шнековий транспортер.

Добрива з бункера спрямовуються транспортерами 10 у шнек 12, який подає їх на транспортер 9. Останній завантажує добрива на висоту 4,5 м у бункер авіаційних розкидачів. Продуктивність навантажувача – 60 т./год., вантажопідйомність – 3 т. Навантажувач використовують також для завантаження сівалок насінням або мінеральними добривами.