Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВАТ ОлієЖирКомбінат.docx
Скачиваний:
33
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
49.8 Кб
Скачать

Висновки

У даній роботі був здійснений еколого-економічний аналіз діяльності ВАТ «Вінницький олійножировий комбінат», на прикладі якого розглянуто основні екологічні та економічні проблеми галузі, пов’язані із утилізацією чи переробкою відходів та побічних продуктів, а також деякі приклади впровадження ресурсозберігаючих заходів в ході роботи даного олійножирового підприємства.

Підприємство в процесі виробничої діяльності здійснює вплив на навколишнє природне середовище: атмосферне повітря, водні ресурси, утворюються виробничі відходи. Одним із факторів поліпшення умов життя населення і підтримки задовільного стану територій є знешкодження побутових і промислових відходів.

Побічні продукти, що утворюються в процесі виробництва основної продукції, можна раціонально використовувати в різноманітних галузях народного господарства. Внаслідок здійснення викидів, підприємство зазнає деяких економічних збитків від негативного впливу забруднюючих речовин на навколишнє середовище.

Стічні води олійножирового підприємства є висококонцентрованими стоками, які містять органічні речовини як в завислому стані, так і в розчиненому. Для очистки стічних вод від шкідливих забрудників на Вінницькому олійножировому комбінаті використовуються ряд фізико-хімічних методів, а також біологічні методи очистки, а саме анаеробне (метанове) зброджування та аеробно-анаеробна обробка із використанням симбіотенків.

Таким чином ми бачимо, що діяльність підприємств олійножирового виробництва має надзвичайно великий вплив на довкілля і потребує здійснення основних технологічних заходів щодо охорони навколишнього середовища й екологічної безпеки, ресурсозберігаючих заходів, а також контролю з боку держави за дотриманням діючих на Україні нормативно-правових документів.

Список літератури

  1. Кашелюк С.П. Економіка харчової промисловості. – К.: Вища школа, 1994, 334с.

  2. Каретнікова В.С., Кухта В.Г. Економіка та підприємництво олійножирового комплексу України. Навч.посібник. – Харків: НТУ «ДПІ», 2003. – 340 с.

  3. Запольський А.К., Українець А.І. Екологізація харчових виробництв: Підручник. – К.: Вища школа, 2005. – 423 с.

  4. Технічний звіт по проведенню інвентаризації промвикидів забруднюючих речовин в атмосферу та загальний розрахунок розсіювання забруднюючих речовин в атмосферне повітря для ВАТ «Вінницький олійножировий комбінат».

  5. «Тимчасова методика по визначенню викидів в атмосферу від підприємств Держкомнафтопродукту СРСР» (Астрахань, 1987).

  6. Оцінка впливів на навколишнє середовище котельні Вінницького ОЖК на навколишнє середовище після технічного переоснащення.

  7. Мачигін В.С., Щербаков Л.М. Очистка стічних вод підприємств олійножирової промисловості. – Харків: Вища школа, 1999 р.

  8. Дослідно-промисловий регламент комплексного технологічного очищення стічних вод Вінницького олійножирового комбінату. – Київ, 2001 р.

  9. Технологическая инструкция на процесс работы комплекса биологической очистки сточной воды на компактной установке КУ-750 производительностью до 1500 м3/сутки.

16