Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВАТ ОлієЖирКомбінат.docx
Скачиваний:
33
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
49.8 Кб
Скачать

2.2 Оцінка впливу на навколишнє середовище парового котла е-16- 3,9-360д

З метою зниження негативних наслідків впливу котельні на навколишнє середовище в матеріалах робочого проекту реконструкції передбачений комплекс заходів, у тому числі технологічні, конструкторські та захисні. До основних технологічних заходів щодо охорони навколишнього середовища та екологічної безпеки варто віднести:

  • спалювання лушпиння в паровому котлі;

  • рециркуляцію димових газів (зниження двоокису азоту);

  • використання циклонів (зниження твердих частинок);

  • організацію системи мокрого золовидалення.

Утилізація лушпиння соняшнику на території ОЖК шляхом спалювання всього лушпиння в котлі Е-16-3,9-360Д дозволило повністю вирішити питання його утилізації. Не виникне також проблем і з утилізацією відходів спалювання лушпиння соняшникового – золою лушпиння соняшнику. При роботі парового котла Е-16-3,9-360Д на лушпинні, розрахункова добова витрата палива за даними заводу складає 76,8 т.

Система золовидалення від котла цілком механізована. Зола з-під котла і циклонів системою конвеєрів подається в бункер, звідки вивозиться автотранспортом і використовується у виробництві будматеріалів чи на добрива для ґрунту.

Прийнятими в проекті технічними рішеннями, зокрема, застосуванням рециркуляції димових газів, зменшується кількість викидів окисів азоту. Ефективність очищення димових газів від твердих частинок згідно розрахунків складає 82%. Принципіальна схема парового котла Е-16-3,9-360Д представлена рисунком в додатку В.

Основними факторами, що впливають на мікроклімат – є теплове забруднення, викид в атмосферу вологи, вуглекислого газу і забруднюючих речовин. Однак, функціонування обладнання не призвело до значного шкідливого впливу на мікрокліматичні умови навколишнього середовища.

Дане електроустаткування є малопотужним і істотно негативно не вплине на навколишнє середовище. Частина устаткування має підвищені шумові характеристики. Основними джерелами шуму є димосос, вентилятори, живильні насоси. Проведення розрахунку рівнів шуму є складним, оскільки практично неможливо врахувати накладення звукових хвиль від великої кількості встановлюваного та існуючого устаткування, врахувати рельєф місцевості, гасіння звуку будівельними конструкціями будинків, спорудами та інші фактори. Наявність близько розташованих до котельні промислових корпусів ОЖК, а також передбачені проектні заходи щодо теплоізоляції устаткування і трубопроводів забезпечать значне зниження рівнів шуму. Виміри рівнів шуму в робочій зоні та на границі санітарно-захисної зони проводяться при комплексних випробуваннях котла.

З вищевикладеного видно, що після встановлення парового котла Е-16-3,9-360Д основним елементом навколишнього середовища, на стан якого впливає експлуатація котельні, є атмосферне повітря. Вплив має в основному хімічний.

Згідно Кіотського протоколу при спалюванні біомаси весь вуглекислий газ, що видаляється з котла поглинається рослинами, які в свою чергу є паливом для котла (замкнутий цикл), тому емісія діоксину вуглецю дорівнює нулю [5].

Потенційну небезпеку для техногенного середовища (будівлі, металоконструкції) несе двоокис сірки, що переходить в результаті трансформації в атмосфері в сірчану кислоту, а також аерозоль азотної кислоти, що однак досить швидко руйнується в атмосфері. Встановлення парового котла Е-16-3,9-360Д замість КЕ-10-14-275 не вплинуло на збільшення викидів діоксиду сірки, а отже вплив на навколишнє середовище у порівнянні з минулим станом не погіршився.

Експлуатація котельні з використанням як палива відходів виробництва (соняшникового лушпиння) має важливе для підприємства та міста ресурсозберігаюче і природоохоронне значення, тому що лушпиння спалюється на спеціально розробленому для цього устаткуванні, знижується частка природного газу в балансі палива відповідно збільшуючи її для теплозабезпечення прилеглого житлового масиву.

Лушпиння не вивозиться на смітники, що зменшило кількість неорганізованих несанкціонованих сміттєзвалищ, рівень навантаження на діючі сміттєзвалища й полігони твердих побутових відходів, а також рівень їхнього негативного впливу на стан навколишнього середовища.

Паровий котел Е-16-3,9-360Д призначений не лише для утилізації лушпиння, але й для забезпечення олійножирового комбінату парою на технологічні потреби. Даний проект розроблено як перший етап передпроектних міркувань із забезпечення комбінату власним джерелом електропостачання (ТЕЦ).

Спалювання лушпиння соняшнику в топках парових котлів дозволить виробляти пар на технологічні потреби олійно-жирового комбінату та зекономити значну кількість природного газу та котельного мазуту.