Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidmish_int_vl.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
148.48 Кб
Скачать

Розділ 2

1. Порівняємо законодавство, яке стосується патентного права України, Мексики та Лівану та звернемо увагу на основні показники, що обумовлюють винагороди.

Україна

Мексика

Ліван

Згідно закону «Про охорону прав на винаходи i корисні моделі»:

Стаття 9. Право роботодавця

3. Роботодавець повинен протягом чотирьох місяців від дати

одержання від винахідника повідомлення подати до Установи заявку

на одержання патенту чи передати право на його одержання іншій

особі або прийняти рішення про збереження службового винаходу

(корисної моделі) як конфіденційної інформації. У цей же строк

роботодавець повинен укласти з винахідником письмовий договір щодо

розміру та умови виплати йому (його правонаступнику) винагороди

відповідно до економічної цінності винаходу (корисної моделі) і

(або) іншої вигоди, яка може бути одержана роботодавцем.

6. Спори щодо умов одержання винахідником службового винаходу

(корисної моделі) винагороди та її розміру вирішуються у судовому

порядку.

Згідно закону « Про промислову власність та патентування»

Глава VI

Ліцензування та передача прав

Стаття 72. – Умови, обсяг і розмір винагороди виплачується патентовласником.

Стаття 73. Виплата винагороди закінчується після закінчення терміну дії або анулювання патенту або з якоїсь іншої причини, передбачених у цьому законі.

Стаття 178. Коли не можливо узгодити між сторонами, тобто тим,хто прагне купити і винахідником розмір винагороди, тоді дане питання вирішує Інститут з патентування.

Згідно закону № 240/2000, «Про патенти»

Глава VII. Права, що випливають з передачі патентів

Стаття 33. Обсяг і розмір винагороди виплачується патентовласником. Якщо розмір винагороди не влаштовує якусь із сторін,то даний спір вирішує Цивільний апеляційний суд.

Стаття 37. Держава, з причин національної безпеки може придбати ліцензію патенту на винахід в рік на підставі рішення міністра економіки і торгівлі на прохання міністра національної оборони і встановити розмір винагороди власнику патенту еквівалентної економічної цінності винаходу.

Згідно українського законодавства, винагорода за використання винаходу чи іншого об'єкта промислової власності виплачується за умови, що використання мало місце в межах строку дії патенту.

Після закінчення строку дії патентного права твір або будь-який інший об'єкт промислової власності може використовуватися будь-ким без згоди автора і без виплати йому авторської винагороди.

Існують різні способи і методи обчислення винагороди за використання винаходів. Власне кажучи, кожний вид творчості має свої особливості у визначенні розміру винагороди за використання їх результатів. Але в усіх випадках право на винагороду виникає на підставі використання результату творчої діяльності за договором. Якщо має місце позадоговірне використання такого результату, то може йтися або про відшкодування збитків, заподіяних неправомірним використанням, або про компенсацію за хоча й позадоговірне, але правомірне використання цього ж результату. За невикористаний винахід винагорода не виплачується, за винятком випадків, передбачених законом.

Згідно мексиканського законодавства, виплата винагороди закінчується після закінчення терміну дії або анулювання патенту або з якоїсь іншої причини, передбачених у цьому законі.

Згідно ліванського законодавства, держава може викупити патент у винахідника, якщо він має певну цінність для держави, за певну винагороду.

Розмір винагороди встановлює і покупець і винахідник патенту,якщо дане питання являється спірним, то в таких випадках у Мексиці звертаються до Інституту з патентування, а в Лівані до Цивільного апеляційного суду,задля вирішення спорів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]