Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВАТ ОлієЖирКомбінат.docx
Скачиваний:
33
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
49.8 Кб
Скачать

2.3 Аналіз використання та очистки стічних вод на підприємстві

2.3.1 Водоспоживання та джерела утворення стічних вод на території ват «вожк»

Дане підприємство олійножирового виробництва використовуює воду на охолодження, технологічні та санітарні потреби. На тих підприємствах, де не застосовують повторний оборот теплообмінних вод, витрати води становлять до 190 м3 на 1 т олії. У разі застосування рециркуляції, витрати води зменшуються до 20 м3 на 1 т олії.

Підприємство здійснює технічний водозабір з річки Південний Буг, артсвердловини, міськводогону та здійснює скид зворотних вод в малі річки Вінничка та Скакунка. Водокористування здійснюється для виробничих та господарсько-питних потреб. Первинний облік водокористування та водовідведення здійснюється згідно вимог чинного законодавства, перевищення лімітів забору води немає. Для покращення якості стічних вод, що випускаються в водний об'єкт, підприємством введено в експлуатацію гравійний біофільтр, для доочищення стічних вод на очисних спорудах комбінату, встановлені повітродувки на очисних спорудах, проведена заміна трьох градирень для заключення зворотних вод в систему зворотнього водопостачання на одну градирню на гідрогенізаційному заводі. Функціонує оборотна система водопостачання з об'ємом циркуляції води за 2006 рік – 7938,3 тис. м3. Артезіанська свердловина експлуатується без порушень, зона суворого санітарного режиму огороджена і приведена у відповідність нормативним вимогам. Прибережна захисна смуга знаходиться в задовільному санітарному стані. У складі підприємства працює акредитована відомча лабораторія по контролю за якістю стічних вод.

Вихідна вода з р. Південний Буг піддається очищенню за наступною схемою: прямоточна коагуляція на механічних фільтрах, фільтрування на мультимедійних фільтрах, водень-катіонування з “голодною” регенерацією, видалення кислоти в декарбонізаторі, зм’якшення на натрій-катіонових фільтрах. В процесі експлуатації водопідготовчої установки утворюються стоки, що скидаються в загальнозаводську каналізаційну мережу. У складі стоків присутні розчини солей: CaSO4, CaCl2, MgCl2, NaCl та інші солі, що входять до складу вихідної води. Окрім того, утворюються стоки від промивання підшипників і продувна вод котлів.

Стічні води від підприємства включають в себе:

  • технологічні стічні води;

  • дощові стоки;

  • оборотна охолоджуюча вода;

  • побутові стічні води;

  • відпрацьовані розчини;

  • гексан, що використовується для екстракції соєвої олії.

На сьогодні в підземний усереднював на території підприємства поступають жировмісні води із:

  • зливної станції після додаткового відстою в баці;

  • гідрогенізаційного заводу після розкладання в чанах сірчаною кислотою суміші мильно-лужного розчину та заемульгованих жировмісних вод із технічних цехових та технологічних жироловок;

  • миловарного заводу.

Від виробничої діяльності котельні середньодобові стоки води складають 86 м3 із середнім солевмістом 2,7 г/л, які розбавляються в загальнозаводській каналізаційній мережі до припустимої концентрації.

Промислові стоки від елеватору насіння олійних культур відсутні, оскільки у виробництві вода не використовується.

Технологією передбачено використовування охолоджуючої води в системі очищення водню, для охолоджування саломаси в теплообмінниках. Для технологічних потреб олійноекстракційного відділення, вода циркуляційна технічна надходить з оборотного циклу водопостачання. Витрати прямопливної води з міського водопроводу складають 221,4 тис. м3/рік. Витрати оборотної води складають 500 м3/год [4].