Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Office Word (3).docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
43.14 Кб
Скачать

Зміст

Запровадження

1. Конфліктна ситуація

1.1. Поняття конфліктної ситуації

1.2. Причини появи конфліктним ситуаціям

2. Конфлікт

2.1. Поняття конфлікту

2.2. Типи й види конфліктів

2.3. Причини конфліктів

3. Способи подолання конфліктів, та ліквідації конфліктним ситуаціям

3.1.Конфликтология

3.2. Структурні способи подолання конфліктної ситуації

3.3. Способи подолання міжособистісних конфліктів

Висновки

Список літератури

Запровадження

У сучасному життя конфлікт, на жаль, одна із невід'ємних чинників існування, відповідно частиною нашого життя. Власне, всю історію людства є історією конфліктів, криз, недостатнього розуміння і боротьби.

Конфліктні ситуації супроводжують нас народження. Вони є у нашому ставленні до самих собі на взаєминах із близькими, колегами з роботі. Ми бачимо їх виникнення та розвитку у колективі, де вчимося чи працюємо. Включаючи телевізор, ми маємо інформацію про міжнаціональних конфліктів і їх вирішенні.

Проблема дозволу конфліктним ситуаціям має значення у житті практично кожної людини. Сьогодні тема даної роботи набуває своєї актуальності що й завдяки проекції її лише з міжособистісні стосунки, а й у міжнаціональні.

Мета роботи визначити сутність конфліктної ситуації та виявити найефективніші засоби її подолання.

Завдання роботи:

> позначити поняття конфліктної ситуації;

> вказати її основні особливості;

> виявити відмінність конфліктної ситуації від конфлікту;

> позначити основні особливості конфлікту;

> виявити найбільш дієві способи подолання конфліктним ситуаціям.

1. Конфліктна ситуація

1.1 Поняття конфліктної ситуації

Життєві ситуації, у яких виявляються люди, надзвичайно різноманітні. Обставини житті кожної окремої людини чи цілого соціальної групи може бути швидкоплинними, минущими чи, навпаки, тривалими застійними. Вони можуть характеризуватися певної духовної атмосферою і тих або іншим суб'єктам рівнем матеріальних благ. Вони з територіальним розміщенням суб'єктів, різними соціальними ієрархіями і багатьма іншими чинниками.

Зазвичай конфлікту передують дві групи явищ: об'єктивна життєва ситуація, у якій перебувають протиборчі боку, й існують самі цих сторін - люди, мають певні інтереси і їхні коштовності.

У основі будь-якого конфлікту лежить ситуація, куди входять або протилежні позиції сторін із якомусь питання, або протилежні цілі чи кошти їхні досягнення на даних обставинах, або розбіжність інтересів, бажань, потягу опонентів тощо.

Це правда звана конфліктна ситуація. Вона має включати об'єкти і суб'єкти можливого конфлікту.

Найчастіше дослідники під конфліктної ситуацією розуміють «таке збіг, яке об'єктивно дає підстави для реального протиборства між соціальнимисубъектами»[1].

Щоб конфлікт почав розвиватися, необхідний інцидент, коли жодна зі сторін починає діяти, ущемляючи інтереси інший. Інцидент може виникнути як у ініціативи суб'єктів конфлікту, і незалежно від своїх волі й бажання, внаслідок або об'єктивних обставин, або випадковості.

Те саме і конфліктні ситуації виникатимуть або за ініціативи опонентів, або об'єктивно, незалежно від своїх волі й бажання. З іншого боку, конфліктна ситуація може створюватися свідомо, для досягнення певних цілей у майбутньому, але, можливо породжена хоч і свідомо, а й без певної виховної мети, котрий іноді на шкоду собі. Це ж стосується й інциденту.

У розвитку кожного конфлікту можна фіксувати виникнення нової конфліктної ситуації, її зникнення і припинення інциденту. Будь-яка зміна конфліктної ситуації призведе до припинення цього конфлікту, а, можливо, і до початку нового.

Отже, конфлікт то, можливо функціональним, тобто. корисним членам колективу та молодіжні організації загалом, ідисфункциональним, що знижують продуктивності праці, особисту задоволеність іликвидирующим співробітництво між членами колективу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]