Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidmish_int_vl.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
148.48 Кб
Скачать

2. Порівняємо законодавство, яке стосується патентного права України, Мексики та Лівану та звернемо увагу на основні показники, що захищають.

Україна

Мексика

Ліван

З А К О Н У К Р А Ї Н И

Про охорону прав на промислові зразки

Розділ VII

ЗАХИСТ ПРАВ

у з застосуванням цього Закону.

Суди відповідно до їх компетенції розв’язують, зокрема, спори про:

авторство на промисловий зразок; встановлення факту використання промислового зразка; встановлення власника патенту; порушення прав власника патенту; право попереднього користування; компенсації.

Згідно закону « Про промислову власність та патентування»

Глава IV

Промислові зразки

Стаття 31 -. Захист,який надається на промисловий зразок не повинен включати в себе елементи і функції, які були продиктовані виключно технічними міркуваннями або виконуючи технічні функції, і не включають довільні , або ті елементи або характеристики,що були точним відтворенням.

Стаття 68 -. Особа, що має ліцензію зареєстровану в Інституті, якщо не вказано іншого, має право звернутися до суду для захисту патентних прав, якщо б він був фактичним власником, а на його права зазіхають інші особи.

Згідно закону № 240/2000, «Про патенти»

Стаття 21

Глава II

3. Якщо предметом патенту є певний промисловим метод, то до прав захисту повинні включати продукцію, вироблену з використанням даного методу.

4. Охороною інтелектуальної власності займається Управління із захисту власності

Для того, щоб захистити патентні права українського винахідництва в іншій державі, наприклад у Франції, необхідно цей же винахід запатентувати ще раз, але тепер уже у Франції. Без французького патента винахід українського винахідника, який буде використовуватися у Франції з дозволу чи без дозволу винахідника, правового захисту у Франції не матиме.

Суб'єктами права на захист є автори запатентованих винаходів, корисних моделей чи промислових зразків, правовласники та їхні правонаступники. В патентному законодавстві України головна увага приділяється захисту прав патентовласник, оскільки саме вони є центральною фігурою у патентних правовідносинах. Водночас забезпечується захист особистих немайнових прав творців винаходів, корисних моделей і промислових зразків, а також їхніх майнових інтересів у взаєминах з патентовласник іншими користувачами.

Захист прав ліцензіатів забезпечується власниками патентів — ліцензіарами або, якщо це передбачено ліцензійними договорами, здійснюється ними самостійно. У разі смерті авторів чи патентоволодільців патентні права, що їм належали, і відповідно права на захист цих прав, переходять до спадкоємців або правонаступників.

Захист патентних прав, власниками яких є кілька осіб (автори, патентовласник,, спадкоємців, здійснюється всіма ними спільно або кожним окремо. При цьому потерпілі можуть діяти самостійно та вдаватися до послуг довіреної особи, зокрема патентних повірених.

Захист прав і законних інтересів авторів, патентовласник та інших осіб, що є власниками прав на запатентовані винаходи, корисні моделі чи промислові зразки, здійснюється застосуванням передбачених законом форм, засобів і способів захисту прав, переважно в юрисдикційній формі. Неюрисдикційна форма, тобто вчинення потерпілим заходів самозахисту порушених прав, трапляється зрідка і здебільшого зводиться до відмови від вчинення дій, що суперечать укладеному ліцензійному договору.

Юрисдикційна форма захисту патентних прав, у свою чергу, передбачає судовий та адміністративний порядок їх захисту. Домінуючим є судовий порядок, оскільки адміністративний захист патентних прав здійснюється лише у випадках, прямо вказаних у законі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]