Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Марка 11 (1-11).doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
54.78 Кб
Скачать

Знак поблажливості

Христос - Учитель приниження, Який понизив себе, ставши слухняним аж до смерти, смерти ж - хресної (Фил. 2:8). Однак Він не втрачає Своєї божественності, коли дає нам приклад приниження ... Хіба великим ділом було для Царя століть стати Царем людей? Адже не для того Ісус був царем Ізраїлю, щоб обкласти їх даниною або військо їх спорядити зброєю і видимим способом винищити їх ворогів. А був Він таким Царем Ізраїлю, Який править умами, вчить входженню у вічність, веде в Небесне Царство тих, хто вірить, надіється і любить. Для Сина Божого, рівного з Отцем, для Слова, через Яке все почало бути (Пор. Іван 1:3), стати Царем Ізраїлю - не здобуття честі, а поблажливість. Це - знак виявленої жалості, а не примноженої влади. (Августин Гіппонський «Трактат на Євангеліє від Івана»)

«А многота стелила свою одіж на дорозі» (11:8а)

Як вшанувати Господа?

Замість одягу - серця наші простелімо перед Ним! (Поp. Пс. 61:9) (Методій Патарський «Слово про пальмові гілки»)

«Інші зрізали віття з дерев і стелили на дорозі» (11:8б)

Провісники Месії

З плодоносних дерев, якими усаджена Оливна гора, зрізали гілки і стелили їх на дорозі - щоб криве випрямити (Пор. Іс. 40:3, 42:16; Мат. 3:3; Map. 1:3; Лук. 3:4), нерівне вирівняти, щоб переможець бісів і гріхів Христос міг прямішим і надійнішим шляхом увійти в серця віруючих ... Коли ж все це зробили, то й голосами своїми сповістили свідчення. Йдучи поперед Нього і прямуючи за Ним, не лагідно і не стиха, а на весь голос кричали: Осанна Синові Давида! Благословен Хто йде в ім'я Господнє! (Мат. 21:9; ср. Лук. 19:38; Іван 12:13) (Ієронім Стридонський «Коментарі на Євангеліє від Матея»)

«Осанна!» (11:9)

Месіанський Псалом

Для того, щоб ви знали, що псалом цей написаний про Господа, в Євангелії говориться, що, коли Спаситель входить до Єрусалиму, юнаки, тримаючи пальмові гілки, вигукують: Осанна на висоті! Благословен Хто йде в ім'я Господнє, осанна на висоті! Ці вірші взяті з Псалма 117 (Пс. 117:26). «Осанна!» В перекладі з єврейської означає «Господи, спаси мене!». (Ієронім Стридонський «На Пасхальну Неділю»)

Вислів почуттів

«Осанна!», як кажуть ті, що знають єврейську мову, це голос моління, який виражає більше почуття, ніж означає що-небудь. І в латинській мові теж існують подібні слова, котрі називаються вигуками. Так в смутку ми говоримо: «На жаль!», в радості говоримо: «О!», коли дивуємося: «О, як чудово!» Тут «О» означає не що інше, як почуття нашого подиву. (Августин Гіппонський «Трактат на Євангеліє від Івана»)