Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidmish_int_vl.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
148.48 Кб
Скачать

3. Порівняємо Закон «Про авторське право» України, Мексики та Лівану та звернемо увагу на основні показники, такі як кримінальне і адміністративне покарання.

Україна

Мексика

Ліван

Адміністративна відповідальність за порушення авторських прав передбачена ст. 51-2 Кодексу про адміністративні правопорушення, відповідно до якої за незаконне використання об’єкта права інтелектуальної власності, в тому числі і авторського права, передбачена наступна відповідальність:

штраф від 10 до 200 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (від 170 до 3400 грн.) з конфіскацією незаконно виготовленої продукції і обладнання і матеріалів, які призначенні для її виготовлення.

Кримінальна відповідальність за порушення авторських прав

Окрім і адміністративної, в деяких випадках, законом передбачена і кримінальна відповідальність.Так, відповідно до ст. 176 Кримінального кодексу України незаконне умисне відтворення,розповсюдження творів науки,літератури і мистецтва, комп'ютерних програм і баз даних, що спричинило майнову шкоду в розмірі 4000 грн. Таке порушення карається штрафом від 3400 грн. до 51 000 грн. або виправними роботами до 2 років, або позбавленням волі до 6 років з конфіскацією та знищенням всіх примірників творів, матеріальних носіїв комп'ютерних програм, баз даних.

ЗАКОН ПРО АВТОРСЬКЕ ПРАВО Новий Закон опублікований в Офіційному журналі Федерації на 24 грудня 1996 Остання реформа опубліковані ФО 27/01/2012

Глава 1. Порушення авторських прав

Стаття 230 -. Порушення авторських прав буде покарано відповідно до Закону про адміністративну процедуру штрафу

.Від 5000 до 15000 мінімальних розмірів заробітної плати.

II. Від однієї тисячі до п'яти тисяч днів мінімального розміру оплати праці.

Додатковий штраф у розмірі до п'ятисот мінімальних розмірів заробітної плати щодня, з дня оприлюднення порушення.

ЗАКОН ПРО АВТОРСЬКЕ ПРАВО Закон про охорону літературних і художніх прав( авторських прав) (№ 75 від 3 квітня 1999 р.)

Глава XI

Тимчасові заходи, збитки та штрафи

3. Будь-яка людина, який порушує авторські права або суміжних прав зобов'язаний виплачувати справедливу компенсацію правовласнику за матеріальний або моральний збиток.

Незалежно від того, робота потрапила в суспільному надбанні чи ні, підлягає тюремного ув'язнення на термін варіюється від одного місяця до трьох років та / або штраф коливається від 5 до 50 мільйонів ліванських фунтів, кожен, хто:

- обманним шляхом ставить або доручає іншій людині поставити під вигаданим ім'ям на літературного чи художнього твору;

- обманним шляхом імітує підписання або логотип автора з наміром ввести в оману покупця;

- свідомо імітує літературного чи художнього твору;

- свідомо продає, володіє, пропонує для продажу або робить доступним року імітував золото плагіатом робіт.

Санкції, подвоюються в разі повторення злочину.

86. Будь-яка особа, свідомо і з наміром одержати прибуток, або порушує спроби порушувати авторські права або суміжних прав, передбачених цим Законом, підлягає тюремного ув'язнення на термін варіюється від одного місяця до трьох років та / або штрафом варіюється від 5 до 50 мільйонів ліванських фунтів.Санкції, подвоюються в разі повторення злочину.

Згідно ліванського законодавства, тимчасовий суддя або голова суду першої інстанції або компетентного прокурора, які мають право накладати штрафи примусового виконання рішень та коригувати тимчасово матеріали, які є свідченням нападу на авторського права чи суміжні прав вживають певні заходи, а саме зобов'язати виплачувати справедливу компенсацію правовласнику за матеріальний або моральний збиток зате,що обманним шляхом ставить або доручає іншій людині поставити під вигаданим ім'ям на літературного чи художнього твору; обманним шляхом імітує підписання або логотип автора з наміром ввести в оману покупця; свідомо імітує літературного чи художнього твору; свідомо продає, володіє, пропонує для продажу або робить доступним року імітував золото плагіатом робіт.

Оплата відбувається на основі вартості робіт і комерційного збитку правовласнику та втрат прибутку і доходу, в відповідному розмірі,який виносить суд.

Крім того, порушник карається позбавленням волі від одного місяця до трьох років і грошовий штраф у п'ять мільйонів до п'ятдесяти мільйонів ліванських фунтів, або будь-який з цих пенею і штрафу подвоїться в разі повторення. Компетентний суд може винести постанову про закриття місця або установи,де вчинене порушення авторських прав на період від одного тижня і один місяць і знищити всі копії , зроблені з власника прав, а все обладнання і техніку, використовувані для виробництва знищити.

Згідно ЗУ «Про авторське право та суміжні права» порушення авторського права є: - вчинення будь-яких дій, які порушують особисті немайнові права та майнові права авторські права; - піратство у сфері авторського права; - плагіат; - ввезення на митну територію України без дозволу осіб, які мають авторське право, примірників творів (у тому числі комп'ютерних програм і баз даних); - вчинення дій, що створюють загрозу порушення авторського права; - підроблення, зміна чи вилучення інформації, зокрема в електронній формі, про управління правами; - розповсюдження, ввезення на митну територію України з метою розповсюдження, публічне сповіщення об'єктів авторського права, з яких без дозволу суб'єктів авторського права вилучена чи змінена інформація про управління правами, зокрема в електронній формі.

Данні порушення караються адміністративною, цивільною та кримінальною відповідальністю.

Розмір штрафу може становити від 10 до 200 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (від 170 до 3400 грн.) з конфіскацією незаконно виготовленої продукції і обладнання і матеріалів, які призначенні для її виготовлення.

Щодо кримінальної відповідальності, то це можуть бути або виправні роботами до 2 років, або позбавлення волі до 6 років з конфіскацією та знищенням всіх примірників творів, матеріальних носіїв комп'ютерних програм, баз даних.

Аналізуючи Закон «Про авторське право» Мексики, можна зробити висновок, що порушення авторських прав карається від 5000 до 15000 мінімальних розмірів заробітної плати.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]