Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Office Word (3).docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
43.14 Кб
Скачать

3. Способи подолання конфліктів, та ліквідації конфліктним ситуаціям

3.1Конфликтология

У 80-ті роки ХХ століття з урахуванням соціології і психології виникла самостійна наукаконфликтология. Її основним завданням є розробка принципів, і технологій управління конфліктами і конфліктними ситуаціями.

>Конфликтологами розробити й подати продовжують розроблятися способи запобігання, профілактики конфліктам та методи їхньої організації дозволу.

У ідеалі хороший керівник має усувати конфлікт, а керувати ним і ефективно його використовувати. І перший крок у управлінні конфліктом полягає у його джерел. Передусім слід з'ясувати: це - простий суперечка, непорозуміння з якийсь проблемі, різні підходи до системи цінностей осіб або це конфлікт, що виник унаслідок взаємної нетерпимості, психологічної несумісності.

Після визначення причин виникнення конфлікту потрібно мінімізувати ньому учасників. Встановлено, що менше осіб бере участь у конфлікті, тим менше зусиль знадобиться щодо його дозволу.

У процесі аналізу конфлікту, якщо керівник неспроможна сам дати раду природі й джерелі розв'язуваної проблеми, він може при цьому залучити компетентних осіб. Думка експертів це часто буває переконливішою, ніж думка безпосереднього керівника. Це з тим, що кожна з конфліктуючих сторін може підозрювати, що керівник по суб'єктивних причин може взяти бік опонента. І тут конфлікт посилюється, оскільки виникла потреба боротись і проти менеджера.

Існують трикрапку зору конфлікт:

1) коли конфлікт непотрібен, і завдає лише шкоди організації, і потрібно усунути у будь-який спосіб;

2) коли конфлікт - небажаний, але поширений побічний продукт організації. Керівник мусиш любити його усунути, де б ні виникав;

3) коли конфлікт неминучий, необхідний і потенційно корисний, наприклад, колективний трудовий спір, у результаті якого народжується істина. Хоч би як розросталася й скеровувалась організація, конфлікти виникатимуть завжди, і це цілком явище нормальне.

3.2. Структурні способи подолання конфліктної ситуації

Є кілька ефективних способів управління конфліктної ситуацією. Їх можна розділити на дві категорії: структурні і міжособистісні.

Керівник повинен починати управління конфліктом з аналізу фактичних причин, та був використовувати відповідну методику.

До структурним методам ставляться:

> Роз'яснення вимог на роботу;

>Координационние і інтеграційні механізми;

> Встановленняобщеорганизационних комплексних цілей;

> Використання системи винагород;

Роз'яснення вимог на роботу одна із кращих методів управління,предотвращающихдисфункциональний конфлікт. Він роз'яснює які результати очікуються від кожної, підлеглі повинні добре знати, що від них чекають у кожній конкретній ситуації.

>Координационние і інтеграційні механізми. Одна з найбільш поширених механізмів – ланцюг команд. Якщо два підпорядкованих або більш мають розбіжності з питання, конфлікту можна запобігти, звернувшись до начальнику, пропонуючи йому ухвалити будь-яке рішення. Принцип єдиноначальності полегшує використання ієрархії керувати конфліктної ситуацією, оскільки підлеглий знає, чиїм рішенням він має підпорядковуватися.

У управлінні конфліктної ситуацією корисні такі величезні кошти інтеграції, як управлінська ієрархія, використання служб, здійснюють зв'язок між функціями,межфункциональние групи, цільові групи.

>Общеорганизационние комплексні мети. Їх ефективне здійснення вимагає спільних зусиль двох працівників або як, груп чи відділів. Основна ідея - спрямувати зусилля всіх учасників для досягнення спільної мети.

Структура системи винагород. Винагороди можна використовувати як засіб управління конфліктної ситуацією, надаючи впливом геть поведінка людей, щоб уникнути дисфункційних наслідків.

Люди, які роблять свій внесок у досягненняобщеорганизационних комплексних цілей, допомагають іншим групам організації та намагаються підійти вирішення проблеми комплексно, повинні винагороджувати вдячністю, премією, визнанням чи підвищенням службовими щаблями. Так само важливо, щоб система винагород не заохочувала неконструктивну поведінка осіб, або груп.

Систематичне скоординоване використання системи винагород для заохочення тих, хто сприяє здійсненнюобщеорганизационних цілей, допомагає людям зрозуміти, як він слід зробити в конфліктної ситуації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]