Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВАТ ОлієЖирКомбінат.docx
Скачиваний:
33
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
49.8 Кб
Скачать
  1. Загальна характеристика пат «вінницький олійножировий комбінат»

    1. Характеристика підприємства ПАТ «ВОЖК»

ПАТ «Вінницький оліє жир комбінат» на сьогодні входить у промислову групу «Віойл» («Vioil»). Компанія є одним з найбільших українських виробників кондитерських жирів і лідером з погляду широти асортименту.

ПАТ «Вінницький оліє жир комбінат» є універсальним комбінатом, який переробляє олійні культури (ріпак, соняшник, сою) та здійснює переробку власної олії.

У склад комбінату входить:

  • елеватор насіння місткістю 24 тис. тонн насіння олійних культур;

  • олійно-екстракційний завод потужністю 1000 т/добу, який виробляє нерафіновану олію, шрот;

  • гідрогенізаційний завод, у складі якого: ділянка гідратації та рафінації олії; дільниця гідрогенізації олії; дільниця дезодорації олії та жирів;

  • виробництво фасованої продукції;

  • виробництво маргарину;

  • допоміжні підрозділи.

Підприємство розташоване на загальній площі 215тис. м2 .

ПАТ «Вінницький оліє жир комбінат» виробляє понад 70 найменувань продукції, близько 60 % - виробляється за торговельною маркою «Віолія».

До складу асортименту входять:

  • олія (соняшникова, ріпакова, соєва) нерафіновані та рафіновані дезодоровані, шрот;

  • шортенінги, жири для кондитерської, хлібопекарської промисловості та кулінарії, замінники молочного жиру, сало-маси, нерафіновані та рафіновані дезодоровані;

  • маргарини.

Пріоритетом діяльності ПАТ «Вінницький оліє жир комбінат» є випуск конкурентоспроможної продукції, яка відповідає сучасним вимогам якості та безпеки.

Велика увага приділяється впливу комбінату на НС, контролю над якістю і кількістю стічної води, зменшення відходів. Працює система біоочистки промислових вод комбінату.

Введено у експлуатацію гравійний фільтр для доочищення стічних вод на очисних спорудах комбінату.

ПАТ «Вінницький оліє жир комбінат» все впевненіше входить на міжнародний ринок. З впровадженням інтегрованої системи управління якістю ІСУ, яка відповідає вимогам ДСТУ ІSO 9001:2009 та ДСТУ ІSO 22000:2007 на комбінаті зросла ефективність управління якістю та безпечністю завдяки повному опису і стандартизації робочих процедур, детальному документуванню відповідальності та обов’язків працівників, поліпшенню взаємодії між керівниками і виконавцями, удосконалення інформаційними потокам, статистичними розрахункам, моніторингу процесів виробництва а інших методів оптимізації діяльності. Проводиться активне навчання персоналу підприємства, для суттєвої економічної вигоди за рахунок ощадливішого споживання всіх ресурсів, зменшення шкідливого впливу на НС.

З метою використання енергозберігальних технологій на комбінаті дія котельня для спалювання відходу виробництва – лушпиння соняшнику, яке утворюється на олійно-екстракційному заводі при переробці насіння соняшнику.

Отримана пара використовується у технологічних процесах на виробництвах комбінату та для опалення.

Для забезпечення необхідної ефективності уловлення твердих частинок при викидах на котельні спалювання лушпиння, комбінат витратив 4,0 млн. грн. та встановив електрофільтр «Електрофільтр ЕГУ1-15-12-8W2-400».

Метою підприємства при застосуванні концепції сталого розвитку є підвищення конкурентоздатності продукції шляхом раціонального використання матеріальних, енергетичних ресурсів та води у виробничих процесах і зменшення кількості відходів та викидів, а також негативного впливу підприємства на природне середовище.

На підприємстві ВАТ «Вінницький олійножировий комбінат» наявний дозвіл на викид забруднюючих речовин в атмосферне повітря №50000106 від 1.07.2005р. На підприємстві функціонує котельня Е-16-3,9-360Д для утилізації лушпиння соняшника, робочий проект будівництва котельні пройшов державну екологічну експертизу, висновок експертизи №1332 від 13.06.2005р.

Підприємство поставлено на державний облік за № 500024 від 18.11.2003р. Первинний облік шкідливого впливу забруднюючих речовин на атмосферне повітря організовано згідно вимог органів держстатистики. Підприємством здійснюється контроль за кількісним та якісним складом забруднюючих речовин, що викидаються в атмосферне повітря, проводяться інструментально-лабораторні вимірювання параметрів викидів забруднюючих речовин. Наявне пилогазоочисне устаткування, паспорти зареєстровані в держуправлінні екоресурсів у Вінницькій області, контроль ефективності роботи ПГОУ здійснюється. Проведена реконструкція технологічного обладнання на олієекстракційному заводі, що дозволило скоротити використання, в т.ч. викиди бензину в технологічному циклі.

На підприємстві наявний дозвіл на спеціальне водокористування №1700 від 28.01.2003р., термін дії до 31.12.2008р. Підприємство здійснює технічний водозабір з річки Південний Буг, артсвердловини, міськводогону та здійснює скид зворотних вод в малі річки Вінничка та Скакунка. Водокористування здійснюється для виробничих та господарсько-питних потреб. Первинний облік водокористування та водовідведення здійснюється згідно вимог чинного законодавства, перевищення лімітів забору води немає. Для покращення якості стічних вод, що випускаються в водний об'єкт, підприємством введено в експлуатацію гравійний біофільтр, для доочищення стічних вод на очисних спорудах комбінату, встановлені повітродувки на очисних спорудах, проведена заміна трьох градирень для заключення зворотних вод в систему зворотнього водопостачання на одну градирню на гідрогенізаційному заводі. Функціонує оборотна система водопостачання з об'ємом циркуляції води за 2006 рік – 7938,3тис. м3. Артезіанська свердловина експлуатується без порушень, зона суворого санітарного режиму огороджена і приведена у відповідність нормативним вимогам. Прибережна захисна смуга знаходиться в задовільному санітарному стані. У складі підприємства працює акредитована відомча лабораторія по контролю за якістю стічних вод.

В автотранспортному цеху експлуатуються автомобілі з карбюраторними та дизельними двигунами. Контроль токсичності та димності відповідає вимогам ГОСТів, здійснюється газоаналізаторами, повіреними в органах Держстандарту.

    1. Вплив шкідливих речовин на навколишнє середовище та характеристика їх джерел впливу

В результаті роботи підприємства в атмосферу викидаються: бензин, акролеїн, пил насіння соняшника, пил насіння сої, пил зерновий, пил шроту соняшника, пил шроту ріпаку, пил шроту сої, аміак, насичені вуглеводні, зола сланцева, завислі речовини, вуглецю оксид, ангідрид сірчистий, азоту діоксид, заліза оксид, марганець та його сполуки, водень фтористий, хром, кремнію діоксид, пил деревини, кислота сірчана, етанол, толуол, діетиловий ефір.

Викиди забруднюючих речовин на підприємстві здійснюються через димові труби, вихлопи циклонів, вентиляційні труби, вихлопи вентиляторів, дихальні патрубки. Частково викиди на підприємстві носять неорганізований характер.

Найбільші викиди ЗР в атмосферу – від котельні та олійно-екстракційного заводу: вуглецю оксид, азоту діоксид, завислі речовини, бензин.

У результаті очищення насіння сої на сепараторі утворюються відходи, які складаються в основному з органічних домішок, соєвої оболонки та карантинних бур'янів. Після обробки в кормозапарниках вони використовуються для годівлі жуйних тварин.

У процесі гідрування рафінованих масел і жирів утворюються наступні відходи:

  • відпрацьований каталізатор;

  • жирові речовини, уловлювані в системі очищення циркуляційного водню;

  • відпрацьована фільтрувальна тканина.

Технологією передбачено використовування охолоджуючої води в системі очищення водню, для охолоджування саломаси в теплообмінниках.

При переробленні насіння соняшнику, сої та ріпака утворюються слідуючі відходи:

  1. відходи при очищенні насіння соняшнику;

  2. лушпиння соняшнику;

  3. відходи тканин рослинного походження (фільтр, полотно);

  4. фуз світлої олії;

  5. залишки первинного очищення олії.

У результаті очищення насіння соняшнику на сепараторах утворюється декілька видів відходів:

  1. сміття з підситка;

  2. крупне органічне сміття (схід);

  3. мілке сміття (підсів);

  4. аспіраційні відходи з осадових камер;

  5. пил з циклонів.

У результаті очищення насіння сої на сепараторі утворюються відходи, які складаються в основному з органічних домішок, соєвої оболонки та карантинних бур'янів. Після обробки в кормозапарниках вони використовуються для годівлі жуйних тварин.

При очищені насіння ріпака на сепараторах з насіннєвої маси виділяються слідуючі відходи:

  1. крупне сміття - схід з 4,5 мм сита;

  2. мілке сміття - прохід через 1 мм сито;

  3. аспіраційні відходи;

  4. пил з циклонів.

Відходи після очищення насіння ріпака на сепараторах підлягають утилізації[4].

На олійноекстракційних заводах забруднення атмосферного повітря відбувається на таких основних технологічних процесах:

  1. очищення насіння, відвіювання лушпиння від ядра, та пневмотранс-портування шроту супроводжується виділенням пилу;

  2. екстракція матеріалу, який екстрагується, супроводжується виділенням розчинника.

На усі пилогазоочисні установки олійноекстракційного виробництва заведені паспорти, куди заносяться результати перевірок, які проводяться спеціалізованими організаціями з метою контролю степеня очищення викидів у атмосферу [3].

Технологічне джерело шкідливих викидів в атмосферу являє собою викид газоповітряної суміші в атмосферу після вакуум-насоса установки масляної абсорбції. Кількість повітря, яке викидається до 830 м3/год з температурою не більше 40°С.

Концентрація пари розчинника у газоповітряній суміші у трубі при виході в атмосферу складає не більше 30 г/м3.

Гранично допустимі концентрації, згідно переліку ГОСТ 12.1.005, складають у приміщенні робочої зони ГДКрз – 100 мг/м3, максимально-разова при викидах у повітря населених пунктів ГДКмр – 5 мг/м3, а середньодобова - 1,5 мг/м3.

Вентиляційні викиди - це джерело являє собою викид в атмосферу повітря з парою розчинника після вентиляційного устаткування потужністю 90000 м3/год з кімнатною температурою.

Концентрація пари розчинника в пароповітряній суміші повинна забезпечувати ГДКрз (100 мг/м3).

Технологічні викиди являють собою два джерела.

Перше з них – дві труби від циклонів пневмотранспорту на висоту 33м. Запилене повітря пневмотранспорту шроту очищається за допомогою установок батарейних циклонів 2Х4УЦ550 (з коефіцієнтом очищення - 98%). Потужність устаткування 8250 м /год з температурою не більше 35 °С. Повітря містить в собі пару розчинника та шротовий пил.

Друге – 19 труб від аспіраційних систем, для попередження виділення пилу від обладнання.

Повітря аспіраційних систем перед викидом в атмосферу очищається в циклонах 4БЦШ, ефективність очищення повітря в циклонах не менше 95%.

Гранично-допустима концентрація для пилу шроту згідно з ГОСТ 12.01.05 "Общие санитарно-гигиенические требования к воздуху рабочей зоны" складає: робоча зона (ГДКрз) – 4 мг/м3.

Максимально-разова концентрація для пилу шроту при викидах в атмосферу населених пунктів згідно СН 245-71 (ГДКмр) – 0,5 мг/м3, а середньодобова – 1.5 мг/м3.

Контроль за концентрацією повітря з домішками пари розчинника та шротового пилу, яке викидається в атмосферу, повинен здійснюватись періодично, але не рідше двох разів на рік, у відповідності з графіком, який затверджений заступником голови правління з технічних питань підприємства.

Для технологічних потреб олійноекстракційного відділення, вода циркуляційна технічна надходить з оборотного циклу водопостачання. Витрати прямопливної води з міського водопроводу складають 221,4 тис. м3/рік. Витрати оборотної води складають 500 м3/год.

Стічні води утворюються при мокрому шротоуловлюванні та при конденсації та рекуперації пари розчинника, в конденсаторах, від вакуум-насосів.

Стічні води після обробки в шламовипарниках та з водовідділювачів надходять у бензоуловлювачі. Після бензоуловлювачів стічні води надходять у каналізаційну систему.

Кислоти, горючі суміші, токсичні та розчинені газоподібні речовини, здатні утворювати в мережах та спорудах токсичні гази, речовини для яких не встановлено ГДК для водойм, концентровані маточні та кубові розчини, будівельне, промислове, господарсько-побутове сміття, грунт, абразивні речовини, радіоактивні речовини, епідеміологічно небезпечні бактеріальні та вірусні забруднення у стічних водах не допускаються.

Показники стічної води задовільняють «Правилам приймання стічних вод підприємств у комунальні та відомчі системи каналізації населених пунктів України»[4].