Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Марка 11 (1-11).doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
54.78 Кб
Скачать

1. Вхід у перший день (11:1-11)

Огляд: Ісус в'їжджає в Єрусалим на осляті! (Оріген, Юстин Мученик, Єфрем Сирін); жителі вітають Його «Осанною», а учні починають розуміти, що виконуються месіанські пророцтва (Августин Гіппонський, Ієронім Стридонський). Ісус є лагідним і праведним Царем дочки Сіону - Церкви (Беда Високоповажний).

«Ідіть у село» (11:2а)

Краса земна і небесна

Думаю, що не даремно те місце, де перебували прив'язані ослиця і осля, було селом, і до того ж безіменним, бо вся земля є селом в порівнянні з красою небес. (Оріген «Коментарі на Євангеліє від Івана»)

«Знайдете прив'язане осля» (11:2б)

Чому саме осля?

Бо було прямо передбачено, що Він сяде на осля і ввійде в Єрусалим (Пор. Зах. 9:9). (Юстин Мученик «Апологія»)

Лагідний Цар Ізраїлю

Скажіть дочці Сіону: Ось цар твій іде до тебе, справедливий і переможний, смиренний і верхи на ослі їде, на осляті, на молоденькій ослиці. (Зах. 9:9; пор. Іс. 62:11; Мат. 21:5). Дочка Сіону є Церквою віруючих, що простягається до небесного Єрусалиму - матері всіх нас, котрих було чимало серед народу Ізраїлю (Пор. Іван 11:45, де мова йде про юдеїв, що повірили в Ісуса). Їх Цар був лагідним, бо Бог хотів не царство земне дати сильному, а Царство Небесне дати лагідному. (Беда Високоповажний «Гомілії на Євангелія»)

«На якого ніхто з людей ще не сідав» (11:2в)

Символ впертості

На якого ніхто з людей ще не сідав, мені здається, натякає на те, що до пришестя Ісуса вони ніколи ще не підпорядковували самих себе Слову. (Оріген «Коментарі на Євангеліє від Івана»)

Супутники Месії

Відв'яжіть, - каже, - молодого осла і приведіть до Мене (Пор. Мат. 21:2). Почав в яслах, а закінчив на молодому ослі: У Вифлеємі були ясла, а в Єрусалимі молодий осел. (Єфрем Сирін «Тлумачення на Діатессарон Татіана»)

«Відв'язавши його, приведіть» (11:2г)

Звільнення від законницьких пут

Дехто прив'язану ослицю витлумачив як увіруваних з обрізаних, які були звільнені від численних пут вірними духовними учнями Слова (Пор. Діян. 10:45). (Оріген «Коментарі на Євангеліє від Івана»)

«І знайшли осля, прив'язане коло дверей, знадвору» (11:4)

Ще одне пророцтво

Слова: Він прив'язує до виноградної лози осля своє і миє у вині одежу свою (Бут. 49:11), в символічному вигляді розкривали те, що трапиться з Христом і що Йому належить вчинити. Бо якийсь молодий осел стояв перед входом в село, прив'язаний до виноградної лози, і ось його Він наказав тоді своїм друзям привести до Нього, і коли того привели, то сів на нього і в'їхав в Єрусалим, де було найбільше святилище юдеїв, яке ви потім зруйнували (мається на увазі зруйнування Єрусалима римською армією в 70 р. н.е. Апологія Юстина була адресована римському імператору Антонію Пію (138-161 р. н.е.)). Після цього Він був розп'ятий, щоб здійснилася решта пророцтва, бо слова миє у вині одежу свою сповіщали страждання, яке Йому належало перетерпіти для того, щоб очистити кров'ю тих, хто в Нього вірує (Пор. Євр. 9:14-28). (Юстин Мученик «Апологія»)

Народження апостольської звістки

Не збагнули того спершу його учні, але коли Ісус прославився - тобто коли Ісус засвідчив силу Свого воскресіння, - згадали вони, що то було написано про нього й що то з ним таке вчинено (Іван 12:16.). ... Коли вони роздумували над Писанням про те, що було перед стражданнями Господніми, і про те, що відбувалося під час них, то виявили, що Він, відповідно до слів пророків, сидів на спині ослиці. (Августин Гіппонський «Трактат на Євангеліє від Івана»)

«Привели осля до Ісуса ... Ісус сів на нього» (11:7)