Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
вентиляц я.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
934.4 Кб
Скачать

Зміст

Анотація …………………………………………………………………………

Вступ……………………………………………………………………………..

1 Обґрунтування технічних рішень…………………………………………....

2 Тепловий режим приміщень………………………………………………….

2.1 Розрахункові параметри зовнішнього і внутрішнього повітря…………..

2.2 Теплонадходження в приміщення………………………………………….

2.2.1 Теплонадходження через заповнення світлових пройм…………………

2.2.2 Теплонадходження від штучного освітлення…………………………..

2.2.3 Теплонадходження від людей……………………………………………

2.2.4 Теплонадходження від електродвигунів………………………………...

2.2.5 Теплонадходження через перекриття…………………………………...

2.2.6 Теплонадходження від нагрітих поверхонь…………………………….

2.3Тепловтрати приміщенням…………………………………………………

2.3.1 Тепловтрати через зовнішні огородження………………………………

2.3.2 Тепловтрати через вікна…………………………………………………

2.3.3 Тепловтрати через перекриття…………………………………………..

2.4 Тепловий баланс приміщення……………………………………………..

3 Організація та розрахунок повітрообміну…………………………………..

3.1 Місцеві відсмокти від технологічного обладнання………………………

3.1.1 Розрахунок зонтів в термічному відділенні…………………………….

3.1.1.1 Аеродинамічний розрахунок повітропроводів……………………….

3.1.2 Розрахунок бортових відсмоктів………………………………………..

3.1.3 Розрахунок системи аспірації станочного цеху………………………..

3.2 Необхідний повітрообмін приміщень…………………………………….

3.3 Організація повітрообміну…………………………………………………

3.4 Підбір і визначення кількості решіток……………………………………

4 Кондиціонування актової зали………………………………………………

4.1 Розрахунок для теплого періоду…………………………………………

4.2 Розрахунок для холодного періоду………………………………………

5 Акустичний розрахунок……………………………………………………..

Висновок………………………………………………………………………..

Література ………………………………………………………………………

Додатки………………………………………………………………………….

Анотація

В даній курсовій роботі розраховується система вентиляції промислової будівлі, та система кондиціонування та вентиляції актової зали. Для цього необхідно визначити надлишки тепла та інших шкідливих надходжень у приміщення, вибрати і обумовити схему подачі і видалення повітря (загальнообмінна чи місцева), місце розташування приточних витяжних установок і систем. Після цього виконуємо аеродинамічний розрахунок вентиляційних систем, розраховуємо і підбираємо основне обладнання приточних і витяжних установок (вентагрегати, циклон).

Вступ

В умовах сучасного виробництва вентиляція і кондиціонування повітря є однією з головних мір, що забезпечують найкращі умови для високопродуктивної праці, підвищення творчої активності, а також повноцінного відпочинку людей. Велика роль вентиляції і в захисті навколишнього середовища від забруднення.

Задача створення ефективно діючої вентиляції вирішується економічними та прогресивними шляхами: влаштовуються комбіновані системи вентиляції для промислових підприємств з використанням аерації, повітряних душів на робочих місцях і площадках, а також повітряні завіси біля зовнішніх комір і прорізів в огородженнях, використовуються системи кондиціонування повітря, що відповідають самим високим санітарно-гігієнічним та технологічним вимогам. В робочих приміщеннях цілого ряду виробництв вимагається підтримання заданих параметрів повітря на строго визначеному рівні. Це обумовлює необхідність більш ширшого використання на промислових підприємствах вентиляційних систем і систем кондиціонування повітря з автоматичним керуванням та регулюванням, використанням засобів телемеханіки та організації диспетчерських постів.

В умовах сучасного виробництва основною задачею вентиляції є підтримання допустимих параметрів в приміщеннях та забезпечення найкращих умов для роботи на виробництві. При проектуванні вентиляції традиційна перевага надається найбільш простим способам, при яких проектувальники прагнуть зменшити продуктивність систем, приймаючи доцільні конструктивно-планувальні рішення будівлі, впроваджуючи технологічні процеси з мінімумом шкідливих виділень, улаштовуючи укриття місць утворення шкідливих виділень.

1 Обґрунтування технічних рішень

Приміщення цеху має три відділення: термічне, і гальванічне площею 288 м, станочне площею 576 м.

Схему організацій повітрообміну приміщень вибирають згідно СНиП 2-33.75. У термічному відділенні знаходиться 2 печі, розміром 12 м і висотою 1,5 м. Видалення повітря повністю забезпечується місцевою витяжною системою за допомогою витяжних зонтів, оскільки потік шкідливих виділень направлений вверх. Вентиляційне обладнання даної системи знаходиться на даху. Висота приміщення становить 6 м. У гальванічному відділенні знаходиться 3 ванни, розміром 13м, а видалення повітря, як і в термічному відділенні, повністю забезпечується місцевою витяжною системою. В якості місцевих витяжних пристроїв використовуються бортові витяжки, які вловлюють шкідливі виділення з поверхні розчинів гальванічних ванн. Оскільки хімічних процес –кадмування в ціаністих рощинах . Вентиляційна установка розміщена з зовнішньої сторони будівлі збоку. Станочне відділення містить 2 станки №17 і 3 станки №18. Видалення забрудненого повітря відбувається за допомогою місцевих відсосів, і вони, в свою чергу, обєднаються у єдину мережу місцевих вентиляцій. Вентиляційна установка, для обслуговування даної системи розміщена збоку будівлі. Оскільки повітря від місцевих витяжок має високу концентрацію пилу, то для його очищення необхідно застосувати циклони, робота яких буде ефективною для даного забруднення.

Для всіх відділень проектується спільна приточна та витяжна загальнообмінна система вентиляції, що є найбільш раціональним і економічним при даній конструкції будівлі. Для забезпечення нормованих параметрів повітряного середовища встановлюють повітророзподільники, в якості яких застосовують решітки. Подача повітря здійснюється веєрними струминами, які є найбільш ефективними у даному випадку. Для зручності обслуговування і раціональної компоновки вентиляційних установок приточна шафа розміщується в окремому приміщенні. При вибрані схемі повітрообміну приточну шафу доцільно влаштувати навпроти центральної ділянки мережі повітропроводів. Для очищення зовнішнього повітря передбачається встановлення циклон

Для мережі повітропроводів передбачено використання повітропроводів круглого перерізу (металеві), оскільки вони є більш економічними.