Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вступ до фаху.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
478.21 Кб
Скачать

Комплексні характеристики ефективності технічної експлуатації автомобілів

У процесі використання автомобіль з певною ймовірністю може перебувати в декількох станах (табл. 3.8).

Таблиця 3.8 - Ймовірності різних станів автомобіля

Стан автомобіля

Термін перебування в стані, дн.

Коефіцієнт стану

1. Працездатний, працює (в експлуатації)

Де

Випуску автомобілів на лінію ав= Дец

2. Працездатний, але про­стоює в очікувані роботи (неробочі дні, немає водія)

Дп

Простою автомобілів у справному стані

ап= Дп/ Дц

3. Непрацездатний (ре­монт, ТО, очікування ремонту)

Др

Перебування автомобі­лів в ремонті чи ТО

ар= Дрц

Всі стани автомобіля за повний цикл його експлуата­ції

Дцепр

ав + ап + ар = 1

Маючи дані за станом автомобільного парку підприємства за якийсь період, можна визначити на практиці ефективність експлуатації машин за наступними показниками:

1) коефіцієнту випуску αВ, який представляє собою відношення числа днів перебування автомобіля в експлуатації до календарного числа днів за цей період, або частку календарного часу, протягом якого автомобіль здійснював транспортну роботу.

Для кожного автомобіля цей показник визначається виразом

При визначенні коефіцієнта випуску αВ для всього парку автомобілів використовуються відповідні автомобіле-дні:

2) коефіцієнту технічної готовності αТ, що визначає частку календарного часу, протягом якого автомобіль (або парк автомобілів) знаходиться в працездатному стані і може здійснювати транспортну роботу. Він виражається через відношення числа днів ДЕ або автомобілі-днів АДЕ експлуатації автомобілів до суми числа днів експлуатації і днів простою Др на ТО і ремонту:

(*)

Коефіцієнт технічної готовності є одним з показників, які характеризують працездатність автомобіля і парків.

Розглянемо співвідношення

Звідки

Таким чином, коефіцієнт випуску автомобілів на лінію безпосередньо залежить від коефіцієнта їх технічної готовності і коефіцієнта простою машини.

На транспорті загального користування фактично склалося відношення αВТ рівне для вантажних перевезень 0,75-0,78, для пасажирських 0,91-0,95.

Слід розглянути зв'язок коефіцієнта технічної готовності з показниками надійності і організацією технічного обслуговування і ремонту. Якщо чисельник і знаменник у формулі (*) розділити на ДЕ, то отримаємо

чи застосовано до всього експлуатаційного циклу

де Др.ц - число днів простою автомобіля в ремонті за цикл його експлуатації; Де.ц - число днів експлуатації автомобіля за цикл. Таким чином, коефіцієнт технічної готовності парку машин істотно залежить від ефективності робіт з їх ТО і ремонту. Зниження тривалості простою машин в ТО і ремонті сприяє збільшення коефіцієнта технічної готовності автомобільного парку, що є однією з найважливіших завдань інженерно-технічної служб АТП.

Слід звернути увагу, що основна частка простоїв машин (До 85-95%) припадає на їх поточний ремонт, тому скорочення цих простоїв є головним резервом збільшення коефіцієнта випуску автомобілів на лінію (αВ) і коефіцієнта технічної готовності парку машин (αТ).