Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Геодезия 2.docч.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
149.5 Кб
Скачать

6.Розв’язок задач за допомогою горизонталей

6.1 Вивчення основних форм рельєфу

Рельєф місцевості як сукупність нерівностей земної поверхні на топографічних картах зображують горизонталями, тобто лініями, що сполучають точки з однаковими висотами.

Висота точки – це відстань на прямовисній лінії від даної точки до рівневої поверхні, за яку прийнята поверхня середнього рівня Балтійського моря.

Різницю висот двох точок називають перевищенням.

Висота перерізу рельєфу – це відстань по висоті між січними площинами або однієї горизонталі від другої.

Основні форми рельєфу – гора, горб, хребет, сопка, котловина, лощовина, сідловина, долина, вимоїна, обрив. Характерними точками рельєфу є вершина гори або горба, дно котловини і низька точка сідловини. Напрям схилу показують скат-штрихами. Підписи на горизонталях вказують на їх висоту, а основа цифр у бік зниження місцевості (рис. 7).

При описанні форми рельєфу потрібно вказувати, де розміщена ділянка (на вододілі, схилах, в долині, у поймі, тощо), його структуру, максимальні і мінімальні висоти та їх амплітуду, форму й експозицію, найбільш значних схилів, коливання їх крутості.

При описуванні річок потрібно позначати напрям та швидкість їх течії, ширину й глибину русла, узріз, уклон ріки, наявність островів, порогів, рукавів і водоспадів, старорічину, характер донних грунтів, судоходність та водомірні пости. При наявності озер вказується їх конфігурація, характер берегів, зв’язок з рельєфом та річковою мережею, глибина й площа. Описуючи болота необхідно відмітити їх звязок з рельєфом, площу, глибину, можливість проходження по них, рослиність.

6.2 Обчислення позначки точки

Потрібно обчислити позначку точки на карті з відомими координатами. Точка може розміщуватись на горизонталі між горизонталями з різними або однаковими позначками, в середині замкнутої горизонталі.

Якщо точка А знаходиться на горизонталі, позначка точки НА дорівнює позначці горизонталі, тобто НА = 150м

Якщо точка В знаходиться між горизонталями, то її позначка НА= Н1 + h.

де h – перевищення точки над горизонталлю; h = (Н2 - Н1)*m/n;

де Н1, Н2 – позначки суміжних горизонталей, обчислені на карті по підписаним горизонталям, залежно від висоти перерізу рельєфу місцевості та напрямів скат-штрихів, м; n, m – відстань відповідно від точки до горизонталі і між суміжними горизонталями, мм.

В нашому випадку точка знаходиться між горизонталями, тоді:

Перевищення точки В: h =2.5*2/5 = 1м.

а її позначка: Нв= 150 – 1 = 149м.

Позначка точки С, що знаходиться в середині замкнутої горизонталі Нс або між горизонталями з однаковими позначками:

Нс= Н1  0.5*hn,

де hn – висота перерізу між горизонталями, яка додається, якщо точка знаходиться на вершині горба, і віднімається, якщо точка розміщена на дні котловини.

Позначка шуканої точки: 149м.

6.3 Обчислення крутизни схилу

Крутизна схилу характеризується двома показниками – нахилом i і кутом нахилу , які обчислюють за допомогою формули:

i = tg = hn/d,

де d – закладання, тобто відстань між суміжними горизонталями в плані.

Найбільша крутизна схилу imax = hn/ dmin

найменша крутизна схилу imin = hn/ dmax

де dmin , dmax – закладання між суміжними горизонталями при однаковій висоті перерізу hn відповідно найменше і найбільше.

Крутизну схилу обчислюють графічно за допомогою масштабу закладання, який розміщений за рамкою топографічної карти (рис. 9а).

Потрібно обчислити крутизну схилу, найбільший і найменший нахил (рис.9б).

Циркулем-вимірником вимірюють відстань між суміжними горизонталями на карті. Розхилом циркуля-вимірника переміщують вздовж основи масштабу закладання доти, поки верхня точка не досягне прямої. По шкалі закладання відліковують крутизну схилу, яка в прикладі дорівнює = 2о .

При графоаналітичному способі обчислення крутизни схилу за допомогою циркуля-вимірника і масштабної лінійки вимірюють найбільше і найменше закладення.

За формулами обчислюють крутизну схилу:

найбільшу imax = hn/ dmin = 2.5/25 = 0.1

найменшу imin = hn/ dmax = 2.5/210 = 0.01